bannerPos

Der er kornhandel på et gods fra 1500-tallet

- Jeg tror at lige præcis vores forretningsmodel holder, for vi har en meget enkel afregning. Vores slogan er jo stadig »enkelt og effektivt«, og det er en af grundene til, at vi er i markedet, fortæller direktør hos Overgaard, Claus Berggren.

Henning K. Andersen

21-07-2019 08:13
De får travlt mange steder med at få høsten i hus i år. Et af de travleste er hos Overgaard Gods, der har måttet udvide gesjæften i det meste af landet forud for høsten 2019.

I 1545 byggede adelsmanden Jørgen Lykke - også kendt som »Danmarks sidste ridder« - godset Overgaard i Kronjylland. Han havde næppe forestillet sig, at det her små 500 år senere ville være et moderne landbrug med en velkørende forretning med salg af grovvarer, og en velfungerende kornmodtagelse

Men det er kornet, der holder forretningen kørende, og man skal ikke være i tvivl om, at der er lagt op til en travl høstsæson. Det er en af grundene til, at selskabets siloer er blevet udbygget flere steder i Danmark de seneste år.

 

Enkelt og effektivt

Udover den del af forretningen, der hører til godset udenfor Hobro, har selskabet lagerfaciliteter i Køge, samt fire steder på Lolland-Falster. De kører alle efter principper om, at det skal være enkelt og effektivt at handle med Overgaard.

- Jeg tror at lige præcis vores forretningsmodel holder, for vi har en meget enkel afregning. Vores slogan er jo stadig »enkelt og effektivt«, og det er en af grundene til, at vi er i markedet, fortæller direktør hos Overgaard, Claus Berggren.

- For når landmanden får sin afregning, er den meget letlæseligt. Den kan fylde en A4-side, hvis han er kommet med hele sin høst, fortæller direktøren, der fra sit kontor i Havndal udenfor Hobro har kunnet se sit selskab ekspandere østpå.

Koncentrationen af den animalske produktion til vest for Storebælt, har naturligt nok skabt et kornoverskud på Sjælland og øerne, og det har ikke kun påvirket landbrugets struktur, men også Overgaard Gods’ forretning.

- Der er kommet et kornoverskud flere steder. Specielt på Sjælland, hvor vi er meget stærke på kornhandel. Vi har faktisk mere end 60 procent af vores omsætning, der ligger på Sjælland, så det er en af forretningsmodellerne.

- Det er også fordi der er så mange af svine- og kvægbedrifterne i Jylland, og de bruger jo kornet selv. Men på Sjælland er der ikke så mange af de besætninger. Og det giver jo basis for at handle korn, siger Claus Berggren.

Sidste år kørte der over 330.000 tons korn igennem systemerne hos Overgaard, og man håber selvfølgelig på en forbedring af det resultat, siger selskabets agrochef Claudio Pelsen.

- Det at være landsdækkende og kunne trække fra et overskuds- til et underskudsområde, det betyder noget. Plus håndteringen, at kunne det, det giver altså noget, især når man har prøvet det mange gange. Sådan er det, siger han.

 

Størrelsen passer

Selskabet har 45 ansatte, og det bliver der formentlig ikke lavet om på lige med det samme. For ifølge direktøren har Overgaard mere brug for at lande efter den seneste tids ekspansioner.

- Jeg synes, vi har en god model til hvordan forretningen skal se ud. Vi er rigtig godt bemandet på både vores svine- og markproduktion, vores Agro-forretning og den lille vognmandsforretning, som vi driver ved siden af. Så som det ser ud nu, er det faktisk rigtigt godt bemandet, siger Claus Berggren og forklarer videre:

- Vi har ikke de store ekspansionsplaner. For set over de sidste 2-3 år synes jeg faktisk at vi har ekspanderet voldsomt med vores nye lagre. Så nu er vi i en fase, hvor vi skal konsolidere os med det, vi har nu.

 

Hurtigt ind og ud

Selve godset i Kronjylland har en lagerkapacitet på 140.000 tons, og suppleres af cirka 135.000 tons i ekstra kapacitet på fjernlagrene på Saunsøgård ved Nakskov, Skjærringe Gods nær Stubbekøbing, Nybøllegård og Kostervig nær Stege, Iselingen Gods ved Vordingborg og lageret på havnen i Køge.

 Og uanset hvor man møder selskabet, er kundeservice højt prioriteret, fortæller, Claudio Pelsen. Også selv om det typisk går stærkt i foretagendet.

- Det er i vores DNA at sørge for at kunden får en god oplevelse, når han kommer ind på brovægten, så er det ikke nok at vi bare tager imod varer. Vi skal også tage imod varer på det, der er i vores DNA, siger Claudio Pelsen.

- Vi kan godt lide, at når kunderne kommer ind, så er de ude igen - vi plejer at sige, indenfor ti minutter, så bang, videre i teksten. Det er fordi vi sætter et system op, og få gjort sig selv så blank, at de kan komme ind, og ud igen, rigtigt hurtigt.

Han har forventninger til en god høst i år.

- Der er kommet det regn, der skal til for at vi kommer igennem årets høst. Og det er godt. Vi glæder os til at få lagt sidste års magre høst bag os, og det er det, vi gør nu. Vi glæder os til en relativt stor høst, og en høstmodtagelse går altid meget hårdere igennem hos os end andre, for hvis en landmand høster 110 procent - så får vi de ekstra 10 procent. Men hvis han ligger lidt under, så får vi jo nul - så procentsatsen for os slår meget hårdt igennem, forklarer agrochefen.

 

Kunder i øjenhøjde

Hans talestrøm afbrydes i ny og næ af opkald på telefonen. På kontoret i Køge er der altid fokus på forretningen, og der er tryk på.

- I Køge kan vi jo tage op imod 250 tons i timen, og det samme nede i Nakskov. Så det er ikke kun tomme trusler, når vi siger, at vi kan tage mere ind nu, vi har faktisk lagt nogle penge, så vi kan gøre det hurtigt og effektivt. og det samme er det nede i Vordingborg.

- Vi har ikke slået så meget på tromme for det, men sidste år blev det udvidet fra 24.000 tons til 40.000 tons så hele tiden prøver vi at positionere os i havnefaciliteter, således at vi kan give så høj en pris som muligt ude i landbruget, samtidig med at det er effektivt.

For Overgaard handler det om at møde kunderne, hvor de er rent professionelt.

- Det er jo vores DNA det her. Det er at se kunderne i øjenhøjde. Vi har jo ikke et eller anden fint hovedkontor, hvor vi kan møde vores kunder. Dem møder vi ude på vores lagre, og vores lagerfolk, og vores driftsmatriel.

 

Ikke et ledigt øjeblik

Det er ikke sådan, at Claudio Pelsen mangler noget at lave. Men det får ham til at trives i selskabet, siger han.

- Nu sidder jeg og snakker med dig. Men lige for lidt siden var der en landmand i røret, som jeg var ved at handle korn med, og så havde jeg en mægler i røret før! Den der »hujhej« er skidespændende. Jeg kan absolut ikke se mig selv andre steder. Tværtimod synes jeg, at den rejse, vi er inde på, det er noget, jeg bliver tiltrukket af, fortæller han.

Noget af det, der tiltrækker agrochefen er netop det enkle i Overgaards forretningskoncept.

- Nogle ville måske kalde vores koncept for for enkelt, men det er på en facon, hvor folk kan komme i korte bukser og træsko, og så stadig føle sig velkommen. Det er ikke et krav, at man kommer i hvide skjorter og alt det der. Det er ikke det, vi vil være kendt for, siger han med et smil og fortsætter:

- Det kan man jo næsten se på os. Det er på en måde, hvor folk føler sig hjemme. Vi har også sådan et mantra, i det at vi selv er et landbrug, at det her er landmænd, der handler med landmænd. Det er også noget, der ligger i vores DNA. Så længe det er enkelt og effektivt, så er det os.

 

Overgaard Gods

Opført fra 1545-1547

Opkøbt af Alex Brask Thomsen-fonden i 1984

Den samlede lagerkapacitet er cirka 275.000 tons

Udover hovedafdelingen i Havndal har selskabet tre lagre på Lolland og Falster samt to på Sjælland

Selskabet har 45 ansatte

Kilde: Overgaardas.com

Med pilen på festival

For anden gang dannede Hygum Hjemstavnsgård rammen om den årlige pilefestival. AF Leif Christensen /LLN Press

Ny redskabsstyring mindsker sidehældspåvirkninger

Thorsen-Teknik vil lette markarbejdet med universalløsningen ImpSteer.

Gårdejer: Naturen betaler prisen for statens bureaukrati

Trods stor interesse og velvilje fra landbruget går det trægt med at få projekter under landbrugspakken gjort færdige. Og det blandt andet statsligt bureaukrati, mener en sønderjysk gårdejer.

Nu bliver de blå Mandam-redskaber orange

Fra efteråret bliver alle Mandam-redskaber orange og koksgrå. Hvorfor? Vist nok noget med, at en konkurrent synes, at Mandam er kommet lidt for tæt på med både teknik og farve, fortæller Svend Aage Jensen fra den danske importør Brørup Traktor- & Maskincenter.

Man bør så efterafgrøder uanset krav

Uanset om der er et politisk krav om at så efterafgrøder, bør landmænd etablere dem, for det giver mærkbart ekstraudbytte.

Landmand jagter mere viden

Forleden fik tusindvis af ansøgere enten ja eller nej til en videregående uddannelse. Mikkel Landmark er en af de 156, der er blevet optaget på jordbrugsteknologuddannelsen i Aarhus.

Erhvervsbiavler Nicki Toftum slår alarm: Mangel på bestøvere

Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder, får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning: Der kommer til at mangle bestøvere.

Aulum trodsede skybrud

Trods flere skybrud og aflysninger af mønstringskonkurrencen for kvæg og heste kunne udstillerne og de besøgende opleve engagerede dommere, som bedømte malkekvæg, kødkvæg, heste, kaniner, æsler, får og geder.

Major slår vingerne ud på Have og Landskab

Brørup Traktor- & Maskincenter tager de grønne græsklippere fra Major med til Have og Landskab i Slagelse, der afholdes den 28. til 30. august. Major leverer klippere til enhver form for græs, og siden folkene fra Brørup overtog importen i 2018, har salget udviklet sig godt og er fordelt på mange forskellige modeller.

Sæt ind mod sneglene i god tid

Det er altafgørende at iværksætte bekæmpelse mod snegle tidligt, hvis indsatsen skal batte. Sats også på jordbearbejdning, hvor det er muligt, råder Seges.
Side 1 af 47 (933 artikler)Prev1234567454647Next