bannerPos

DLG Øst – klar til høst

Hos DLG i Bårse glæder underdirektør Henrik Kristiansen sig til årets høst.

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
05-07-2020 13:07
Snart venter årets højdepunkt i landrbuget - årets høst. Og efter flere effektiviseringer er det noget, man ser frem til hos DLG Øst.

Når høsten kommer i gang, så er det alle mand på dæk hos DLG i det østlige Danmark.

- Vores motto er »Sammen får vi høsten i hus«. Og det er det, fordi det jo både er os, de ansatte, kunderne landmændene og vognmændene, der er i gang. Alle er jo med. Og det er jo nærmest et 24-7-job. Vi har måske ikke åbent i døgndrift, men der er rigtig mange i gang.

Ordene kommer fra underdirektør i DLG Øst, Henrik Kristiansen, der fra sit kontor hos DLG i Bårse syd for Næstved har ansvaret for afgrøder hos korngigantens østlige afdeling. Og der er nok at se til, kan han bekræfte. 

- Her i Bårse har vi jo også vores foderfabrik, og her får vi også en masse foderkorn ind til foderproduktion, og det får vi direkte fra landmændene. Så her kommer der også meget store aktiviteter, blandt andet fordi man laver godt 130.000 tons foder om året på fabrikken, eller måske lige knapt, siger han og fortsætter:

- Så derfor kommer der store mængder foderkorn ind, og det er jo også en stor terminal man har her. Men der skal det altså igennem foderproduktionen.

24 modtagepladser

Men som det vil være kendt for de fleste, er DLG Øst’s aktiviteter ikke kun centreret omkring Bårse. Faktisk har selskabet 24 modtagelsespladser spredt ud over Sjælland, Lolland-Falster, Møn og Bornholm, hvor man kan opbevare afgrøderne i den travle høstsæson.

Med de ændringer, der har været i landbrugsstrukturer, men også teknologisk i landbruget de seneste år, har de mængder, man har skullet håndtere hos kornkompagnierne, været for opadgående. Og det har til tider gjort det svært for DLG Øst at følge med, erkender Henrik Kristensen.

- Derfor renoverer vi nu nogle af de lidt ældre afdelinger med nogle store pladser, så vi faktisk kan modtage de store mægnder afgrøder. Der kommer jo på dage 50.000 tons på én dag, fordelt udover de her afdelinger, og sidste år fik vi noget over 600.000 tons afgrøder i forbindelse med høsten. Så det er nogle store mængder, siger han.

Effektiviseret lige i øjet

Meget af arbejdet i forbindelse med høsten er centreret omkring planlægning, i et forsøg på at gøre tingene så effektivt som muligt. I den forbindelse har det været til stor hjælp, at DLG Øst sidste år kunne tage deres nye kornterminal på Masnedø i brug.

- Det har været lige i øjet. Vi havde brug for det, også fordi vi jo sidste år fik en stor høst i 2019. Og selv om vi i det daglige opererer lokalt, så leverer vi jo også til et globalt marked, så når man har sådan en terminal dernede, så kan man komme ud på det store verdensmarked, siger Henrik Kristensen.

- Det er klart, at det giver os noget kapacitet. Der er nu plads til 140.000 tons dernede med det nye anlæg, og man kan faktisk tage de store pandemarksbåde ind dernede, og så sent som i går færdiglastede vi faktisk en båd med 30.000 tons byg på Masnedø.

Med den nye terminal kan DLG håndtere langt større mængder korn end tidligere.

- Vi kan tage 1000 tons ind i timen, og vi kan faktisk også udskibe 1000 tons i timen. Så det er altså rigtig meget korn på et minut. Samtidig er det ikke længere kun i Kalundborg, at vi har adgang til en dybvandshavn, men også på Masnedø, og det gør, at vi sparer meget transport, siger han.

Han tilføjer, at det også gavner i forhold til miljø og bæredygtighed gavner at afskibe de tusindvis af tons afgrøder fra Masnedø.

0

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen

Intelligent bufferzone beskytter vandmiljøet

Ny kortfilm viser, hvordan Go-Gris I/S beskytter vandmiljøet ved Horsens. Det er sket med en såkaldt ”intelligent bufferzone” mellem mark og å.

Svensk maskin- og byggeproducent fordobler kapaciteten

Den svenske producent af krogløftere og trailere - Ivarssons i Metsjö – fordobler nu sin produktionskapacitet på samlefabrikken nær Linköping, der udvides markant.

Mejetærsker på demo-tur til høsten er i hus

Heden Maskinforretning A/S og Massey Ferguson DK sender IDEAL 7 mejetærsker på demo-tur
Side 1 af 64 (1267 artikler)Prev1234567626364Next