bannerPos

Planteavlskonsulent: - Flere kan ikke få armene ned

Thomas Laugesen (til venstre) og Jeppe Hybholt glæder sig på landmændenes vegne over gode høstudbytter. Foto: Niels Okking

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
18-08-2019 12:01
Planteavlskonsulenter er på landmændenes vegne tilfredse med årets høst.

Høsten er ved at komme i hus, og i år betaler landmandens hårde arbejde sig. Sådan lyder det fra planteavlskonsulenterne i Østdansk Landboforening i Rønnede, der er tilfredse på planteavlerens vegne.

- Flere kan ikke få armene ned. Både på Falster, ved Rønnede, Køge og Ringsted høster medlemmer omkring 10 tons hvede pr. hektar i snit, fortæller planteavlskonsulent Jeppe Hybholt.

Lidt tilsvarende meldinger giver rapsen meddeler konsulent Thomas Laugesen.

- Rapsen har de seneste to år været en udskældt afgrøde på grund af højt input af gødning og kemi og et tilsvarende lavt høstudbytte. Men det ser ud til at afgrøden i år tager revanche, siger Thomas Laugesen.

Nogle resultater lige nu ligger på 4.200-5.500 kilo pr. hektar. Tidligere har planteafdelingen hørt tal fra 2.200-4.000 kilo pr. hektar de seneste to år, så der er tale om en fornuftig fremgang.

Frøgræsser følger trop 

Samtidig ser det ud til at flere frøgræsser i Østdanmark følger trop, når det gælder gode udbytter. 

- De store græsser i vores område klarer sig glimrende. Både engrapsgræs, rødsvingel og strandsvingel. Strandsvingel ligger over to tons pr. hektar. Generelt på rødsvingel ligger vi på et gennemsnit, der lige nu hedder 1.600 kilo, fortæller Jeppe Hybholt.

Sammen med Thomas Laugesen konkluderer han, at rapsen indtil videre er den store overraskelse sammen med udbyttet i hveden. Lidt dårligere står det til med hvidkløver, der præsterer lidt under gennemsnit i år.

Tidlig høst kan også give et godt afsæt for efterafgrøder, forklarer konsulenterne, der opfordrer landmændene til at udnytte det fremskudte høsttidspunkt.

0

Muligheder for bedre og mere natur forringes

Formanden for Østjyllands Plantelaug, Claus Wiese, undrer sig over at de statslige tilskud fjernes i en tid, hvor der er stort fokus på at skabe mere natur

Konsulenter: MUS-samtaler betales mange gange tilbage

Svinekonsulenterne Anders Andersen og Nicklas Jepsen, Velas, kan se mange gode grunde til at holde MUS-samtaler med de ansatte i produktionen.

Færre køer - mere mælk - og en bedre bundlinje

Mælkeproducent Jørgen Bertelsen har vendt skidt til godt ved justeringer af foder og fokus på reproduktion. I 2019 steg mælkeydelsen med 800 kg mælk, endda med lidt færre køer.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Nem online temperaturmåling med målespyd i afgrøder

Virksomheden care4farm i Kolding har udviklet og sælger et enkelt målespyd til temperaturmåling i afgrøder både ude og inde – fra kornlagre til kartoffelkuler

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.

Nye lokaler har løftet arbejdsmiljøet

Der er sket noget af en omvæltning for de ansatte i Stadil Smede- & Maskinforretning, hvor de efter flytningen fra Stadil til Ulfborg er gået fra 3.000 kvadratmeter til mere end 5.000 kvadrateter. Det kan særligt mærkes i værkstedet, hvor det ifølge en montør har gjort en stor forskel for arbejdsmiljøet.

Grønt dansk landbrug skal være endnu grønnere

De miljømæssige tiltag, der er sket i landbruget er ikke nok – der skal mere til, slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast på et møde forleden i Agerskov
Side 1 af 56 (1102 artikler)Prev1234567545556Next