bannerPos

Planteavlskonsulent: - Flere kan ikke få armene ned

Thomas Laugesen (til venstre) og Jeppe Hybholt glæder sig på landmændenes vegne over gode høstudbytter. Foto: Niels Okking

Henrik Sieben

Journalist
18-08-2019 12:01
Planteavlskonsulenter er på landmændenes vegne tilfredse med årets høst.

Høsten er ved at komme i hus, og i år betaler landmandens hårde arbejde sig. Sådan lyder det fra planteavlskonsulenterne i Østdansk Landboforening i Rønnede, der er tilfredse på planteavlerens vegne.

- Flere kan ikke få armene ned. Både på Falster, ved Rønnede, Køge og Ringsted høster medlemmer omkring 10 tons hvede pr. hektar i snit, fortæller planteavlskonsulent Jeppe Hybholt.

Lidt tilsvarende meldinger giver rapsen meddeler konsulent Thomas Laugesen.

- Rapsen har de seneste to år været en udskældt afgrøde på grund af højt input af gødning og kemi og et tilsvarende lavt høstudbytte. Men det ser ud til at afgrøden i år tager revanche, siger Thomas Laugesen.

Nogle resultater lige nu ligger på 4.200-5.500 kilo pr. hektar. Tidligere har planteafdelingen hørt tal fra 2.200-4.000 kilo pr. hektar de seneste to år, så der er tale om en fornuftig fremgang.

Frøgræsser følger trop 

Samtidig ser det ud til at flere frøgræsser i Østdanmark følger trop, når det gælder gode udbytter. 

- De store græsser i vores område klarer sig glimrende. Både engrapsgræs, rødsvingel og strandsvingel. Strandsvingel ligger over to tons pr. hektar. Generelt på rødsvingel ligger vi på et gennemsnit, der lige nu hedder 1.600 kilo, fortæller Jeppe Hybholt.

Sammen med Thomas Laugesen konkluderer han, at rapsen indtil videre er den store overraskelse sammen med udbyttet i hveden. Lidt dårligere står det til med hvidkløver, der præsterer lidt under gennemsnit i år.

Tidlig høst kan også give et godt afsæt for efterafgrøder, forklarer konsulenterne, der opfordrer landmændene til at udnytte det fremskudte høsttidspunkt.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Se, rør og lugt til landbruget – 62 landmænd søger gæster til Åbent Landbrug

Hvad gør danske landmænd for klimaet? Få svaret den 15. september når 62 landmænd over hele landet tager imod nysgerrige danskere, der gerne vil vide, hvordan danske landmænd kan producere fødevarer i verdensklasse med mindst mulig klimapåvirkning.

Gråsten byder velkommen til Åbent Landbrug

Landbrugsskolen er endnu en gang med i arrangementet. LandboSyd deltager med en stand, og folketingsmedlem Eva Kjer Hansen planter træer.

Klap en ko i Bredebro

På søndag den 15. september inviterer en række gårde landet over indenfor i forbindelse med åbent landbrug. Blandt andet i Bredebro

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Politikken har ikke indflydelse på konkurrenceevnen

EU’s fælles landbrugspolitik er sat i verden for at sikre bønderne en indkomst, og derfor kan CAP ikke flytte på de enkelte landes konkurrenceevne, mener professor.

Danske landmænd skal være dygtigere for at overleve

Dansk landbrugs vilkår er markant ringere end de andre europæiske landes. Innovation og teknologi kan dog være vejen til vækst og bedre konkurrenceevne, siger professor.

Agromek er tilbage i januar i 2021

Skandinaviens største landbrugsmesse, Agromek, flytter termin i 2021, hvor messen vil blive afholdt i uge 3

Lexion-turne i gang

Under navnet »Join the revolution« har Claas inviteret til en række Lexion-arrangementer landet over og i dag blev første arrangement afholdt.

Hans Jørgen går i hegnet med fem blade på kniven

Hans Jørgen Petersen fra Øster-Lindet Maskinstation har i snart 20 år klippet hegn. Han mangler ikke noget at lave
Side 1 af 49 (970 artikler)Prev1234567474849Next