bannerPos

Gamle husdyrracer risikerer at uddø

Gamle danske husdyrracer er i fare for at uddø, hvis der ikke gribes ind nu. Arkivfoto

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
18-12-2018 07:58

Hvem husker ikke de gamle Morten Korch-film med de røde danske malkekøer med horn i marken, og de store kraftige danske landrace-svin med krølle på halen og gamle heste for vognen?

Der er er siden dengang gjort en løbende indsats for at bevare de gamle danske husdyrracer, men noget kunne tyde på, at flere af dem alligevel kan være ved at uddø. 

I denne måned har Økologisk Landsforening stået i spidsen for en konference, hvor man har set på, hvordan man fortsat kan bevare husdyrracer som Jysk Kvæg, Rød Dansk Malkerace og Sortbroget Dansk Landrace-gris. 

Og hos Aarhus Universitet er der, ifølge JydskeVestkysten, også bekymring hos lektor Bernt Guldbrandtsen fra Institut for Molekylær Biologi.

Han mener det ser sløjt ud med, hvad der er tilbage af de gamle husdyrracer, hvis der ikke gribes ind nu, og ham så gerne flere avlere af de gamle husdyrracer, da mange af dem der er der nu, er ved at være oppe i årene. 

Foruden at være en kulturhistorisk tab, frygter han og en række andre forskere, at vigtigt grundlag for avl af fremtidens arter, kan være i fare.

Færre køer - mere mælk - og en bedre bundlinje

Mælkeproducent Jørgen Bertelsen har vendt skidt til godt ved justeringer af foder og fokus på reproduktion. I 2019 steg mælkeydelsen med 800 kg mælk, endda med lidt færre køer.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Nem online temperaturmåling med målespyd i afgrøder

Virksomheden care4farm i Kolding har udviklet og sælger et enkelt målespyd til temperaturmåling i afgrøder både ude og inde – fra kornlagre til kartoffelkuler

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.

Nye lokaler har løftet arbejdsmiljøet

Der er sket noget af en omvæltning for de ansatte i Stadil Smede- & Maskinforretning, hvor de efter flytningen fra Stadil til Ulfborg er gået fra 3.000 kvadratmeter til mere end 5.000 kvadrateter. Det kan særligt mærkes i værkstedet, hvor det ifølge en montør har gjort en stor forskel for arbejdsmiljøet.

Grønt dansk landbrug skal være endnu grønnere

De miljømæssige tiltag, der er sket i landbruget er ikke nok – der skal mere til, slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast på et møde forleden i Agerskov

Fokus på salg af gården

Skal min gård sælges – eller skal jeg selv blive på den? Og hvad siger potentielle købere? KHL sætter fokus på salg af gårde ved et arrangement den 21. februar

70 millioner kroner i puljen til skovrejsning

Landskabskonsulent Søren Paludan oplever stigende interesse for skovrejsning, og der er i år også flere penge i puljen med tilskud.
Side 1 af 55 (1100 artikler)Prev1234567535455Next