bannerPos

Landmand gjorde alvor af trussel og spærret vejen

Flere store læs grus blev læsset af midt på Skovgårdsvej ved Askov nær Vejen forleden, da landmand Martin Lund Madsen i protest mod Vejen Kommune ville spærre vejen.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
26-10-2018 08:00
Politiet og et talstærkt medieopbud var mødt op, da landmand Martin Lund Madsen forleden gjorde alvor af sin trussel om at spærre Skovgårdsvej ved Askov nær Vejen – i protest mod kommunens ekspropriation af hans jord

Landmand Martin Lund Madsen har Højesterets ord for, at Vejen Kommune ikke kunne ekspropriere hans jord efter elektrificeringsloven til brug for et vejanlæg. Men kommunens planer om nu at ekspropriere efter en anden lov i stedet, fik ham til forleden, efter længere tids tilløb, til at spærre vejen ved at læsse store læs af sand og halmballer af midt på vejen.

Både politi og et talstærkt medieopbud så til, mens det ene store læs sand og grus efter det andet blev læsset af og dermed lukkede gennemkørsel af Skovgårdsvej ved Askov nær Vejen i Sydjylland.

Protesten og spærringen af vejen går tilbage til 2012, hvor Banedanmark eksproprierede 120 meter af Martin Lund Madsens jord til en ny jernbanebro. Siden ønskede Vejen Kommune at flytte broen 900 meter og anlægge en ny vej knapt halvanden kilometer tværs gennem Martin Lund Madsens marker

I forbindelse med flytningen af broen indgik Vejen Kommune og Banedanmark en samarbejdsaftale om en opgradering af vejsystemet omkring banen i forbindelse med elektrificeringen af jernbanestrækningen mellem Kolding og Esbjerg.

Kommune vil bruge vejloven

Hos Trafikministeriet mente man at ekspropriationerne kunne foretages efter elektrificeringsloven – en afgørelse som Martin Lund Madsen senere har fået Højesterets ord for, ikke er korrekte eller gyldige. Efterfølgende har Vejen Kommune så vedtaget, at man vil forsøge at lovliggøre vejanlægget på Skovgårdsvej efter vejloven.

At kommunen derfor nu vil forsøge at ekspropriere efter vejloven er sagens kerne nu. Det er nemlig den nye ekspropriation, som har fået Martin Lund Madsen til at protestere med vejspærringen, da han ikke ønsker et nyt ekspropriationsforløb.

Som nævnt var politiet til stede ved vejspærring. Her sørgede man for at holde ro og orden og for at bilister ikke kørte ind i på Skovgårdsvej.

Man har anmodet kommunen om at lukke indkørsel i hver ende af vejen efterfølgende.

Senest har sagen også ramt Folketinget, da flere folketingspolitikere er gået ind i sagen. Blandt andre Dansk Folkeparti´s retsordfører Peter Kofoed og Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, der er stærkt utilfredse med Vejen Kommunes ageren i striden med Martin Lund Madsen.

Og Martin Lund Madsen selv har også meldt sig ud af partiet Venstre, som han ellers hidtil har støttet og været aktivt medlem af.

Overfor JydskeVestkysten erkender Venstre-borgmester i Vejen Kommune, Egon Fræhr, at man fra kommunens side burde have undersøgt om det var den rigtige lovgivning, man eksproprierede efter. Men han mener fortsat ikke at fejlen er kommunens skyld.

 

- Vi skal konstant tænke nyt

På Stenalt Gods drives man af at forbedre sig hele tiden. Derfor undrer det godset, når EU-ordninger som har innovation til formål, udelukker nye driftsmuligheder.

Teknologi har løftet planteavlen på Stenalt Gods

På Stenalt Gods har EU-tilskud været med til at fremme den økologiske planteavl med nye teknologier og opbevaringsmuligheder til tørring.

ATV’ere vinder frem som effektive landbrugsredskaber

De små køretøjer kan ofte med fordel bruges i driften i stedet for traktoren.

Stor interesse for maskin-road tour i Ribe

Stor tilslutning til ”Claas Jaguar Road Tour” hos maskinforretningen A.P. Jørgensen i Ribe

El-drevne minilæssere bliver aktuelle for landbrug

Stigende krav til arbejdsmiljø og klimavenlighed vil efterhånden give indpas i landbrugsbedrifter for støjsvage og udstødningsfri maskiner, forudser forhandler.

Småt med økologi uden EU-støtte

Priserne på økologiske fødevarer ville være meget højere uden støtten fra EU’s landbrugsordning.

Mange tilskudskroner til øko-arealstøtte er spildt

Mens politikerne agter at booste de økologiske tilskud, så får mange økologer flere støttekroner, end de har behov for i kompensation for deres ekstra dyrkningsomkostninger.

Over en femtedel af tilskudskroner er overflødige

Mange landmænd ville investere i stalde eller teknologi også uden at få støtte til det, konstaterer Landbrugsstyrelsen.

Staten støtter grønt protein med 14 millioner

DLG og en række andre landbrugsselskaber har fået tilsagn om 14 millioner kroner fra GUDP-midlerne til at bygge et nyt anlæg til udvinding af græsprotein.
Side 1 af 54 (1061 artikler)Prev1234567525354Next