bannerPos

Landmand gjorde alvor af trussel og spærret vejen

Flere store læs grus blev læsset af midt på Skovgårdsvej ved Askov nær Vejen forleden, da landmand Martin Lund Madsen i protest mod Vejen Kommune ville spærre vejen.

John Ankersen

Journalist
26-10-2018 08:00
Politiet og et talstærkt medieopbud var mødt op, da landmand Martin Lund Madsen forleden gjorde alvor af sin trussel om at spærre Skovgårdsvej ved Askov nær Vejen – i protest mod kommunens ekspropriation af hans jord

Landmand Martin Lund Madsen har Højesterets ord for, at Vejen Kommune ikke kunne ekspropriere hans jord efter elektrificeringsloven til brug for et vejanlæg. Men kommunens planer om nu at ekspropriere efter en anden lov i stedet, fik ham til forleden, efter længere tids tilløb, til at spærre vejen ved at læsse store læs af sand og halmballer af midt på vejen.

Både politi og et talstærkt medieopbud så til, mens det ene store læs sand og grus efter det andet blev læsset af og dermed lukkede gennemkørsel af Skovgårdsvej ved Askov nær Vejen i Sydjylland.

Protesten og spærringen af vejen går tilbage til 2012, hvor Banedanmark eksproprierede 120 meter af Martin Lund Madsens jord til en ny jernbanebro. Siden ønskede Vejen Kommune at flytte broen 900 meter og anlægge en ny vej knapt halvanden kilometer tværs gennem Martin Lund Madsens marker

I forbindelse med flytningen af broen indgik Vejen Kommune og Banedanmark en samarbejdsaftale om en opgradering af vejsystemet omkring banen i forbindelse med elektrificeringen af jernbanestrækningen mellem Kolding og Esbjerg.

Kommune vil bruge vejloven

Hos Trafikministeriet mente man at ekspropriationerne kunne foretages efter elektrificeringsloven – en afgørelse som Martin Lund Madsen senere har fået Højesterets ord for, ikke er korrekte eller gyldige. Efterfølgende har Vejen Kommune så vedtaget, at man vil forsøge at lovliggøre vejanlægget på Skovgårdsvej efter vejloven.

At kommunen derfor nu vil forsøge at ekspropriere efter vejloven er sagens kerne nu. Det er nemlig den nye ekspropriation, som har fået Martin Lund Madsen til at protestere med vejspærringen, da han ikke ønsker et nyt ekspropriationsforløb.

Som nævnt var politiet til stede ved vejspærring. Her sørgede man for at holde ro og orden og for at bilister ikke kørte ind i på Skovgårdsvej.

Man har anmodet kommunen om at lukke indkørsel i hver ende af vejen efterfølgende.

Senest har sagen også ramt Folketinget, da flere folketingspolitikere er gået ind i sagen. Blandt andre Dansk Folkeparti´s retsordfører Peter Kofoed og Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, der er stærkt utilfredse med Vejen Kommunes ageren i striden med Martin Lund Madsen.

Og Martin Lund Madsen selv har også meldt sig ud af partiet Venstre, som han ellers hidtil har støttet og været aktivt medlem af.

Overfor JydskeVestkysten erkender Venstre-borgmester i Vejen Kommune, Egon Fræhr, at man fra kommunens side burde have undersøgt om det var den rigtige lovgivning, man eksproprierede efter. Men han mener fortsat ikke at fejlen er kommunens skyld.

 

Med pilen på festival

For anden gang dannede Hygum Hjemstavnsgård rammen om den årlige pilefestival. AF Leif Christensen /LLN Press

Ny redskabsstyring mindsker sidehældspåvirkninger

Thorsen-Teknik vil lette markarbejdet med universalløsningen ImpSteer.

Gårdejer: Naturen betaler prisen for statens bureaukrati

Trods stor interesse og velvilje fra landbruget går det trægt med at få projekter under landbrugspakken gjort færdige. Og det blandt andet statsligt bureaukrati, mener en sønderjysk gårdejer.

Nu bliver de blå Mandam-redskaber orange

Fra efteråret bliver alle Mandam-redskaber orange og koksgrå. Hvorfor? Vist nok noget med, at en konkurrent synes, at Mandam er kommet lidt for tæt på med både teknik og farve, fortæller Svend Aage Jensen fra den danske importør Brørup Traktor- & Maskincenter.

Man bør så efterafgrøder uanset krav

Uanset om der er et politisk krav om at så efterafgrøder, bør landmænd etablere dem, for det giver mærkbart ekstraudbytte.

Landmand jagter mere viden

Forleden fik tusindvis af ansøgere enten ja eller nej til en videregående uddannelse. Mikkel Landmark er en af de 156, der er blevet optaget på jordbrugsteknologuddannelsen i Aarhus.

Erhvervsbiavler Nicki Toftum slår alarm: Mangel på bestøvere

Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder, får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning: Der kommer til at mangle bestøvere.

Aulum trodsede skybrud

Trods flere skybrud og aflysninger af mønstringskonkurrencen for kvæg og heste kunne udstillerne og de besøgende opleve engagerede dommere, som bedømte malkekvæg, kødkvæg, heste, kaniner, æsler, får og geder.

Major slår vingerne ud på Have og Landskab

Brørup Traktor- & Maskincenter tager de grønne græsklippere fra Major med til Have og Landskab i Slagelse, der afholdes den 28. til 30. august. Major leverer klippere til enhver form for græs, og siden folkene fra Brørup overtog importen i 2018, har salget udviklet sig godt og er fordelt på mange forskellige modeller.

Sæt ind mod sneglene i god tid

Det er altafgørende at iværksætte bekæmpelse mod snegle tidligt, hvis indsatsen skal batte. Sats også på jordbearbejdning, hvor det er muligt, råder Seges.
Side 1 af 47 (933 artikler)Prev1234567454647Next