bannerPos

Fynboer øjner sjællandske kartoffeldyrkere

Fynske Lau Hvid Hansen er blandt initiativtagerne til ny fynsk kartoffelmelsfabrik, som man kan høre mere om på informationsmøder i september. Foto: Erik Hansen.

Tekst og foto: Henriette Lemvig

Fagjournalist
31-07-2020 11:17
Det kræver tilsagn om knap 7.000 hektar med melkartoffel, hvis ny fynsk kartoffelmelsfabrik skal blive en realitet. Kommende informationsmøder skal vise om der er tilstrækkelig interesse.

KARTOFLER Coronaen satte tilbage i marts stopper for to planlagte informationsmøder om muligheder, risiko og fordele ved at dyrke kartofler til kartoffelmelsproduktion. Nu forsøger arrangørerne bag endnu engang og inviterer til informationsmøder først i september og håber, at tiltrække de sidste landmænd, der mangler, for at den fynske fabrik kan blive en realitet.

- Vi skal op på mellem 6.500 og 7.000 hektar med melkartofler for at fabrikken vil være rentabel, og vi kan love et godt afkast til de deltagende landmænd, siger Lau Hvid Hansen, Farsbøllegaard ved Hårslev på Nordfyn, der er en af initiativtagerne bag den mulige kommende fabrik.

- Hvor mange landmænd, der ønsker at komme med, er ikke så vigtigt. Det er arealet og mængden, der er det afgørende, påpeger han.

Mulighed for bedre økonomi

Idéen om en fynsk kartoffelmelsfabrik begyndte for små to år siden, og de første 47 landmænd har allerede givet tilsagn om deltagelse ved at indbetale 10.000 kroner og blive en del af ejerkredsen.

- Nu skal vi have fundet ud af, om alle stadig er interesserede, og hvor mange hektar der er tale om. Og så håber vi, at der kommer endnu flere til, så vi kan nå det ønskede antal.

Lau Hvid Hansen håber, at der er mange landmænd, der vil overveje muligheden for at dyrke kartofler.

- Først skal man finde ud af, om det overhovedet er interessant på den enkelte bedrift. Det kræver mere pasning, og man skal være over det på en helt anden måde end en hvedemark. Man skal have lyst til at lære nyt og begive sig ud på – for mange – ukendt land. Man skal have interessen, understreger den nordfynske landmand, der ser kartoflerne som en mulighed for bedre økonomi på bedriften.

Afgrøde med volumen

- Før i tiden havde vi sukkerroerne. De er stort set væk fra de fynske marker. Vi har ikke konservesærter eller anden højværdiafgrøde, så kartoflerne er en mulighed for at få en mere nichepræget afgrøde, der betaler godt for det ekstra arbejde. Vi ønsker en afgrøde med noget volumen i, fastslår han.

Og netop volumen er afgørende for ønsket om en fynsk fabrik.

- Vi har selvfølgelig undersøgt mulighederne for et samarbejde med en af de jyske fabrikker, men forholdene er ikke, som vi ønsker os.

- De enkelte jyske fabrikker har formentlig plads til nogle få af os. Men det, vi ønsker, er en bred mulighed for alle landmænd på Fyn, hvor der er plads og volumen til, at så mange som muligt, kan få muligheden for at dyrke en afgrøde med et højt afkast.

- Det kræver en lokalt forankret fabrik, hvor vi naturligvis også er åbne for tilgang af sjællandske og jyske kartofler, påpeger Lau Hvid Hansen.

Endelig beslutning ved årsskiftet

Han lover en nøje gennemgang af de økonomiske aspekter på de kommende informationsmøder, der holdes tirsdag den 8. tirsdag ved Lammefjorden og onsdag den 9. september på Sanderumgaard på Fyn.

- Vi har regnet godt på det og ved, at vi kan bygge en fabrik til en pris, der gør det rentabelt for landmanden. Det ser fornuftigt ud. Ellers var jeg jo heller ikke selv med i projektet, understreger han.

De landmænd, der ønsker at være del i projektet, skal udfylde et tilsagnsskema med oplysninger om, hvor stort et areal, de forventer at bidrage med. Dernæst skal indbetales 10.000 kroner for at blive en del ejerkredsen.

- Med forbehold for, at vi får endnu en kæp i hjulet af corona eller noget der ligner, så forventer jeg, at vi inden jul kan melde ud, hvorvidt fabrikken bliver en realitet eller ej. Opnår vi ikke tilsagn og interesse fra nok landmænd, kan det desværre ikke lade sig gøre økonomisk. Så 7.000 hektar og årsskiftet står som næste milepæl, lyder det fra Lau Hvid Hansen.

Informationsmøder

Projektet for en kommende kartoffelmelfabrik præsenteres for alle interesserede tirsdag den 8. september kl. 16.00:

Mødet finder sted hos Storøhage Kartofler ApS, Aspagårdsvej 10, Hørve.

Et tilsvarende møde afholdes dagen efter på Sanderumgaard ved Odense.

Tilmelding til Patriotisk Selskab eller VKST.

0

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen

Intelligent bufferzone beskytter vandmiljøet

Ny kortfilm viser, hvordan Go-Gris I/S beskytter vandmiljøet ved Horsens. Det er sket med en såkaldt ”intelligent bufferzone” mellem mark og å.

Svensk maskin- og byggeproducent fordobler kapaciteten

Den svenske producent af krogløftere og trailere - Ivarssons i Metsjö – fordobler nu sin produktionskapacitet på samlefabrikken nær Linköping, der udvides markant.

Mejetærsker på demo-tur til høsten er i hus

Heden Maskinforretning A/S og Massey Ferguson DK sender IDEAL 7 mejetærsker på demo-tur
Side 1 af 64 (1267 artikler)Prev1234567626364Next