bannerPos

På vej mod et CO2-neutralt æg

Sådan ser den ud, græskassen, som udleder 26 procent mindre CO2 end en almindelig papkasse.
13-12-2019 08:43

Dava Foods har en vision om at producere et CO2-neutralt æg. Vejen derhen er mange små delmål, blandt andet æggebakker af græs.

Som så mange andre virksomheder er Dava, som råder over seks ægpakkerier og fire fabrikker til fremstilling af kogte og pasteuriserede ægprodukter i Hadsund, gået med i klimakampen.

- Æg udleder kun to kilo CO2 pr. producerede kilo æg, hvilket gør æg til en klimasmart fødevare. Derudover har æg gode ernæringsmæssige og funktionelle egenskaber, som gør det til en vigtig – og ofte uundværlig fødevare – i mange danske hjem, lyder det fra virksomheden, som har 300 mand ansat.

Derfor er virksomhedens mission et CO2-neutralt æg.

- For os er det vigtigt at tage et samfundsansvar overfor mennesker, dyr og miljø således, at de fødevarer vi producerer, afgiver et så lavt klimaaftryk som muligt. Det er en lang og vigtig rejse, vi begiver os ud på for at nå vores vision om at producere et CO2-neutralt æg uden klimakompensation, siger administrerende direktør Ivan Noes.

Papkasse af græs

Direktøren fortæller, at vejen til et CO2 neutralt æg bliver mange små delmål, som virksomheden allerede er godt i gang med.

Det første synlige resultat er den nye »græskasse«, som æggebakkerne fragtes i. Græskassen udleder 26 procent mindre CO2 end en konventionel papkasse. Kassen er fremstillet af græspapir og er derfor en mere miljøvenlig emballage at sende æg ud til supermarkederne med.

- Den nye græskasse og generelt mere miljøvenlig emballage er første lille skridt i retningen af at nå vores vision om et CO2-neutralt æg uden klimakompensation, siger Ivan Noes.

Klimaarbejde

Ud over græskassen har virksomhedens chauffører også gennemført et kursus i bio-kørsel. Dette har sammen med investeringer i nye lastbiler med den nyeste teknologi givet en CO2-reduktion på 30 procent de seneste tre år.

Herudover bliver der også kigget på hønens trivsel og hønens foderoptag i forhold til æglægning ude ved landmanden, såvel som brug af energi på pakkeriet og optimeret kørsel mellem landmand til pakkeri til butik. Alt for, at der udledes så lidt CO2 som muligt.

Dava Foods’ egne aktiviteter er blevet ISO 14001 certificeret. Det danner grundlaget i arbejdet med miljø og bæredygtighed og skal sikre, at arbejdet foregår systematiseret og bliver dokumenteret løbende i processen.

- Vores mål er at reducere vores CO2 udledning pr. produceret kilo æg med minimum 5 procent om året de næste fem år, fortæller Ivar Noes.

teba

0

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

Alle ejendomme er unikke

Skal de gamle bygninger rives ned eller skal de renoveres og have nyt liv i form af anden anvendelse? Skal det aldrende stuehus bevares og gennem en renovering bringes op til nutidens standard i forhold til indretning, energi og komfort? Det er ofte stillede spørgsmål og kræver en grundig vurdering, inden der kan gives et klart svar.

LandboSyd åbner afdeling på Fyn

Der bliver nu hårdere konkurrence om både medarbejdere og rådgivningskunder på Fyn. Sønderjyske LandboSyd går nemlig nu i clinch med Velas og åbner kontor med fokus på økonomirådgivning på Fyn.

Byer og skov vokser, landbrugslandet skrumper

Af Peter Bohsen Jensen, Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Snitter måler græsudbytte til grovfoderlageret

SLF arbejder sammen med Seges og flere landboforeninger om at højne grovfoderproduktionen fra mark til lager. Landmand Eigil Miang ved Rødding deltager i projektet, og for få uger siden fik han snittet græs, der blev målt til brug for lagerregistrering.

Udstillere glæder sig til Agromek 2021

Blandt udstillere på næste års Agromek 2021 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.
Side 1 af 64 (1273 artikler)Prev1234567626364Next