bannerPos

Bedriftsbesøg satte fokus på det gode landbrugshåndværk

Et velbesøgt bedriftsbesøg, da SLF og Syddansk Kvæg havde inviteret til at se bedriften ved Lintrup – et bedriftsbesøg, der fandt sted inden forsamlingsrestriktionerne på max. 50 personer grundet corona-smitten.
13-10-2020 12:28

Inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

BEDRIFTSBESØG Få dage inden forsamlingsforbuddet blev sænket yderligere lagde knap 100 interesserede kvægfolk, naboer og kunder vejen forbi Kongeåvej i Lintrup, hvor de blev præsenteret for en veldrevet familiegård, hvor principperne om godt håndværk og gode vaner er i højsædet.

Og hvad vil godt håndværk og gode vaner i realiteten sige? 

For familien Hansen handler det om at være tæt på sine dyr: At man holder øje med køerne og har en god fornemmelse af, hvad der rør sig i stalden. At man har overblik over, hvordan dyrene har det og at man reagerer hurtigt, når det er nødvendigt.

I stalden bruger de ingen overvågning i form af Heatime, malkerobotter eller andet management software. De tilser selv dyrene. Det er fortrinsvist Jakob, der tager sig af livet i staldene, mens Conny står for regnskabet og Henning har ansvar for arbejdet i marken.

Jakob begyndte at tage del i driften af gården for godt to år siden. Driftstallene tyder på, at han gør det godt, for der er god sundhed blandt dyrene, lav dødelighed og køerne yder godt. Tallene ligger over landsgennemsnittet, og de er steget betydeligt indenfor de seneste to-tre år.

 

Godt foder og gode ben

Jakob nævnte de områder, hvor han har sit fokus:

Der er nul tolerance overfor dårligt foder. Foder til dyrene skal være af en super kvalitet. Det betyder blandt andet, at han passer ensilage-stakkene godt. Det kunne deltagerne opleve ved selvsyn under rundturen først på aftenen. Her kunne de se en velpasset og trimmet grovfoderstak med en del dæk og vægt henover, hvilket gør, at der ikke kommer luft ind under plastikken.

Det kræver en del arbejde med hele tiden at afdække stakken, men det betyder også, at ensilagen holder sig godt uden at mugne.

Derudover bruges der en del tid på dyrenes klove, så der ikke opstår problemer med benene. Klovene bliver beskåret tre gange årligt, og derudover sørger familien selv for at kigge klovene jævnligt igennem, og indimellem filer de dem selv til, så de sikrer, at dyrene altid går godt.

 

Hold øje med dyrene

Jakob Hansen pointerede flere gange, at dyrene skal tjekkes og holdes under opsyn. Et dyr, der skranter, skal opdages, inden det bliver rigtig syg.

Er et dyr utilpas, så behandles det med det samme. Det gælder også, hvis man opdager det sent om aftenen. Vi venter ikke til næste dag, men handler med det samme, pointerede Jakob. På den måde undgår vi, at koen bliver rigtig syg. Jeg sparer penge – og tjener faktisk flest penge efter kl. 18 ved at være hos dyrene døgnet rundt, pointerede Jakob.

Hurtig reaktion og rettidig omhu gælder også i forhold til dyr, der fx har mistet appetitten. Det skyldes ofte dehydrering og afhjælpes ved, at koen pumpes med vand og altså tvinges til at drikke. Det lyder måske voldsomt, men det resulterer stort set altid i, at koen får sin ædelyst igen og dermed atter trives.

 

Hellere lille og vågen

I forbindelse med at Jakob kom hjem på gården og blev en del af bedriften, overvejede familien at bygge ny stald. Den ide er indtil videre lagt på hylden. I stedet vil Jakob først blive rigtig god til at passe køer, som han selv sagde. Hellere blive bedre, før du bliver stor. Eller sagt på en anden måde: Hellere styrke sine gode vaner og det gode håndværk – fremfor at eskalere noget, der ikke fungerer optimalt.

Bedriftsbesøget var arrangereret i samarbejde med SLF og Syddansk Kvæg.

jba

Bedriften

Familien Hansen har 180 årskøer og driver 127 hektar

På bedriften produceres der 12.743 kg EKM – celletallene har ligget mellem 100.000 og 130.000 de seneste tre år

Reproduktionen er et godt stykke over landsgennemsnittet med 0,34 blandt køer og 0,4 blandt kvierne 

Siden 2015 er fremstillingsprisen sænket med 15 øre

Mælkeleverancen er hævet fra 1.800 tons EKM til 2.150 tons EKM

Stalden er fra 1999 og blev opgraderet i 2002 med plads til flere køer.

Gården i Lintrup drives af ægteparret Conny og Henning Hansen samt sønnen Jakob

 

Fokusområder:

Rettidig omhu – hellere forebygge end behandle

Reager hurtigt – vent ikke

Kig på dine dyr og hold opsyn

Gode ben og klove

Foderopbevaring – vær omhyggelig med grovfoder stakke

Dårligt foder smides ud – ensartet opblanding

0

Energinet vil udbetale højere erstatning til lodsejere

Energinet hæver taksterne for udbetaling af strukturskadeerstatning på Baltic Pipe, efter landbrugsrapport viser, at skaderne bliver større end først forventet.

Reservedelsforhandler med dansk fokus

Det svenske firma Olssons i Ellös, der har specialiseret sig i at sælge reservedele til traktorer og entreprenørmaskiner, har med succes ansat deres første danske mand. Henrik Eskesen har mere end 30 års erfaring fra branchen og nyder at komme rundt til forskellige maskinforretninger- og værksteder for at yde support.

Ny svensk transportvogn med stor kapacitet

Svenske Metsjö lancerer ny transport-markvogn med 46 kubikmeter i kapacitet

Mange fordele ved fodring med frisk græs

MaksiGrass on Tour 2020 giver mulighed for indblik i de mange muligheder og fordele, der er i kvægfodring med frisk græs hos både økologiske som konventionelle bedrifter – i denne og næste uge kan MaksiGrass ses og opleves ved demonstrationer i Højer, Nr. Snede og Skjern.

Landmænd svigter læplantnings-sagen

Lokalt laug i Esbjerg udbetaler en del af formuen, så landmænd kvit og frit kan få deres læhegn udtyndet. Men bag det glade budskab lurer bekymring for fremtiden.

Ny mellemklasse af skovkraner fra Kronos

Den finske maskinproducentproducent Kronos er klar med nyeste versioner af sine skovkraner, der byder på flere optimeringer og forbedringer

Nyt stort biogasanlæg indviet

Forleden blev Nature Energys nye store biogasanlæg i sønderjyske Glansager officielt indviet. Det skal sende grøn CO2-neutral biogas ud på gasnettet og bidrage til Sønderborg Kommunes grønne omstilling.

Landmænd går glip af store gevinster uden gårdråd

Landmændene misser både vækstrater, udviklingsmuligheder og besparelser ved ikke at tage de svære beslutninger med en professionel kreds, lyder det fra chefkonsulent i Velas.

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program
Side 1 af 72 (1421 artikler)Prev1234567707172Next