bannerPos

Dyrlæger vil redde køer fra at dø

Chefdyrlæge Anne Skovbjerg arbejder på at nedbringe dødligheden blandt køer.

Henning K. Andersen

12-10-2018 10:37
Skovbjerg Dyrlægeteam og 27 landmænd har i fællesskab sat et mål om at reducere dødeligheden hos køerne. Derfor sætter Skovbjerg Dyrlægeteam en ny konkurrence i gang, med sloganet »Kampen mod den døde ko - kun levende køer giver mælk«.

Skovbjerg Dyrlægeteam har i flere år haft succes med at reducere dødeligheden hos kalve. Landmændene deltager i en konkurrence, som bliver suppleret med motivation og inspiration fra deres dyrlæge. De deltagende besætninger har næsten halveret antallet af døde kalve siden januar 2017, hvor konkurrencen startede. På landsplan dør i gennemsnit 7 procent af alle kalve. Deltagerne i Skovbjerg Dyrlægeteams kalvekonkurrence mister kun 3,5 procent af deres kalve. Tallene er sidst opgjort i oktober 2018. 

- Vi håber, at vi får ligeså gode resultater hos køerne, som vi fik hos kalvene. Landmændene har en travl hverdag, hvor der dagligt er mange vigtige arbejdsopgaver. Men konkurrencen hjælper landmændene og deres medarbejdere med at holde fokus på sundheden ved køerne, siger chefdyrlæge Anne Skovbjerg, som er ejer af Skovbjerg DyrlægeTeam og idekvinde bag konkurrencerne. 

I alt 27 besætninger har valgt at deltage i »Kampen mod den døde ko«, som konkurrencen hedder. Konkurrencen startede den 1. oktober og løber frem til 30. september 2019. De deltagende besætninger har en samlet dødelighed blandt deres køer på 4,6 procent. Landsgennemsnittet er 5 procent. Men der er høje ambitioner, selv om besætningerne allerede nu ligger under landsgennemsnittet. 

Alle landmænd vil for alt i verden undgå døde køer, og de gør en hel masse for at forbedre forholdene. Men alt for ofte oplever de, at det ikke giver de ønskede resultater. I starten skal fokus dog være et helt andet sted. Før der kan findes en løsning, skal årsagen findes. 

- Døden har en årsag, og vi kan kun hjælpe hvis vi ved hvad de dør af. Målet er at komme under 3,5 procent døde køer, udtaler dyrlæge Sine Møller, som er tovholder for projektet. 

Sine Møller ved hvad hun taler om, for hun har tidligere deltaget i et projekt i samarbejde med Seges. Dette projekt havde netop til formål at reducere antallet af døde køer. 

Første trin i kampen mod den døde ko, er at få registreret dødsårsager og inddele disse i grupper. 

- Det giver os mulighed for at sætte ind hvor effekten vil være størst. Mange landmænd har ikke helt overblikket over dødsårsagerne, og her hjælper korrekt registrering, siger Sine Møller.

»Kampen mod den døde ko« handler ikke kun om dødeligheden blandt køerne. Den døde ko er ofte kun toppen af isbjerget, da høj ufrivillig udsætning er et udtryk for dårlig sundhedstilstand blandt køerne, og vil påvirke økonomien i mælkeproduktionen negativt. Så der er rigtig mange fordele ved at fokusere på de døde køer. 

Antidumping told på gødning forhindrer konkurrence

EU bør se på antidumping tolden på billig østeuropæisk gødning, da toldsatserne ikke bidrager til konkurrence på gødningsmarkedet, mener Søren Laustsen, SLF

Landboformand bremset i at lave minivådområde

Formand for LandboSyd og folketingskandidat for Venstre, Mogens Dall, er stærkt utilfreds med, at han lige nu løber panden mod muren i forsøget på at etablere et næsten to hektar stort minivådområde på en af sine ejendomme i Sønderjylland.

Overlevelsesguide på tørreriet

Efterbehandling af frø, korn og raps er det sidste led i en lang række af arbejdsdage omkring dyrkningen og er for mange en besværlig fase, hvis ikke man har en gylden fremgangsmåde. En forkert behandling kan i værste fald ødelægge avlen, hvilket gør efterbehandlingen til en af de vigtigste faser i processen.

Kollagen fra køer som kosttilskud til landmand

Rigtig mange landmænd, der er slidte og har ømme, stive led spiser bla. produktet aktiv fra Sundhedsshoppen, men hvad de ikke ved er, at de måske selv er leverandør af råmaterialet, idet proteinstoffet kollagen, som er i produktet aktiv, kommer fra tyske og danske køers væv.

Landbrugsforeninger sender skarp kritik af minister

Tolv landbrugsforeninger, der har berørte medlemmer af gasledningen Baltic Pipe, er utilfredse over manglende hjælp fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Toppolitiker indviede nyt østjysk minivådområde

Partiet SF´s formand Pia Olsen Dyhr svingede spaden, da et nyanlagt minivådområde syd for Vejle forleden officielt blev indviet

Travlhed i nyt jysk skadedyrsfirma

HK Skadedyrsservice er kommet godt fra start. Firmaet beskæftiger sig blandt andet med rottebekæmpelse, der kan være en plage i kornlagre og andre steder, hvor der opbevares foderafgrøder

Udstilling på Landsskuet fyldt op

Nye udstillere er klar til at vise maskiner og produkter på det store dyrskue i Herning den 4.- 6. juli

Mælkeanlæg i farestalden har været en dyr fornøjelse

I anden halvdel af 2018 kostede mælkeanlæg i svinestalden soholderne godt 300 kroner i snit pr. so. Det viser den nyeste opgørelse af DB-tjek.

Dyrskue afprøver teltstald

Arrangørerne af Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa vil i år tilbyde dyrene læ og ly på en helt ny måde i form af teltstald
Side 1 af 37 (723 artikler)Prev1234567353637Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer