bannerPos

Et bæredygtigt fokus

En RISE-analyse kan vise, hvor bæredygtigheden på bedriften kan styrkes og hvor man allerede er i mål.
24-11-2019 08:20
En RISE-analyse er et værktøj, der gør det muligt at måle og konkretisere, hvor man kan forbedre bæredygtigheden på bedriften, og hvor man allerede er i mål.

Rasmus Kjærgaard Wielandt, kvægrådgiver og bæredygtighedskonsulent, LandboNord

Ordet »bæredygtighed« må klart kandidere til årets ord i 2019. Der er i hvert fald blevet talt, skrevet og ikke mindst blevet debatteret en del om i hvor høj grad den enkelte dansker er bæredygtig. Som kvægrådgiver i LandboNord oplever jeg, at det også har sat en del tanker i gang ude hos vores kunder: mælkeproducenterne.

Når vi taler om at gøre produktionen mere bæredygtig, så er det ikke bare ét håndtag, vi skal regulere på – det bliver et samspil af flere faktorer, hvor vi fortsætter med at optimere, men samtidig holder styr på, hvilke klimamæssige følger, vores valg har.

Ifølge FN, så er en bæredygtig produktion en, der formår at opfylde nuværende generationers behov, uden at være på bekostning af fremtidige generationers behov. At producere bæredygtigt er altså at tage hensyn til dem der bor på jorden i dag, og dem der kommer til at bo her i fremtiden. 

Bæredygtighed og bundlinje

Som kvægrådgiver og bæredygtighedskonsulent i LandboNord har jeg en række forslag til, hvordan du som landmand kan have et bæredygtigt fokus på din produktion samtidig med, du har styr på bundlinjen. Der er ingen nemme løsninger, men er man villig til at gå ind i arbejdet, er min erfaring, at lysten til at optimere sin produktion med bæredygtighed for øje, også voksende.

Digitaliseringen af produktionsdata er efterhånden ved at være langt fremme. Her i LandboNord tilbyder vi flere digitale løsninger, som styrker det beslutningsgrundlag, der skal sikre den enkelte landmands bundlinje. Det er selvfølgelig først og fremmest med økonomi for øje, men i jagten på spild ligger også et effektivt værktøj til at blive mere bæredygtig.

Produktionen er altså ikke bæredygtig alene fordi den ikke belaster klimaet og miljøet. Hvis ikke det økonomisk kan løbe rundt og produktion må lukke efter få år, er den ikke særlig bæredygtig. Ligeledes er en produktion heller ikke bæredygtig hvis ikke den tager højde for at sikre fastholdelse og trivsel hos medarbejdere. De sociale forhold på arbejdspladsen og virksomhedens ageren i lokalmiljøet, er også afgørende for om produktionen er bæredygtig.

RISE og digitale værktøjer

Jeg vil anbefale alle interesserede i at få lavet en RISE-analyse af bedriften. Det er et værktøj, der gør det muligt at måle og konkretisere, hvor man kan forbedre bæredygtigheden på bedriften, og hvor man allerede er i mål. Det gør analysen ved at tage udgangspunkt i 10 hovedemner: Jord, dyrehold, biodiversitet, vand, næringsstoffer, energi og klima, arbejdsforhold, økonomi, livskvalitet og driftsledelse.

En anden ting, man bør overveje i den sammenhæng, er at udnytte de nye digitale tilbud, som kan hjælpe i dagligdagen. Vores digitale team i LandboNord oplever eksempelvis stor interesse for de to nye digitale løsninger Dashboard og eOverblik. De giver et visuelt indblik i landbrugsvirksomhedens produktionen og økonomi. Hvis du som landmand deler bedriftens opdaterede data med medarbejderne, så viser erfaringer, at det er med til at motivere både ledelse og medarbejdere.

Netop motivation er nøgleordet. Om kort tid bør ingen være i tvivl om, at danske landmænd har fokus på at producere bæredygtigt. Og skulle nogen være i tvivl, så er der nok af data at underbygge det med.

Flere støttesager i klemme

Et par bøvlede støttesager har på det seneste sat en stopper for lysten til at søge yderligere EU-tilskud, siger Anders Laustsen.

Støtte har fulgt væksten på kvægbedrift

Anders Laustsen har i takt med udvidelser af sin økologiske bedrift gjort brug af tilskudsordninger fra EU, men han mener, at EU-støtten til landbruget helt bør fjernes.

Nordisk tang skal testes i danske besætninger

Udenlandske forsøg har tidligere vist, at tang kan hæmme metanproduktionen i køernes vom. Nu skal der dyrkes tang herhjemme, som skal forarbejdes og i sidste ende tilsættes kvægfoderet i danske besætninger.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Så på efterafgrøder som en del af klimaløsningen

Herning-Ikast Landboforening og Sagro inviterede til dialog om løsninger, da to lokale folketingspolitikere fra partiet Venstre, lagde vejen forbi.

Samsø vil vise den cirkulære vej

På Samsø er man langt med den cirkulære økonomi i samspillet mellem fødevareproduktion og forbrug – men der er stadig et stykke vej til mål, indrømmer Knud Tybirk, der er projektleder for Biosamfund Samsø.

Insekter som foder og fødevarer

Det kan blive insekter og larver, der kan blive en af fremtidens løsninger på en mere bæredygtig og klimavenlig fødevare-udfordring. Hos Teknologisk Institut arbejder man intenst med insekter til både foder og fødevarer.

Cirkulær økonomi på globalt plan

Den cirkulære økonomi er vejen frem, hvis kloden skal i balance globalt – og Danmark er med helt fremme, fastslog Claus Stig Pedersen, der er direktør for bæredygtighed og Public Affairs i den danske virksomhed Novozymes, og som var blandt indlægsholderne ved Frejs Fødevarekonference.
Side 1 af 53 (1051 artikler)Prev1234567515253Next