bannerPos

Fremtidens kvæg-stald

Christian Carus

Fagjournalist
22-04-2019 15:58
Mere fleksibilitet og mindre inventar. Sådan lyder en af spådommene om fremtidens kvægstald.

- Holdopdeling er rigtig godt for køerne, men vi også bare erkende, at det er rigtig dyrt at bygge til, konstaterede Vibeke F. Nielsen, specialkonsulent Seges, på et af sine oplæg, da Jyden Bur forleden holdt kvægseminar.

- Derfor tror jeg også, at fremtiden kommer til at byde på stalde med knap så meget inventar, men mere fleksibilitet, som betyder, at de ikke er bygget med henblik på én bestemt dyregruppe, men til flere forskellige formål, lød spådommen fra specialkonsulenten, der forudser store, strøede bokssystemer med større areal pr. dyr, mens mere lukkede systemer også sagtens kan blive et fremtidsscenarium.

- Der er ingen tvivl om, at metan kommer til at fylde meget, og derfor vil det heller ikke undre mig, hvis staldsystemerne i fremtiden bliver mere lukkede i bestræbelserne på at få samlet metanen, sagde Vibeke F. Nielsen, der også viste slides med bud på miljøstalde, hvor robotter løbende samler køernes efterladenskaber op.

Det bliver dog i høj grad forbrugerne, der kommer til at diktere fremtidens kvægbrug, fastslog hun.

- Derfor kommer vi formentlig heller ikke udenom afgræsning for udvalgte dyregrupper, selvom det ikke matcher med metanudledningen, konstaterede Seges-konsulenten, der også forventer, at de konventionelle kvægbrugere kommer til at skulle indrette sig efter mere end 12 timers samvær mellem ko og kalv efter kælvning, hvis forbrugerne får lov at bestemme. Vibeke F. Nielsen gav også tilhørerne en tur gennem gældende og kommende lovgivning i forbindelse med både nybyggeri og udvidelse af eksisterende staldanlæg, mens Knud Pedersen fra Jyden gav inspiration til staldindretningen.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Se, rør og lugt til landbruget – 62 landmænd søger gæster til Åbent Landbrug

Hvad gør danske landmænd for klimaet? Få svaret den 15. september når 62 landmænd over hele landet tager imod nysgerrige danskere, der gerne vil vide, hvordan danske landmænd kan producere fødevarer i verdensklasse med mindst mulig klimapåvirkning.

Gråsten byder velkommen til Åbent Landbrug

Landbrugsskolen er endnu en gang med i arrangementet. LandboSyd deltager med en stand, og folketingsmedlem Eva Kjer Hansen planter træer.

Klap en ko i Bredebro

På søndag den 15. september inviterer en række gårde landet over indenfor i forbindelse med åbent landbrug. Blandt andet i Bredebro

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Politikken har ikke indflydelse på konkurrenceevnen

EU’s fælles landbrugspolitik er sat i verden for at sikre bønderne en indkomst, og derfor kan CAP ikke flytte på de enkelte landes konkurrenceevne, mener professor.

Danske landmænd skal være dygtigere for at overleve

Dansk landbrugs vilkår er markant ringere end de andre europæiske landes. Innovation og teknologi kan dog være vejen til vækst og bedre konkurrenceevne, siger professor.

Agromek er tilbage i januar i 2021

Skandinaviens største landbrugsmesse, Agromek, flytter termin i 2021, hvor messen vil blive afholdt i uge 3

Lexion-turne i gang

Under navnet »Join the revolution« har Claas inviteret til en række Lexion-arrangementer landet over og i dag blev første arrangement afholdt.

Hans Jørgen går i hegnet med fem blade på kniven

Hans Jørgen Petersen fra Øster-Lindet Maskinstation har i snart 20 år klippet hegn. Han mangler ikke noget at lave
Side 1 af 49 (970 artikler)Prev1234567474849Next