bannerPos

Fremtidens kvæg-stald

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
22-04-2019 15:58
Mere fleksibilitet og mindre inventar. Sådan lyder en af spådommene om fremtidens kvægstald.

- Holdopdeling er rigtig godt for køerne, men vi også bare erkende, at det er rigtig dyrt at bygge til, konstaterede Vibeke F. Nielsen, specialkonsulent Seges, på et af sine oplæg, da Jyden Bur forleden holdt kvægseminar.

- Derfor tror jeg også, at fremtiden kommer til at byde på stalde med knap så meget inventar, men mere fleksibilitet, som betyder, at de ikke er bygget med henblik på én bestemt dyregruppe, men til flere forskellige formål, lød spådommen fra specialkonsulenten, der forudser store, strøede bokssystemer med større areal pr. dyr, mens mere lukkede systemer også sagtens kan blive et fremtidsscenarium.

- Der er ingen tvivl om, at metan kommer til at fylde meget, og derfor vil det heller ikke undre mig, hvis staldsystemerne i fremtiden bliver mere lukkede i bestræbelserne på at få samlet metanen, sagde Vibeke F. Nielsen, der også viste slides med bud på miljøstalde, hvor robotter løbende samler køernes efterladenskaber op.

Det bliver dog i høj grad forbrugerne, der kommer til at diktere fremtidens kvægbrug, fastslog hun.

- Derfor kommer vi formentlig heller ikke udenom afgræsning for udvalgte dyregrupper, selvom det ikke matcher med metanudledningen, konstaterede Seges-konsulenten, der også forventer, at de konventionelle kvægbrugere kommer til at skulle indrette sig efter mere end 12 timers samvær mellem ko og kalv efter kælvning, hvis forbrugerne får lov at bestemme. Vibeke F. Nielsen gav også tilhørerne en tur gennem gældende og kommende lovgivning i forbindelse med både nybyggeri og udvidelse af eksisterende staldanlæg, mens Knud Pedersen fra Jyden gav inspiration til staldindretningen.

0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next