bannerPos

Har du et trænet blik for brunst?

En effektiv måde at opdage i brunst tide er at benytte sig af digitale løsninger som SenseHub. Foto: VikingDanmark
10-06-2020 07:36

Det gælder om at være knivskarp, når en ko i brunst skal udpeges. Nogle dyr viser kun tegn på brunst i fire til fem timer, lyder meldingen fra VikingDanmark.

KVÆG Timing er i mange henseender afgørende. Når det gælder brunst, er timing absolut også et kodeord, hvis inseminationen skal blive en succes. Akkurat derfor er det af allerstørste betydning, at man er i stand til at se, hvilke køer, som er i brunst.

Sådan lyder vurderingen fra VikingDanmark.

Det lyder måske simpelt og som en basal del af håndværket, men nogle gange udviser køerne så svag brunstadfærd, at det kræver stor erfaring og omhu at spotte, når disse køer er klar til inseminering.  

 Stående brunst

Når et æg er klar til befrugtning, bliver det hunlige kønshormon østrogen udskilt fra æggestokkene. Når det sker, kommer der tegn på brunst. Skal en ko insemineres, er det en forudsætning, at hun udviser tegn på stående brunst. På den måde kan koen blive opdaget i flokken og blive taget fra til inseminøren.

Klar, trådtrækkende slim fra skeden, en ko, der står stille ved opspring fra andre dyr i flokken, øget opmærksomhed og aktivitet samt nedsat ædelyst er alle tegn på brunst.

At et af tegnene optræder, er imidlertid ikke tilstrækkeligt. For at få det bedste resultat ved inseminering skal flere af tegnene være til stede samtidigt. Teoretisk er der ingen problemer i at identificere, hvilke køer, som er i brunst. Udfordringen består i, at vinduet er ganske lille. Køer udviser tegn på brunst i gennemsnit 12-14 timer. Nogle dyr helt ned til fire-fem timer. Derfor er stor opmærksom og et trænet blik for brunst nødvendigt.

 Et par tips

Undersøgelser har vist, at omkring 70 procent af opspring sker mellem klokken 18.00 og 06.00. Rent faktisk er hyppigheden størst mellem klokken 22.00 og 04.00. Altså på tidspunkt, hvor der ikke er megen observation i besætningen.

Derfor gælder det om at skabe de rette rutiner, således brunsterne bliver opdaget. Husk at afsætte tid til brunstkontrol. Det vil sige minimum 30 minutter to-tre gange om dagen. Find de rigtige tider til brunstkontrol – helst tidlig morgen og sen aften. Gå i stalden uden for normal fodringstid. Og husk at tage gode notater og se efter andre adfærdsændringer.

 Lidt hjælp

Selv erfarne kvægbrugere med et godt blik for brunst, kan få brug for hjælp til at sikre, at brunsterne bliver opdaget i tide. Derfor vælger flere og flere at benytte digitale løsninger som SenseHub.

Her bliver koens ædetid, drikketid, åndedræt og koadfærd målt og anvendt til at give alarmer og danne rapporter, så man kan se en alarmliste over dyr, som er i brunst.

Timing og identifikation af brunst er som sagt nøgleord, når det gælder en god reproduktion. Og selvom det alle dage, har været en del af det gode håndværk at kunne se en brunst, kan det godt betale sig at få hjælp.

Det er ikke altid lige let at få øje på brunsten rent visuelt. Og tegnene er kun til stede i forholdsvis kort tid på skæve tidspunkter. Det er blandt grundene til den øgede opmærksomhed på de digitale hjælpemidler. De kan kort og godt være en god investering, der gør en forskel på bundlinjen.

For at kvalificere beslutningen, kan det være en idé at lavet en analyse af eksempelvis SimHerd. Spørgsmålet er derfor i sidste ende: Har du et trænet blik for brunst?  

jba

0

LandboSyd åbner afdeling på Fyn

Der bliver nu hårdere konkurrence om både medarbejdere og rådgivningskunder på Fyn. Sønderjyske LandboSyd går nemlig nu i clinch med Velas og åbner kontor med fokus på økonomirådgivning på Fyn.

Byer og skov vokser, landbrugslandet skrumper

Af Peter Bohsen Jensen, Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Snitter måler græsudbytte til grovfoderlageret

SLF arbejder sammen med Seges og flere landboforeninger om at højne grovfoderproduktionen fra mark til lager. Landmand Eigil Miang ved Rødding deltager i projektet, og for få uger siden fik han snittet græs, der blev målt til brug for lagerregistrering.

Udstillere glæder sig til Agromek 2021

Blandt udstillere på næste års Agromek 2021 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen
Side 1 af 64 (1271 artikler)Prev1234567626364Next