bannerPos

Hereford spår en lys fremtid

Deltagerne i paneldebatten ved Herefordforeningens 50 års jubilæum var fra venstre: Ordstyrer Søren Kørup Christensen, Seges, sekretær i den engelske Herefordforening, David Deakin, medlem af Folketinget, Torsten Schack Pedersen (V), formand for Herefordforeningen, Knud Erichsen, generalsekretær for World Hereford Council, José Bonica, Uruguay, præsident for Herefordforeningen i Canada, Albert Rimke, og salgsdirektør Claus Hein, Danish Crown. Foto: Bent Sørensen

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
04-10-2019 14:05
Herefordforeningen fejrede deres 50 års jubilæum med et lille kig ind i fremtiden. Ved en paneldebat med folk fra både ind- og udland blev der snakket klima og fremtiden for dansk oksekødsproduktion.

I år kan Herefordforeningen fejre deres 50 års jubilæum. Det blev forleden gjort på Pejsegården i Brændstrup, hvor 100 herefordinteresserede var mødt op, blandt andet for at høre en paneldebat.

Foreningen havde nemlig grebet chancen, når udenlandske kollegaer var i landet, til at snakke om klima og kødkvægets fremtid ved en stor paneldebat.

I panelet sad folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen (V), generalsekretær José Bonica for World Hereford Council, Uruguay, præsident Albert Rimke fra den canadiske herefordforening, sekretær David Deakin fra den engelske herefordforening. Herudover sad Claus Hein, som er salgsdirektør i Danish Crown og Knud Erichsen, som er formand for Herefordforeningen i Danmark.

Alle paneldeltagere var enige om, at der er en udfordring med både CO2- og metanudledning, men at kvægbruget er en del af løsningen.

 

Stigende efterspørgsel

Derfor stod det også hurtigt klart, at med en voksende befolkningstilvækst vil der fortsat være efterspørgsel efter oksekød, endda en stigende efterspørgsel.

- Vi bliver flere mennesker på jorden, det er fakta. Det betyder blandt andet en større middelklasse, som vil efterspørge oksekød. Derfor vil forbruget af oksekød i fremtiden blive større, selvom man på familiebasis spiser mindre, forklarede Knud Erichsen, som er formand for Herefordforeningen i Danmark.

Paneldeltagerne var ikke bange for, at forbrugerne stopper med at spise oksekød i fremtiden.

- Der vil altid være brug for oksekød, da kødprotein det er en væsentlig del af menneskets sundhed, forklarede Knud Erichsen.

 

Klimarigtig herefordko

Ingen i panelet var i tvivl om, at der fortsat skal være oksekødsproduktion i Danmark, da CO2- og metanudledningen er global og ikke bliver hjulpet på vej af, at flytte produktionen af oksekød ud af landet, tværtimod.

Derfor blev der snakket om tiltag for at gøre herefordkoen mere klimarigtig.

- Vi vil jo rigtig gerne kunne måle dyrenes fodereffektivitet, i hvert fald sædtyrene. Sådan at man kan se hvor effektiv den er, forklarede Knud Erichsen.

Det satte lukningen af individafprøvningen i Ålestrup dog en midlertidig bremse for, som kødkvægracerne er ved at finde en løsning på.

- Indtil da er der flere, der selv måler deres dyrs fodereffektivitet. Den canadiske hereford-præsident fortalte mig, at han ved hjælp af vejekasser måler, hvor effektive hans dyr er. Det er et system, hvor tallene via dyrets øremærke ryger direkte ind i systemet, forklarer Knud Erichsen, som ved selvsyn kunne se et lignende system ved et besætningsbesøg ved Gill og Flemming Andersen i Vejen, hvor dyrene også æder af vejekasser.

- Men i en branche, hvor langt de fleste udfører naturpleje, er det et svært system at praktisere, konstaterer Knud Erichsen, som sammen med det øvrige panel også fik diskuteret mulighederne for at tilsætte tang i foderrationen for at minimere metanudledningen.

Støtte har fulgt væksten på kvægbedrift

Anders Laustsen har i takt med udvidelser af sin økologiske bedrift gjort brug af tilskudsordninger fra EU, men han mener, at EU-støtten til landbruget helt bør fjernes.

Nordisk tang skal testes i danske besætninger

Udenlandske forsøg har tidligere vist, at tang kan hæmme metanproduktionen i køernes vom. Nu skal der dyrkes tang herhjemme, som skal forarbejdes og i sidste ende tilsættes kvægfoderet i danske besætninger.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Så på efterafgrøder som en del af klimaløsningen

Herning-Ikast Landboforening og Sagro inviterede til dialog om løsninger, da to lokale folketingspolitikere fra partiet Venstre, lagde vejen forbi.

Samsø vil vise den cirkulære vej

På Samsø er man langt med den cirkulære økonomi i samspillet mellem fødevareproduktion og forbrug – men der er stadig et stykke vej til mål, indrømmer Knud Tybirk, der er projektleder for Biosamfund Samsø.

Insekter som foder og fødevarer

Det kan blive insekter og larver, der kan blive en af fremtidens løsninger på en mere bæredygtig og klimavenlig fødevare-udfordring. Hos Teknologisk Institut arbejder man intenst med insekter til både foder og fødevarer.

Cirkulær økonomi på globalt plan

Den cirkulære økonomi er vejen frem, hvis kloden skal i balance globalt – og Danmark er med helt fremme, fastslog Claus Stig Pedersen, der er direktør for bæredygtighed og Public Affairs i den danske virksomhed Novozymes, og som var blandt indlægsholderne ved Frejs Fødevarekonference.

Bæredygtige fødevarer og madaffald som værdifuld ressource

Tænketanken Frej satte fokus på de grønne løsninger for fødevareproduktionen - og forbruget af fødevarer - på en stor fødevarekonference i Aarhus.
Side 1 af 53 (1050 artikler)Prev1234567515253Next