bannerPos

Mælkeproducent i klemme i skrappe ammoniakregler

Hans Christian Schmidt, (V), og Troels Ravn, (S), (Nr. 1 og 2 fra venstre) fik sig en snak med chefkonsulent hos LRS, Rikke Kyhn, og landmand Gerard van Dolder, (hhv. nr. 2 og 3 fra højre) omkring ammoniakreglerne. Til stede på besøget var også lokale repræsentanter for partiet Venstre.

John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
14-06-2019 06:06
Landmand Gerard van Dolder ved Skærbæk vil gerne udvide sin malkebesætning – men skrappe ammoniakregler står i vejen. Forleden var folketingspolitikerne Hans Chrristian Schmidt (V) og Troels Ravn (S) på besøg, for at få syn for sagen

Ammoniakreglerne i landbruget, der er en udløber af den nye husdyrlov fra 2011, har givet udfordringer hos mange landmænd. Èn af dem er Gerard van Dolden, der tilbage i 2011 købte ejendommen, hvor han i dag har 140 malkekøer med mulighed til udvidelse til 160 køer.
Imidlertid er de skrappe ammoniakregler for husdyrbrug, der ligger op til ammoniakfølsomme områder, i den grad gået ind og påvirket Gerard´s muligheder for at drive sit landbrug – både i sin nuværende form, og ved en fremtidig udvidelse.
Ejendommen og dens marker grænser op til en skov, som er blevet klassificeret som ammoniakfølsomt område, hvilket betyder, at Gerard enten skal transportere sin husdyrgødning mindst 300 meter uden for zonen med de følsomme naturområder, eller bygget et lukket system til opbevaring, så fordampning undgås. Begge dele både tids- og yderst ressourcekrævende – og måske endda ikke nok, til at opfylde de restriktive ammoniakregler.
Forleden havde Landbrugsrådgivning Syd, LRS, i form af formand Antoni Stenger og chefkonsulent Rikke Kyhn, inviteret de to folketingspolitikere Hans Christian Schmidt, (V), og Troels Ravn, (S), en tur ud på Gerard´s ejendom, for at få syn for sagen.

Ingen dispensation
De to politikere er på tværs af partiskæl enige om, at Gerard van Dolder står i et reelt problem. Men løsningen på det, er til gengæld mere uklart.
-  Det giver ingen mening, konstaterede Hans Christian Schmidt.
Troels Ravn henviste til den ammoniakreduktion på 24 procent, som daværende miljøminister Ida Auken tilbage i 2012 politisk forpligtede Danmark overfor EU til at reducere med frem mod 2020.
-  Vi har nået 20 procent. Derfor afvises enhver ansøgning om dispensation, konstaterede Troels Ravn.
De to politikere opfordrede ved besøget i går både Gerard van Dolder og konsulent Rikke Kyhn til, sammen med Tønder Kommune, at få sat ord på, og klart få formuleret hvad der skal til, for at løse problemet.
- Så kan vi tage det med ind på Christiansborg hér efter valget, lovede Troels Ravn.
- Det er vigtigt at vi tænker fremad omkring landbruget, eller dør landdistrikterne, konstaterede Hans Christian Schmidt.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Se, rør og lugt til landbruget – 62 landmænd søger gæster til Åbent Landbrug

Hvad gør danske landmænd for klimaet? Få svaret den 15. september når 62 landmænd over hele landet tager imod nysgerrige danskere, der gerne vil vide, hvordan danske landmænd kan producere fødevarer i verdensklasse med mindst mulig klimapåvirkning.

Gråsten byder velkommen til Åbent Landbrug

Landbrugsskolen er endnu en gang med i arrangementet. LandboSyd deltager med en stand, og folketingsmedlem Eva Kjer Hansen planter træer.

Klap en ko i Bredebro

På søndag den 15. september inviterer en række gårde landet over indenfor i forbindelse med åbent landbrug. Blandt andet i Bredebro

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Politikken har ikke indflydelse på konkurrenceevnen

EU’s fælles landbrugspolitik er sat i verden for at sikre bønderne en indkomst, og derfor kan CAP ikke flytte på de enkelte landes konkurrenceevne, mener professor.

Danske landmænd skal være dygtigere for at overleve

Dansk landbrugs vilkår er markant ringere end de andre europæiske landes. Innovation og teknologi kan dog være vejen til vækst og bedre konkurrenceevne, siger professor.

Agromek er tilbage i januar i 2021

Skandinaviens største landbrugsmesse, Agromek, flytter termin i 2021, hvor messen vil blive afholdt i uge 3

Lexion-turne i gang

Under navnet »Join the revolution« har Claas inviteret til en række Lexion-arrangementer landet over og i dag blev første arrangement afholdt.

Hans Jørgen går i hegnet med fem blade på kniven

Hans Jørgen Petersen fra Øster-Lindet Maskinstation har i snart 20 år klippet hegn. Han mangler ikke noget at lave
Side 1 af 49 (970 artikler)Prev1234567474849Next