bannerPos

Mælkeproducent i klemme i skrappe ammoniakregler

Hans Christian Schmidt, (V), og Troels Ravn, (S), (Nr. 1 og 2 fra venstre) fik sig en snak med chefkonsulent hos LRS, Rikke Kyhn, og landmand Gerard van Dolder, (hhv. nr. 2 og 3 fra højre) omkring ammoniakreglerne. Til stede på besøget var også lokale repræsentanter for partiet Venstre.

John Ankersen

Journalist
14-06-2019 06:06
Landmand Gerard van Dolder ved Skærbæk vil gerne udvide sin malkebesætning – men skrappe ammoniakregler står i vejen. Forleden var folketingspolitikerne Hans Chrristian Schmidt (V) og Troels Ravn (S) på besøg, for at få syn for sagen

Ammoniakreglerne i landbruget, der er en udløber af den nye husdyrlov fra 2011, har givet udfordringer hos mange landmænd. Èn af dem er Gerard van Dolden, der tilbage i 2011 købte ejendommen, hvor han i dag har 140 malkekøer med mulighed til udvidelse til 160 køer.
Imidlertid er de skrappe ammoniakregler for husdyrbrug, der ligger op til ammoniakfølsomme områder, i den grad gået ind og påvirket Gerard´s muligheder for at drive sit landbrug – både i sin nuværende form, og ved en fremtidig udvidelse.
Ejendommen og dens marker grænser op til en skov, som er blevet klassificeret som ammoniakfølsomt område, hvilket betyder, at Gerard enten skal transportere sin husdyrgødning mindst 300 meter uden for zonen med de følsomme naturområder, eller bygget et lukket system til opbevaring, så fordampning undgås. Begge dele både tids- og yderst ressourcekrævende – og måske endda ikke nok, til at opfylde de restriktive ammoniakregler.
Forleden havde Landbrugsrådgivning Syd, LRS, i form af formand Antoni Stenger og chefkonsulent Rikke Kyhn, inviteret de to folketingspolitikere Hans Christian Schmidt, (V), og Troels Ravn, (S), en tur ud på Gerard´s ejendom, for at få syn for sagen.

Ingen dispensation
De to politikere er på tværs af partiskæl enige om, at Gerard van Dolder står i et reelt problem. Men løsningen på det, er til gengæld mere uklart.
-  Det giver ingen mening, konstaterede Hans Christian Schmidt.
Troels Ravn henviste til den ammoniakreduktion på 24 procent, som daværende miljøminister Ida Auken tilbage i 2012 politisk forpligtede Danmark overfor EU til at reducere med frem mod 2020.
-  Vi har nået 20 procent. Derfor afvises enhver ansøgning om dispensation, konstaterede Troels Ravn.
De to politikere opfordrede ved besøget i går både Gerard van Dolder og konsulent Rikke Kyhn til, sammen med Tønder Kommune, at få sat ord på, og klart få formuleret hvad der skal til, for at løse problemet.
- Så kan vi tage det med ind på Christiansborg hér efter valget, lovede Troels Ravn.
- Det er vigtigt at vi tænker fremad omkring landbruget, eller dør landdistrikterne, konstaterede Hans Christian Schmidt.

Flaget hejst for DLG´s nye domicil i Fredericia

Næste år flytter DLG ind i sit nyopførte domicil ved Fredericia. Forleden var der rejsegilde på det nye 7.500 kvadratmeter store hovedsæde

Nyt biogasanlæg rykker tættere på

De nødvendige tilladelser til et nyt biogasanlæg i Sønderjylland er nu kommet i hus, og hvis landmændene bakker op, kan der indbydes til rejsegilde i efteråret.

TBS udvider sin Fendt-forhandling

TBS Maskinpower overtager aktiemajoriteten i østjyske Askildrup Agro

Interesserede leverandører inviteres til møde om biogasanlæg

Nature Energy og BioenergiSyd har fået tilladelse til at opføre to nye biogasanlæg i Sønderborg – et i Glansager på Als og et nær Kværs. Derfor inviterer BioenergiSyd og Landbrugsrådgivning Syd til et møde for interesserede leverandører den 12. juli kl. 10.

Gang i sønderjysk høst af vinterbyg

Vinterbyggen står flot hos svineproducent Svend Gammelgård ved Haderslev, der onsdag var ude at høste de første hektar

Danish Crown sakker agterud på slagtesvin

Antallet af danske svineslagtninger bare falder og falder – samtidig med at eksporten af levende smågrise sætter ny rekord.

Hjælp de vilde bier med vandhuller og højt græs

Vilde bier mangler føde, levesteder og trues af sprøjtegifte. Alle kan lige nu hjælpe bierne ved at stille vand frem, lade græsset gro og købe økologiske varer. Sådan lyder det fra et projekt i Økologisk Landsforening, der vil have flere vilde vinger og mere natur i agerlandet.

Debat: Regulering på baggrund af virkeligheden

Af Alfred Tværsig Olesen, Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug Tværsiggaard, Nørregade 53, Hornsyld,

Pas på likviditeten selvom prisen stiger

Gevinsten fra den stigende notering skal i høj grad lægges til side og bruges på et finansielt beredskab, lyder meldingen fra driftsøkonom i LMO.

Lisbeth uddanner sig til naturtjekker

Landmænd, der vil skabe mere natur, kan få styr på ejendommens naturværdi og lægge planer for forbedringer.
Side 1 af 44 (879 artikler)Prev1234567424344Next