bannerPos

Mælkeproducent i klemme i skrappe ammoniakregler

Hans Christian Schmidt, (V), og Troels Ravn, (S), (Nr. 1 og 2 fra venstre) fik sig en snak med chefkonsulent hos LRS, Rikke Kyhn, og landmand Gerard van Dolder, (hhv. nr. 2 og 3 fra højre) omkring ammoniakreglerne. Til stede på besøget var også lokale repræsentanter for partiet Venstre.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
14-06-2019 06:06
Landmand Gerard van Dolder ved Skærbæk vil gerne udvide sin malkebesætning – men skrappe ammoniakregler står i vejen. Forleden var folketingspolitikerne Hans Chrristian Schmidt (V) og Troels Ravn (S) på besøg, for at få syn for sagen

Ammoniakreglerne i landbruget, der er en udløber af den nye husdyrlov fra 2011, har givet udfordringer hos mange landmænd. Èn af dem er Gerard van Dolden, der tilbage i 2011 købte ejendommen, hvor han i dag har 140 malkekøer med mulighed til udvidelse til 160 køer.
Imidlertid er de skrappe ammoniakregler for husdyrbrug, der ligger op til ammoniakfølsomme områder, i den grad gået ind og påvirket Gerard´s muligheder for at drive sit landbrug – både i sin nuværende form, og ved en fremtidig udvidelse.
Ejendommen og dens marker grænser op til en skov, som er blevet klassificeret som ammoniakfølsomt område, hvilket betyder, at Gerard enten skal transportere sin husdyrgødning mindst 300 meter uden for zonen med de følsomme naturområder, eller bygget et lukket system til opbevaring, så fordampning undgås. Begge dele både tids- og yderst ressourcekrævende – og måske endda ikke nok, til at opfylde de restriktive ammoniakregler.
Forleden havde Landbrugsrådgivning Syd, LRS, i form af formand Antoni Stenger og chefkonsulent Rikke Kyhn, inviteret de to folketingspolitikere Hans Christian Schmidt, (V), og Troels Ravn, (S), en tur ud på Gerard´s ejendom, for at få syn for sagen.

Ingen dispensation
De to politikere er på tværs af partiskæl enige om, at Gerard van Dolder står i et reelt problem. Men løsningen på det, er til gengæld mere uklart.
-  Det giver ingen mening, konstaterede Hans Christian Schmidt.
Troels Ravn henviste til den ammoniakreduktion på 24 procent, som daværende miljøminister Ida Auken tilbage i 2012 politisk forpligtede Danmark overfor EU til at reducere med frem mod 2020.
-  Vi har nået 20 procent. Derfor afvises enhver ansøgning om dispensation, konstaterede Troels Ravn.
De to politikere opfordrede ved besøget i går både Gerard van Dolder og konsulent Rikke Kyhn til, sammen med Tønder Kommune, at få sat ord på, og klart få formuleret hvad der skal til, for at løse problemet.
- Så kan vi tage det med ind på Christiansborg hér efter valget, lovede Troels Ravn.
- Det er vigtigt at vi tænker fremad omkring landbruget, eller dør landdistrikterne, konstaterede Hans Christian Schmidt.

0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next