bannerPos

To daglige mælkefodringer giver højere tilvækst

Terese Myhlendorph-Jarltoft er kalve- og slagtekalverådgiver, Sagro. Terese Myhlendorph-Jarltoft er uddannet husdyragronom og har arbejdet som kalve-og slagtekalverådgiver samt med kalverelaterede udviklingsprojekter i 10 år. I øjeblikket arbejder Terese, sideløbende med sine rådgivningsopgaver, på et ph.d.-projekt, hvor hun bl.a. søger at optimere spædekalves immunforsvar
24-02-2020 11:50

Med et højt og stabilt optag af mælk, vokser kalvene mere og udvikler et stærkt immunforsvar, så de bliver mere modstandsdygtige over for sygdomme.

Af Terese Myhlendorph-Jarltoft, kalve- og slagtekalverådgiver, Sagro

Der er flere væsentlige vilkår, der gør sig gældende ved valg af antallet af daglige mælkefodringer. Høje mælkemængder over én daglig fodring kræver tilvænning (fysisk udvidelse af løben). Mælk har en passagehastighed på tre timer, dvs. én daglig fodring resulterer i 21 timer i døgnet på tom mave. En kalv, der ”går i seng” på tom mave, har, særligt i de kolde vintermåneder, svært ved at holde på varmen - og immunforsvaret svækkes.

De fleste malkekvægsproducenter tildeler mælk to gange dagligt, men der er altså også nogle, der tildeler én daglig mælkefodring. Ved lav mælkemængde, dvs. 6 liter mælk pr. dag, viser studier, at kalve trives lige godt, om de tildeles én eller to daglige mælkefodringer.

Fodring efter biologisk potentiale

Hvis kalvene skal fodres efter deres biologiske potentiale for vækst i deres første fire leveuger (dvs. 20 procent af kropsvægt), resulterer én daglig mælkefodring i en fysisk begrænsning.

Høje mælkemængder over én daglig fodring, øger risikoen for overløb af mælk fra løben til vommen, hvilket resulterer i fejlgæring, diarré samt tab af næringsstoffer.

To daglige udfodringer er at foretrække, hvis der ønskes en høj tilvækst samt modstandskraft i kalvens første fire leveuger.

Én daglig mælkefodring kan lykkes under forudsætning af, at kalvene er ældre end fire uger, at kalvene fortsat tilses minimum to gange dagligt, og at alt andet generelt er i orden. Vær dog opmærksom på, at Dyrevelfærdsmærket kræver mindst to daglige mælkefodringer.

 

De tre vigtigste budskaber

1. Kalve yngre end fire uger har kun begrænset udnyttelse af energi fra andre fodermidler end mælk

2. Mælk har en passagehastighed på tre timer, dvs. én daglig mælkefodring giver 21 timer på ”tom mave”

3. To daglige fodringer er nødvendige for at praktisere mælkefodring efter biologisk potentiale for vækst

 

0

Specialist i alle typer hegn

Som en af de største og ældste udbydere af hegn og hegnsløsninger til både landbruget og en lang række andre brancher, er Poda Hegn specialist inden for sit felt til både store som mindre hegns-opgaver.

Helt ud til hegnet

PIT Hegn er klar med gode tilbud og forsendelse af varer i den ekstraordinære situation, her hvor dyrene skal på græs.

Slagtesvineproducenter risikerer bøder

Med den rekordhøje svinenotering producerer landets slagtesvineproducenter mange steder grise med en høj afgangsvægt. Men afgangsvægten er et problem og kan munde ud i store bøder, da de mange steder overskrider grænserne i de eksisterende miljøgodkendelser, fortæller tre Velas-rådgivere.

Det snerper til med at få vedligeholdt eller nyplantet læhegn

Gamle læhegn vil snart være sprunget ud og dække for overblikket. Og nye planter bliver udsolgt om et par måneder, siger plantningskonsulent hos HedeDanmark.

Redskaber når frem til forårsarbejdet

Corona-krisen har lukket mange forretninger ned i Danmark – dog ikke Brørup Traktor- & Maskincenter, hvor lastbilerne ruller ind på pladsen med nye polske landbrugsredskaber til forårsarbejdet

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.

12 millioner øko-æg

Det producerer hønsene pr. år i Vallø Øko ApS, hvor dyrevelfærd står højt på dagsordenen, og EU har ydet tilskud til forskellige former for miljøteknologi.

Dyrevelfærd står højt på dagsordenen

Valløs filosofi: En høne, der har det godt, spiser mindre foder og lægger mange æg.

Ny i spidsen for HK planteavl

Hornsyld Købmandsgaard A/S har ansat Kenneth Søbye som produktchef for planteavl
Side 1 af 58 (1152 artikler)Prev1234567565758Next