bannerPos

To daglige mælkefodringer giver højere tilvækst

Terese Myhlendorph-Jarltoft er kalve- og slagtekalverådgiver, Sagro. Terese Myhlendorph-Jarltoft er uddannet husdyragronom og har arbejdet som kalve-og slagtekalverådgiver samt med kalverelaterede udviklingsprojekter i 10 år. I øjeblikket arbejder Terese, sideløbende med sine rådgivningsopgaver, på et ph.d.-projekt, hvor hun bl.a. søger at optimere spædekalves immunforsvar
24-02-2020 11:50

Med et højt og stabilt optag af mælk, vokser kalvene mere og udvikler et stærkt immunforsvar, så de bliver mere modstandsdygtige over for sygdomme.

Af Terese Myhlendorph-Jarltoft, kalve- og slagtekalverådgiver, Sagro

Der er flere væsentlige vilkår, der gør sig gældende ved valg af antallet af daglige mælkefodringer. Høje mælkemængder over én daglig fodring kræver tilvænning (fysisk udvidelse af løben). Mælk har en passagehastighed på tre timer, dvs. én daglig fodring resulterer i 21 timer i døgnet på tom mave. En kalv, der ”går i seng” på tom mave, har, særligt i de kolde vintermåneder, svært ved at holde på varmen - og immunforsvaret svækkes.

De fleste malkekvægsproducenter tildeler mælk to gange dagligt, men der er altså også nogle, der tildeler én daglig mælkefodring. Ved lav mælkemængde, dvs. 6 liter mælk pr. dag, viser studier, at kalve trives lige godt, om de tildeles én eller to daglige mælkefodringer.

Fodring efter biologisk potentiale

Hvis kalvene skal fodres efter deres biologiske potentiale for vækst i deres første fire leveuger (dvs. 20 procent af kropsvægt), resulterer én daglig mælkefodring i en fysisk begrænsning.

Høje mælkemængder over én daglig fodring, øger risikoen for overløb af mælk fra løben til vommen, hvilket resulterer i fejlgæring, diarré samt tab af næringsstoffer.

To daglige udfodringer er at foretrække, hvis der ønskes en høj tilvækst samt modstandskraft i kalvens første fire leveuger.

Én daglig mælkefodring kan lykkes under forudsætning af, at kalvene er ældre end fire uger, at kalvene fortsat tilses minimum to gange dagligt, og at alt andet generelt er i orden. Vær dog opmærksom på, at Dyrevelfærdsmærket kræver mindst to daglige mælkefodringer.

 

De tre vigtigste budskaber

1. Kalve yngre end fire uger har kun begrænset udnyttelse af energi fra andre fodermidler end mælk

2. Mælk har en passagehastighed på tre timer, dvs. én daglig mælkefodring giver 21 timer på ”tom mave”

3. To daglige fodringer er nødvendige for at praktisere mælkefodring efter biologisk potentiale for vækst

 

0

LandboSyd åbner afdeling på Fyn

Der bliver nu hårdere konkurrence om både medarbejdere og rådgivningskunder på Fyn. Sønderjyske LandboSyd går nemlig nu i clinch med Velas og åbner kontor med fokus på økonomirådgivning på Fyn.

Byer og skov vokser, landbrugslandet skrumper

Af Peter Bohsen Jensen, Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Snitter måler græsudbytte til grovfoderlageret

SLF arbejder sammen med Seges og flere landboforeninger om at højne grovfoderproduktionen fra mark til lager. Landmand Eigil Miang ved Rødding deltager i projektet, og for få uger siden fik han snittet græs, der blev målt til brug for lagerregistrering.

Udstillere glæder sig til Agromek 2021

Blandt udstillere på næste års Agromek 2021 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen
Side 1 af 64 (1271 artikler)Prev1234567626364Next