bannerPos

Intelligent bufferzone beskytter vandmiljøet

Martin Mogensen, Go-Gris I/S, glæder sig over at den intelligente bufferzone virker optimalt i at beskytte vandmiljøet. Det sker ved at den renser drænvandet for kvælstof og fosfor fra hvedemarken inden det løber ud i åen. Fotos: Claus Haagensen

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
29-07-2020 13:00
Ny kortfilm viser, hvordan Go-Gris I/S beskytter vandmiljøet ved Horsens. Det er sket med en såkaldt ”intelligent bufferzone” mellem mark og å.

VANDMILJØ For foden af en hvedemark på Lillerupvej ved Horsens har Go-Gris I/S, etableret en lille sø. Søen ligger helt op til Holdtvadbæk, hvor drænvandet fra hvedemarken normalt løber ud og fører eventuelt overskydende kvælstof og forfor med sig.

-  I 2017 etablerede vi den lille sø – en såkaldt ”intelligent bufferzone” - mellem mark og å, som nu renser drænvandet fra marken for kvælstof og fosfor. Det er en del af et forskningsprojekt, og de første års erfaringer fra flere bufferzoner viser, at de kan reducere kvælstofudvaskningen med 30-35 procent og udvaskningen af fosfor med 45-50 procent, fortæller Martin Mogensen, som står for markdriften af 650 hektar hos Go-Gris I/S.

Han glæder sig over, at landbruget på en forholdsvis nem måde kan reducere udvaskningen af næringsstoffer og dermed minimere risikoen for forurening af vandmiljøet.

 

Endnu et værktøj

Med den intelligente bufferzone, mener Martin Mogensen, at landbruget får endnu et værktøj til at passe på de næringsstoffer, der er en forudsætning for at kunne dyrke landbrugsjorden intensivt og bæredygtigt på samme tid.

-  Den erfaring vil gerne dele med befolkningen, og vi har derfor lavet en lille film om problemstillingen, og om hvordan vores intelligente bufferzone fungerer. Vi håber vores landmandskollegaer og andre vil dele filmen med venner, naboer og skoler, lyder opfordringen fra Martin Mogensen.

Den tre minutter lange film henvender sig til lægfolk, og den ligger frit tilgængelig på www.go-gris.dk og på facebook.

Den Intelligente bufferzonen kan for øvrigt også ses fra Lillerupvej, hvor vejen krydser Holdtvadbæk ved Horsens.

Filmen er produceret i samarbejde med freelance fotograf Claus Haagensen og freelance journalist Anette Eckholdt med støtte fra Andelsfonden og Landbrugets Kulturfond.

jba

0

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen

Intelligent bufferzone beskytter vandmiljøet

Ny kortfilm viser, hvordan Go-Gris I/S beskytter vandmiljøet ved Horsens. Det er sket med en såkaldt ”intelligent bufferzone” mellem mark og å.

Svensk maskin- og byggeproducent fordobler kapaciteten

Den svenske producent af krogløftere og trailere - Ivarssons i Metsjö – fordobler nu sin produktionskapacitet på samlefabrikken nær Linköping, der udvides markant.

Mejetærsker på demo-tur til høsten er i hus

Heden Maskinforretning A/S og Massey Ferguson DK sender IDEAL 7 mejetærsker på demo-tur
Side 1 af 64 (1267 artikler)Prev1234567626364Next