bannerPos

Intelligent bufferzone beskytter vandmiljøet

Martin Mogensen, Go-Gris I/S, glæder sig over at den intelligente bufferzone virker optimalt i at beskytte vandmiljøet. Det sker ved at den renser drænvandet for kvælstof og fosfor fra hvedemarken inden det løber ud i åen. Fotos: Claus Haagensen

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
29-07-2020 13:00
Ny kortfilm viser, hvordan Go-Gris I/S beskytter vandmiljøet ved Horsens. Det er sket med en såkaldt ”intelligent bufferzone” mellem mark og å.

VANDMILJØ For foden af en hvedemark på Lillerupvej ved Horsens har Go-Gris I/S, etableret en lille sø. Søen ligger helt op til Holdtvadbæk, hvor drænvandet fra hvedemarken normalt løber ud og fører eventuelt overskydende kvælstof og forfor med sig.

-  I 2017 etablerede vi den lille sø – en såkaldt ”intelligent bufferzone” - mellem mark og å, som nu renser drænvandet fra marken for kvælstof og fosfor. Det er en del af et forskningsprojekt, og de første års erfaringer fra flere bufferzoner viser, at de kan reducere kvælstofudvaskningen med 30-35 procent og udvaskningen af fosfor med 45-50 procent, fortæller Martin Mogensen, som står for markdriften af 650 hektar hos Go-Gris I/S.

Han glæder sig over, at landbruget på en forholdsvis nem måde kan reducere udvaskningen af næringsstoffer og dermed minimere risikoen for forurening af vandmiljøet.

 

Endnu et værktøj

Med den intelligente bufferzone, mener Martin Mogensen, at landbruget får endnu et værktøj til at passe på de næringsstoffer, der er en forudsætning for at kunne dyrke landbrugsjorden intensivt og bæredygtigt på samme tid.

-  Den erfaring vil gerne dele med befolkningen, og vi har derfor lavet en lille film om problemstillingen, og om hvordan vores intelligente bufferzone fungerer. Vi håber vores landmandskollegaer og andre vil dele filmen med venner, naboer og skoler, lyder opfordringen fra Martin Mogensen.

Den tre minutter lange film henvender sig til lægfolk, og den ligger frit tilgængelig på www.go-gris.dk og på facebook.

Den Intelligente bufferzonen kan for øvrigt også ses fra Lillerupvej, hvor vejen krydser Holdtvadbæk ved Horsens.

Filmen er produceret i samarbejde med freelance fotograf Claus Haagensen og freelance journalist Anette Eckholdt med støtte fra Andelsfonden og Landbrugets Kulturfond.

jba

0

Husdyrauktion – nu med afstand og mundbind

Corona-restriktioner på Husdyrauktionen i Brørup. I lighed med krav om brug af mundbind i butikker og butikscentre, er der indført krav om brug af mundbind ved ophold i alle indendørs haller tilknyttet Brørup Husdyrauktion.

Venstre: - Den grønneste landbrugsreform nogensinde

Nye økoordninger kan fremme nye udviklingsmuligheder for dansk landbrug, siger V-parlamentsmedlem Asger Christensen.

Økologisk Landsforening: - Bedre end den gamle landbrugsstøtteordning

Nye regler om økoordninger for landbrugsstøtten belønner indsatser for fælles samfundsgoder for alle EU’s borgere, siger politisk chef i ØL, Sybille Kyed.

Støjberg tvivler på demonstrationerne gør indtryk på Mette Frederiksen

- Den magtarrogance, vi ser i øjeblikket, den bliver vi simpelthen nødt til at sætte ind over for, pointerede Inger Støjberg fra Venstre kort før hun talte i Aarhus lørdag eftermiddag.

Stor opbakning til Aarhus-demonstration

Både landbrug, borgere og politikere bakkede massivt op om lørdagens store traktordemonstration i Aarhus, der var et forsvar for grundloven og en klar protest mod regeringen og statsminister Mette Frederiksen omkring minkhåndteringen

Fokus på kvægbedriftens miljøindsats

Hvordan ser dit landbrugs miljøindsats ud i forhold til andre landbrug der ligner dig? Landbruget er under forandring - og de centrale aktører efterspørger andre og flere informationer end dem, som du typiske har været målt på som landmand, og hvor ikke mindst kvægproducenterne bør være ekstra opmærksomme

Mindre ammoniakudledning fra malkekøer og slagtesvin

Miljø- og Fødevareministeriet og Landbrug & Fødevarer har indgået frivillige aftaler med mål om at nedbringe ammoniakudledningen fra landbruget – herunder kvægbruget

Hønsehold i vinterkulden

Ifølge Velas, er der ingen grund til at bekymre sig om kolde hønsefødder i de kolde vintermåneder.

Brødre-trio er både familie og kolleger inden for grovvarer

Jens, Kjeld og Hans Lund har hver især gjort karriere inden for grovvarebranchen. I dag er alle tre brødre ansat i Vestjyllands Andel.

Kyllingerne indtager skoven

Skovkyllinger er et koncept, der lige så stille vinder frem i Danmark. Og produktionsformen har flere fordele for både kyllingerne og klimaet
Side 1 af 74 (1474 artikler)Prev1234567727374Next