bannerPos

Landbruget har kæmpe betydning for samfundet

Niels Flemming Hansen, Spidskandidat for de konservative i Syd- og Sønderjylland til ved det kommende folketingsvalg.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
26-05-2019 07:07
Landbruget har kæmpe betydning for vort samfund.
Landbruget har brug for støtte og dialog med danskerne, og mon ikke også at danskerne har brug for dialog med landbruget?
Når jeg kommer rundt i landet, får jeg til tider en dårlig mave fornemmelse, der siger mig at danskerne kun i meget ringe grad ved, at landbruget har en kæmpe betydning for vort samfund. Ja ofte hører man ligefrem folk sige, at landbruget kun forringer miljøet og at de kun lever af støtte fra EU.
Intet kan være mere forkert.
I 2017 eksporterede landbruget for mere end 32 milliarder kroner svinekød og for mere end 21 milliarder kr. mejeriprodukter.  Læg dertil værdien fjerkræ, korn og oksekød m.m.
Jeg mener at Landbruget/fødevareerhvervet er de senere år, blevet en værdipolitisk kampplads, hvor alt fra lokal- og landspolitikere til store interesseorganisationer og NGO’er har fundet stof med sprængstof i, hvor de nemt og belejligt kan profilere sig. Det være sig miljø, klima, dyrevelfærd, natur, drikkevand osv.
Kort sagt, er det et erhverv der pr. definition er i søgelyset, da det berører noget vi alle som borgere/danskere har en holdning til – natur og dyr. Udfordringen er nok, at holdningen ofte er følelsesbetonet, og derfor kollidere mange diskussioner og fortaber sig til tider i mangel på fakta.
Samtidig hører vi om, at der er krise i landbruget fordi der er vanskelig at finde folk der vil overtage landbrug og det er vanskelig at finansiere generationsskifter.
Ja der er meget gæld, alt for meget og store omkostninger og det er svært at lave generationsskifte. Vi skriver nu ”år 11” efter finanskrisen, Og landbrugsorganisationerne har brugt oceaner af tid, penge og kræfter på at rydde op i og stabilisere økonomien. Og bankerne er begyndt at ligge planer for oprydning i deres landbrugskunder over de næste 3 år.
Om tre år, er der så gået 14 år siden det startede. Det er ½ generation! her ligger nok en af de allerstørste bekymringer for mig. Når vi at tale det hele så langt ned, at det bliver en langsom afvikling af branchen – eller får vi vendt skuden og samfundets, politikernes og bankernes syn på erhvervet, så det fortsat er interessant at være fødevareproducent i DK. Det håber jeg dælme – der er mange milliarder og tusindvis af arbejdspladser på spil.
Jeg var for nylig på besøg på  hos en større mælke producent, der direkte sagde, at hvis ikke hans kone havde et godt job, kunne det ikke gå rundt.
Og sådan skal det jo ikke være, vel?
Der er altså brug for, at vi mindst får løst disse tre problemer:
1.Bedre dialog mellem landbrug og det øvrige samfund.
2.Hjælp til generationsskifte så vi fortsat har et landbrug.
3.Bred politiskforståelse for landbrugets betydning for samfundet
Jeg ved godt, at det altid er pengene der tæller mest, men for mig er dialogen og forståelsen mellem land og by helt afgørende især for de generationer, der skal drive landbrugene fremover.
 
0

Tican slagter ekstraordinært

Tican-slagteriet i Brørup holder åbent for slagtninger i påskedagene på grund af coronavirus.

Specialist i alle typer hegn

Som en af de største og ældste udbydere af hegn og hegnsløsninger til både landbruget og en lang række andre brancher, er Poda Hegn specialist inden for sit felt til både store som mindre hegns-opgaver.

Offroad-vedligeholdelse af rørledninger i svært terræn

Med en ny terrængående genbrugsspuler kan kloakservicevirksomheden Norva24 nu hjælpe offentlige samt private kunder med at opnå store besparelser, når rørledninger i ufremkommeligt terræn skal vedligeholdes.

Helt ud til hegnet

PIT Hegn er klar med gode tilbud og forsendelse af varer i den ekstraordinære situation, her hvor dyrene skal på græs.

Slagtesvineproducenter risikerer bøder

Med den rekordhøje svinenotering producerer landets slagtesvineproducenter mange steder grise med en høj afgangsvægt. Men afgangsvægten er et problem og kan munde ud i store bøder, da de mange steder overskrider grænserne i de eksisterende miljøgodkendelser, fortæller tre Velas-rådgivere.

Det snerper efterhånden til med at få vedligeholdt eller nyplantet læhegn

Gamle læhegn vil snart være sprunget ud og dække for overblikket. Og nye planter bliver udsolgt om et par måneder, siger plantningskonsulent hos HedeDanmark.

Redskaber når frem til forårsarbejdet

Corona-krisen har lukket mange forretninger ned i Danmark – dog ikke Brørup Traktor- & Maskincenter, hvor lastbilerne ruller ind på pladsen med nye polske landbrugsredskaber til forårsarbejdet

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.

12 millioner øko-æg

Det producerer hønsene pr. år i Vallø Øko ApS, hvor dyrevelfærd står højt på dagsordenen, og EU har ydet tilskud til forskellige former for miljøteknologi.
Side 1 af 58 (1154 artikler)Prev1234567565758Next