bannerPos

Landbruget har kæmpe betydning for samfundet

Niels Flemming Hansen, Spidskandidat for de konservative i Syd- og Sønderjylland til ved det kommende folketingsvalg.

John Ankersen

Journalist
26-05-2019 07:07
Landbruget har kæmpe betydning for vort samfund.
Landbruget har brug for støtte og dialog med danskerne, og mon ikke også at danskerne har brug for dialog med landbruget?
Når jeg kommer rundt i landet, får jeg til tider en dårlig mave fornemmelse, der siger mig at danskerne kun i meget ringe grad ved, at landbruget har en kæmpe betydning for vort samfund. Ja ofte hører man ligefrem folk sige, at landbruget kun forringer miljøet og at de kun lever af støtte fra EU.
Intet kan være mere forkert.
I 2017 eksporterede landbruget for mere end 32 milliarder kroner svinekød og for mere end 21 milliarder kr. mejeriprodukter.  Læg dertil værdien fjerkræ, korn og oksekød m.m.
Jeg mener at Landbruget/fødevareerhvervet er de senere år, blevet en værdipolitisk kampplads, hvor alt fra lokal- og landspolitikere til store interesseorganisationer og NGO’er har fundet stof med sprængstof i, hvor de nemt og belejligt kan profilere sig. Det være sig miljø, klima, dyrevelfærd, natur, drikkevand osv.
Kort sagt, er det et erhverv der pr. definition er i søgelyset, da det berører noget vi alle som borgere/danskere har en holdning til – natur og dyr. Udfordringen er nok, at holdningen ofte er følelsesbetonet, og derfor kollidere mange diskussioner og fortaber sig til tider i mangel på fakta.
Samtidig hører vi om, at der er krise i landbruget fordi der er vanskelig at finde folk der vil overtage landbrug og det er vanskelig at finansiere generationsskifter.
Ja der er meget gæld, alt for meget og store omkostninger og det er svært at lave generationsskifte. Vi skriver nu ”år 11” efter finanskrisen, Og landbrugsorganisationerne har brugt oceaner af tid, penge og kræfter på at rydde op i og stabilisere økonomien. Og bankerne er begyndt at ligge planer for oprydning i deres landbrugskunder over de næste 3 år.
Om tre år, er der så gået 14 år siden det startede. Det er ½ generation! her ligger nok en af de allerstørste bekymringer for mig. Når vi at tale det hele så langt ned, at det bliver en langsom afvikling af branchen – eller får vi vendt skuden og samfundets, politikernes og bankernes syn på erhvervet, så det fortsat er interessant at være fødevareproducent i DK. Det håber jeg dælme – der er mange milliarder og tusindvis af arbejdspladser på spil.
Jeg var for nylig på besøg på  hos en større mælke producent, der direkte sagde, at hvis ikke hans kone havde et godt job, kunne det ikke gå rundt.
Og sådan skal det jo ikke være, vel?
Der er altså brug for, at vi mindst får løst disse tre problemer:
1.Bedre dialog mellem landbrug og det øvrige samfund.
2.Hjælp til generationsskifte så vi fortsat har et landbrug.
3.Bred politiskforståelse for landbrugets betydning for samfundet
Jeg ved godt, at det altid er pengene der tæller mest, men for mig er dialogen og forståelsen mellem land og by helt afgørende især for de generationer, der skal drive landbrugene fremover.
 

Med pilen på festival

For anden gang dannede Hygum Hjemstavnsgård rammen om den årlige pilefestival. AF Leif Christensen /LLN Press

Ny redskabsstyring mindsker sidehældspåvirkninger

Thorsen-Teknik vil lette markarbejdet med universalløsningen ImpSteer.

Gårdejer: Naturen betaler prisen for statens bureaukrati

Trods stor interesse og velvilje fra landbruget går det trægt med at få projekter under landbrugspakken gjort færdige. Og det blandt andet statsligt bureaukrati, mener en sønderjysk gårdejer.

Nu bliver de blå Mandam-redskaber orange

Fra efteråret bliver alle Mandam-redskaber orange og koksgrå. Hvorfor? Vist nok noget med, at en konkurrent synes, at Mandam er kommet lidt for tæt på med både teknik og farve, fortæller Svend Aage Jensen fra den danske importør Brørup Traktor- & Maskincenter.

Man bør så efterafgrøder uanset krav

Uanset om der er et politisk krav om at så efterafgrøder, bør landmænd etablere dem, for det giver mærkbart ekstraudbytte.

Landmand jagter mere viden

Forleden fik tusindvis af ansøgere enten ja eller nej til en videregående uddannelse. Mikkel Landmark er en af de 156, der er blevet optaget på jordbrugsteknologuddannelsen i Aarhus.

Erhvervsbiavler Nicki Toftum slår alarm: Mangel på bestøvere

Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder, får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning: Der kommer til at mangle bestøvere.

Aulum trodsede skybrud

Trods flere skybrud og aflysninger af mønstringskonkurrencen for kvæg og heste kunne udstillerne og de besøgende opleve engagerede dommere, som bedømte malkekvæg, kødkvæg, heste, kaniner, æsler, får og geder.

Major slår vingerne ud på Have og Landskab

Brørup Traktor- & Maskincenter tager de grønne græsklippere fra Major med til Have og Landskab i Slagelse, der afholdes den 28. til 30. august. Major leverer klippere til enhver form for græs, og siden folkene fra Brørup overtog importen i 2018, har salget udviklet sig godt og er fordelt på mange forskellige modeller.

Sæt ind mod sneglene i god tid

Det er altafgørende at iværksætte bekæmpelse mod snegle tidligt, hvis indsatsen skal batte. Sats også på jordbearbejdning, hvor det er muligt, råder Seges.
Side 1 af 47 (933 artikler)Prev1234567454647Next