bannerPos

Landbruget har kæmpe betydning for samfundet

Niels Flemming Hansen, Spidskandidat for de konservative i Syd- og Sønderjylland til ved det kommende folketingsvalg.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
26-05-2019 07:07
Landbruget har kæmpe betydning for vort samfund.
Landbruget har brug for støtte og dialog med danskerne, og mon ikke også at danskerne har brug for dialog med landbruget?
Når jeg kommer rundt i landet, får jeg til tider en dårlig mave fornemmelse, der siger mig at danskerne kun i meget ringe grad ved, at landbruget har en kæmpe betydning for vort samfund. Ja ofte hører man ligefrem folk sige, at landbruget kun forringer miljøet og at de kun lever af støtte fra EU.
Intet kan være mere forkert.
I 2017 eksporterede landbruget for mere end 32 milliarder kroner svinekød og for mere end 21 milliarder kr. mejeriprodukter.  Læg dertil værdien fjerkræ, korn og oksekød m.m.
Jeg mener at Landbruget/fødevareerhvervet er de senere år, blevet en værdipolitisk kampplads, hvor alt fra lokal- og landspolitikere til store interesseorganisationer og NGO’er har fundet stof med sprængstof i, hvor de nemt og belejligt kan profilere sig. Det være sig miljø, klima, dyrevelfærd, natur, drikkevand osv.
Kort sagt, er det et erhverv der pr. definition er i søgelyset, da det berører noget vi alle som borgere/danskere har en holdning til – natur og dyr. Udfordringen er nok, at holdningen ofte er følelsesbetonet, og derfor kollidere mange diskussioner og fortaber sig til tider i mangel på fakta.
Samtidig hører vi om, at der er krise i landbruget fordi der er vanskelig at finde folk der vil overtage landbrug og det er vanskelig at finansiere generationsskifter.
Ja der er meget gæld, alt for meget og store omkostninger og det er svært at lave generationsskifte. Vi skriver nu ”år 11” efter finanskrisen, Og landbrugsorganisationerne har brugt oceaner af tid, penge og kræfter på at rydde op i og stabilisere økonomien. Og bankerne er begyndt at ligge planer for oprydning i deres landbrugskunder over de næste 3 år.
Om tre år, er der så gået 14 år siden det startede. Det er ½ generation! her ligger nok en af de allerstørste bekymringer for mig. Når vi at tale det hele så langt ned, at det bliver en langsom afvikling af branchen – eller får vi vendt skuden og samfundets, politikernes og bankernes syn på erhvervet, så det fortsat er interessant at være fødevareproducent i DK. Det håber jeg dælme – der er mange milliarder og tusindvis af arbejdspladser på spil.
Jeg var for nylig på besøg på  hos en større mælke producent, der direkte sagde, at hvis ikke hans kone havde et godt job, kunne det ikke gå rundt.
Og sådan skal det jo ikke være, vel?
Der er altså brug for, at vi mindst får løst disse tre problemer:
1.Bedre dialog mellem landbrug og det øvrige samfund.
2.Hjælp til generationsskifte så vi fortsat har et landbrug.
3.Bred politiskforståelse for landbrugets betydning for samfundet
Jeg ved godt, at det altid er pengene der tæller mest, men for mig er dialogen og forståelsen mellem land og by helt afgørende især for de generationer, der skal drive landbrugene fremover.
 

- Vi skal konstant tænke nyt

På Stenalt Gods drives man af at forbedre sig hele tiden. Derfor undrer det godset, når EU-ordninger som har innovation til formål, udelukker nye driftsmuligheder.

Teknologi har løftet planteavlen på Stenalt Gods

På Stenalt Gods har EU-tilskud været med til at fremme den økologiske planteavl med nye teknologier og opbevaringsmuligheder til tørring.

ATV’ere vinder frem som effektive landbrugsredskaber

De små køretøjer kan ofte med fordel bruges i driften i stedet for traktoren.

Stor interesse for maskin-road tour i Ribe

Stor tilslutning til ”Claas Jaguar Road Tour” hos maskinforretningen A.P. Jørgensen i Ribe

El-drevne minilæssere bliver aktuelle for landbrug

Stigende krav til arbejdsmiljø og klimavenlighed vil efterhånden give indpas i landbrugsbedrifter for støjsvage og udstødningsfri maskiner, forudser forhandler.

Småt med økologi uden EU-støtte

Priserne på økologiske fødevarer ville være meget højere uden støtten fra EU’s landbrugsordning.

Mange tilskudskroner til øko-arealstøtte er spildt

Mens politikerne agter at booste de økologiske tilskud, så får mange økologer flere støttekroner, end de har behov for i kompensation for deres ekstra dyrkningsomkostninger.

Over en femtedel af tilskudskroner er overflødige

Mange landmænd ville investere i stalde eller teknologi også uden at få støtte til det, konstaterer Landbrugsstyrelsen.

Staten støtter grønt protein med 14 millioner

DLG og en række andre landbrugsselskaber har fået tilsagn om 14 millioner kroner fra GUDP-midlerne til at bygge et nyt anlæg til udvinding af græsprotein.
Side 1 af 54 (1061 artikler)Prev1234567525354Next