bannerPos

Høsttravlhed og høstglæde

31-07-2019 08:31

Dette er et læserbrev, som vi har valgt at bringe i vores medier. Læserbrevet er udelukkende udtryk for skribentens egne meninger.

Afgrøderne skal i hus. Det kommer de i denne tid, og den næste måned er afgørende for resultatet. Meget står på spil, skriver Flemming Fuglede Jørgensen.

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken​
 

Høsten 2019 er i gang. Det er årets eksamen for en landmand. Den tegner flot – en sommer som denne, der har vekslet mellem sol og regn er perfekt for afgrøderne. Afgrøderne har også fået en tilpas mængde gødning, takket være Landbrugspakken – uden det har skadet miljøet, for planterne spiser gødningen og resten bruges til at opbygge jordes reserver, så den bevarer sin frugtbarhed til næste år og på længere sigt. Det er vigtigt for en landmand at kunne levere sin jord videre til næste generation, uden den er udpint. Det blev jorden før Landbrugspakken.

Men det er farligt at høste med øjnene. Først når høsten er i lade, kender vi resultatet. Vejret skal være med os – også i høst – for at vi får afgrøderne i hus på tilfredsstillende vis. Derfor er den næste måneds tid altafgørende. Vi kan glæde os over regn til græs, majs og kartofler – men til kornafgrøder, græsfrø og raps, der skal høstes den næste måned, ønsker vi tørvejr. Derfor kan man altid finde en landmand, der brokker sig – såvel som en der er glad for vejret.

 

Nerver på højkant

Det er vilkårene for en landmand: At være afhængig af vejret. Det giver udfordringer – men også den glæde at følge tæt med i naturens omskiftelighed.

Den næste måned er travl og nerverne står mange steder på højkant, meget står på spil. Ude på landet vil både traktorer med kornvogne og mejetærskere køre på vejene. Vi landmænd skal prøve at tage så meget hensyn som muligt – så vil jeg ønske at alle I andre vil tage den tunge trafik som tegn på, at der er et travlt og dejligt liv på landet, der skæpper i vores fælles mad- og valutakasse.

 

0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next