bannerPos

Opdateret faglighed nødvendig for ekspertstatus

Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

Debatindlæg

06-03-2019 13:00
Bæredygtigt Landbrug glæder sig over, at Miljø- og Fødevareministeriet har lyttet til det internationale forskerpanels kritik af de danske vandplaner og nu arbejder intensivt med en revurdering af hele området.

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann gjorde det i sidste uge krystalklart i et svar til Enhedslisten, at det danske foreløbige modelmål, der er sat for at leve op til EU’s miljøkrav, ikke, er en udledning på 42.000 tons kvælstof – men på 44.700 tons. Professor Stiig Markager, Aarhus Universitet, der anvendes som ekspert flere steder, holder sig stædigt til det første tal. Og der er en væsentlig forskel.

Professor Markager har længe været klar over dette – alligevel bliver han og mange af hans proselytter ved med at hænge sig i de forældede tal, når de bl.a. kræver, at dansk landbrugsjord skal tages ud fra dyrkning og at brugen af gødning bør begrænses voldsomt. Begge dele ville være katastrofalt for dansk landbrug.

Forbedrer det faglige grundlag

Samtidig blev det oplyst i ministersvaret, at Miljøstyrelsen er i gang med et omfattende arbejde med at forbedre det faglige grundlag forud for implementeringen i Danmark af 3. planperiode i EU’s store vandområdeplaner.

Det gælder bl.a. indsatsbehovet for kvælstof, OG ikke mindst fosfor, samt mange andre presfaktorer. Der arbejdes med en vurdering og en mere detaljeret inddeling af de enkelte vandområder, samt en meget anderledes fastsættelse af miljømålene for at nå god økologisk tilstand, herunder arbejdes på en fundamental ændring og udvikling af de anvendte modeller.

Det betyder alt sammen, at ministeriet nu arbejder intensivt med en revurdering af hele området og at de har lyttet til det internationale forskerpanels kritik af de danske vandplaner.

Det kan kun glæde Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, at der arbejdes med at skabe et meget bedre fagligt grundlag forud for den 3. og sidste vanplansperiode fra 2021-2027. Det må samtidig betyde, at Stiig Markagers ekspertstatus på området ophører. Det er ikke troværdigt, at medier og politikere vedblivende lytter til en politiserende professor, der gang på gang er blevet underkendt rent fagligt.

Skal landbruget udvikles eller afvikles?

Landbrugets økonomiske kvaler kommer endnu en gang i fokus, når Danske Halmleverandører afholder generalforsamling onsdag i denne uge.

Vandingsmaskiner og trafiksikkerhed

Vejtrafik og vandingsmaskiner kan være problematisk – og kan skabe farlige situationer

LMO slår omsætningsrekord

Siden fusionen mellem rådgivningsvirksomhederne Også årets indtjening er tilfredsstillende, og virksomheden har nu nået en størrelse, hvor det er muligt at udlodde en rekordstor del af overskuddet til ejerforeningerne.

Tørkesommer har givet stor interesse for vandingsanlæg

Sidste års ekstremt varme og tørre danske sommer, har øget interessen markant for markvanding

Klimafokus på landbrugets fremadrettede dagsorden

LHN så - på generalforsamlingen i Tinglev forleden - tilbage på udfordringsfyldt år i landbruget, og en dagsorden i befolkningen, og blandt politikerne, hvor klimaet får stadig større betydning og indflydelse

Familielandbrugs-formand savner fakta i debatten

Debatten om planteværn, natur og klima var i fokus, da Familielandbruget LRS i Vejle tirsdag holdt generalforsamling, hvor der var genvalg til formand Svend Aage Steenholdt.

Østjysk dyrskue med ny profil

Stort madmarked og børneland er blandt de nye friske tiltag på et anderledes dyrskue i Horsens, hvor visionen er at blive et stort jysk madevent kombineret med traditionelt dyrskue

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

Professionel skovservice og naturpleje

Hos Alstrup Skovservice ved Videbæk har man specialiseret sig inden for en bred vifte af skov- og naturpleje-opgaver – blandt andet for Skov- og Naturstyrelsen.

Limousiner indgår samarbejde med forsikringsselskab

Et nyt samarbejde mellem Dansk Limousine Forening og Topdanmark skaber både muligheder, fordele for medlemmerne og stor glæde hos begge parter.
Side 1 af 34 (669 artikler)Prev1234567323334Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer