bannerPos

Regnskoven redder os ikke – det kan gødning

Regnskovene kan kun opsuge CO2, hvis der er tilstrækkeligt med næring i jorden. Det samme gælder herhjemme. Der skal næring til vækst – gødning i form af fosfor og kvælstof – og vækst er en forudsætning for at kunne opsuge CO2, lyder det i læserbrevet.

Tekst og foto: Debatindlæg

27-08-2019 07:47

Af Jørgen Evald Jensen, Faglig direktør i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

Skove og træer bliver ofte udråbt til at være en stor del af løsningen på klimaproblemer – specielt regnskovene.

FN’s klimapanel IPCC har endog slået til lyd for, at Amazonas vil opsuge omkring en fjerdedel af den CO2, der udledes fra fossile brændsler. Det skriver DR og fortsætter med at fortælle, at en ny undersøgelse foretaget af forskere fra ti lande under ledelse af Technische Universität München (TUM) nu viser, at der er klare grænser for regnskovenes vækst – og dermed deres CO2-optag.

Væksten begrænses nemlig af, hvor meget næring der er i jorden. Konklusionen er, at regnskovene kun kan opsuge CO2, hvis der er tilstrækkeligt med næring i jorden, og fosfor er en mangel. Er der ikke fosfor, falder evnen til at opsuge CO2 med mellem 50 og 100 procent. Regnskoven er i akut fare for at mangle tilstrækkeligt fosfor.

Nødvendig næring

Fakta er, at der skal næring til vækst. Ligesom vækst er en forudsætning for at kunne opsuge CO2.

Sådan er det også herhjemme – i skove som på marker. Gødning – i form af både fosfor og kvælstof – er nødvendig. Sunde, store planter i god vækst optager mest og bidrager også bedst til den permanente kulstof-(CO2)lagring i jorden.

De sunde planters store rødder kan simpelthen trække mest CO2 ned i jorden. Derfor er gødning af så stor betydning. En brakmark eller en økologisk dyrket mark vil ikke kunne optage så store mængder.

Et højt udbytte pr. hektar er en forudsætning for at bibeholde eller øge kulstofindholdet i dyrket jord. Kulstofindholdet er samtidig afgørende for jordens fortsatte frugtbarhed.

Næring i form af gødning er afgørende for afgrødernes vækst, medvirker til CO2-optag og lagring, samtidig med at gødningen sørger for at bevare jordens frugtbarhed til næste generation.

Vi kan og skal selv gøre en indsats her i Danmark for klima og frugtbarhed – ikke bare tro, at regnskovene løser vores udfordringer.

 

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Landboformand: Væk er fagligheden og de brede forlig

Landbruget er blevet syndebuk, og jeg frygter, at de politiske venner forsvinder. Men vi vil ikke være syndebuk, men en del af løsningen, siger formand for LandboSyd, Mogens Dall.

Ølgod Maskinforretning bliver BvL-forhandler

Fra årsskiftet er Ølgod Maskinforretning blevet BvL-forhandler og skal i tæt samarbejde med den tyske producents nordiske salgsansvarlige, Flemming Hyldgaard, varetage salgs- og servicearbejdet med fokus på et område, der afgrænses fra Grindsted og Billund i øst til Varde i syd og Nr. Nebel i nord. Der har tidligere været en forhandler i området, så der findes allerede mange BvL-vogne på de kanter. Det bliver nu Ølgod Maskinforretnings opgave at servicere de eksisterende kunder og sørge for, at der kommer endnu flere vogne ud at køre.

Traktordemonstration mod minister igang

Cirka 300 traktorer er mandag formiddag kørt op foran Gråsten Landbrugsskole. De møder miljøminister Lea Wermelin, der i eftermiddag lægger vejen forbi

Lodsejere får lille sejr over Energinet

Energinet skal give lodsejerne fra Stenderuphalvøen-initiativet aktindsigt i, hvilke lodsejere der bliver berørt af Baltic Pipe-byggeriet. Det havde Energinet ellers i flere omgange afvist.

EU-støtte til regntag sikrede frugtplantages afsætning

Ægteparret Susanne Hansen og Anders Lindgård sprang for 12 år siden ud som frugtplantageejere med »Kysøko« ved Næstved, der blandt andet leverer æbler til restauranten Noma. Frugtrejsen har de fået EU-støttemidler til. Det har sikret firmaets bundlinje.

Har fortrudt EU-støttet investering

Anders Lindgård klapper langt fra i hænderne over al landbrugsstøtte fra EU.

Økologimøde med fokus på gødskning, næringsstoffer og biomasse

LHN inviterer sammen med Seges til økologimøde onsdag den 8. januar i Tinglev. Blandt emnerne er gødskning, recirkulering af næringsstoffer, biomasse og markedssituationen for økologi.

Sydjyske kommuner og landbrugsorganisationer i fælles indsats for vandmiljøet

De jyske Lillebælts-kommuner og landbrugets organisationer vil arbejde sammen om at levere vådområder og minivådområder. Opgaven er svær, men samarbejde og løbende dialog skal være vejen frem.

Landbrugsstyrelsen afviser auktionsprincip for landbrugstilskud

- Ideen om auktionsprincippet lyder i teorien interessant, men er vanskelig at føre ud i praksis, udtaler enhedschef i Landbrugsstyrelsen Per Faurholt Ahle.

- Tilskudsmodellen fungerer faktisk godt

Et auktionsprincip vil være for bureaukratisk at administrere og for bøvlet at søge for landmændene, siger sektorchef for økologi, Kirsten Lund Jensen.
Side 1 af 55 (1093 artikler)Prev1234567535455Next