bannerPos

Regnskoven redder os ikke – det kan gødning

Regnskovene kan kun opsuge CO2, hvis der er tilstrækkeligt med næring i jorden. Det samme gælder herhjemme. Der skal næring til vækst – gødning i form af fosfor og kvælstof – og vækst er en forudsætning for at kunne opsuge CO2, lyder det i læserbrevet.

Tekst og foto: Debatindlæg

27-08-2019 07:47

Af Jørgen Evald Jensen, Faglig direktør i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

Skove og træer bliver ofte udråbt til at være en stor del af løsningen på klimaproblemer – specielt regnskovene.

FN’s klimapanel IPCC har endog slået til lyd for, at Amazonas vil opsuge omkring en fjerdedel af den CO2, der udledes fra fossile brændsler. Det skriver DR og fortsætter med at fortælle, at en ny undersøgelse foretaget af forskere fra ti lande under ledelse af Technische Universität München (TUM) nu viser, at der er klare grænser for regnskovenes vækst – og dermed deres CO2-optag.

Væksten begrænses nemlig af, hvor meget næring der er i jorden. Konklusionen er, at regnskovene kun kan opsuge CO2, hvis der er tilstrækkeligt med næring i jorden, og fosfor er en mangel. Er der ikke fosfor, falder evnen til at opsuge CO2 med mellem 50 og 100 procent. Regnskoven er i akut fare for at mangle tilstrækkeligt fosfor.

Nødvendig næring

Fakta er, at der skal næring til vækst. Ligesom vækst er en forudsætning for at kunne opsuge CO2.

Sådan er det også herhjemme – i skove som på marker. Gødning – i form af både fosfor og kvælstof – er nødvendig. Sunde, store planter i god vækst optager mest og bidrager også bedst til den permanente kulstof-(CO2)lagring i jorden.

De sunde planters store rødder kan simpelthen trække mest CO2 ned i jorden. Derfor er gødning af så stor betydning. En brakmark eller en økologisk dyrket mark vil ikke kunne optage så store mængder.

Et højt udbytte pr. hektar er en forudsætning for at bibeholde eller øge kulstofindholdet i dyrket jord. Kulstofindholdet er samtidig afgørende for jordens fortsatte frugtbarhed.

Næring i form af gødning er afgørende for afgrødernes vækst, medvirker til CO2-optag og lagring, samtidig med at gødningen sørger for at bevare jordens frugtbarhed til næste generation.

Vi kan og skal selv gøre en indsats her i Danmark for klima og frugtbarhed – ikke bare tro, at regnskovene løser vores udfordringer.

 

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next