bannerPos

Altid nyeste model på Nordskov

På Nordskov har der altid været kørt med nyeste model – lige fra Dronningborg-tiden til den seneste sorte MF Ideal-mejetærsker. Som dens fem år gamle forgænger er den udstyret med et 35 fods SuperFlow skærebord.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
18-08-2019 08:05
Gennem generationer har seneste model af den danskudviklede mejetærsker høstet afgrøderne på den midtfynske bedrift. Til denne sæson er indkøbt det første eksemplar af MF Ideal 7-modellen, som er skabt på Agco’s udviklingscenter i Randers, men produceres i Italien.

I gode gamle dage var det de orangefarvede Dronningborg-mejetærskere fra fabrikken i Randers, som dominerede høstlandskabet. Efter Agco-koncernens overtagelse af virksomheden fik mejetærskerne det røde MF-mærke, og produktionen blev flyttet udenlands.

Seneste tiltag er de sorte Ideal-modeller, som er skabt på koncernens udviklingscenter, der fortsat har til huse i Randers. De fremstilles i Italien.

I den igangværende høst kører de første to fynske eksemplarer af den helt nyudviklede maskine, henholdsvis en Fendt-udgave af den største Ideal 9-model med 40 fods skærebord hos TH Agro ved Assens, og en MF Ideal 7 med 35 fods skærebord på Nordskov ved Ringe. Begge er de leveret af den fynske Agco-forhandler, Heden Maskinforretning.

På samme mark

De opsigtsvækkende mejetærskere blev præsenteret sidste år på samme mark på Nordskov, hvor indehaveren Claus Nielsen i forrige uge (den 6. august) tog hul på 25 hektar med Planet fremavlsbyg til Brødr. Ewers. Demonstrationen sidste år foregik i hvede den 15. juli, hvilket siger alt om forskellen på de seneste to høstår.

Vandprocenten ved byghøsten den 6. august på omkring 17 procent, da Claus Nielsen indledte høstarbejdet med den nye MF Ideal 7. En heftig regnbyge satte dog hurtigt en stopper for mejetærskningen dén dag.

På det tidspunkt var han omkring halvt færdig med høsten af bedriftens i alt 580 hektar med frøgræs, raps, hvede, byg og hestebønner.

Altid nyeste model

Maskinen afløser en fem år gammel Massey Ferguson 9380 Hybrid med cylinder og to rotorer, ligeledes med 35 fods SuperFlow skærebord.

- Jeg studerede den nye Ideal-mejetærsker for to år siden på Agritechnica-messen, og ved demonstration hos os var jeg imponeret af dens egenskaber. Og da jeg altid har skiftet mejetærsker, når der er kommet ny model, skete det så også denne gang.

- I vore tre generationer her på stedet har vi altid kørt Dronningborg. Og med den nye Ideal har vi fået en rensekvalitet, som huskes fra korntankene i de gamle Dronningborg-modeller med renseri, siger Claus Nielsen.

Han fremhæver også den skånsomme behandling af materialet i den lange rotor og en meget enkelt og hurtig daglig klargøring af Ideal-maskinen. Der er således kun få smøresteder og både blæser og motorrummet er selvrensende for støv.

I det hele taget er han meget tilfreds med den nyudviklede maskine, der har haft en stort set problemfri opstart. Samtidig roser han opbakningen og opfølgningen med småjusteringer fra Heden Maskinforretnings side.

- At jeg gerne vil køre med det nyeste grej, drejer sig om driftssikkerhed, men også til tilpasning af kapaciteten i forhold til det forøgede areal gennem årene med flere jordopkøb, nævner den midtfynske planteavler.

MF Ideal 7

Udvalgte specifikationer for mejetærskeren på Nordskov:

● 9,8 liters 451 hk AgcoPower motor med 1.000 liters brændstoftank.

● Skærebordet er et 35 fods SuperFlow med rapssideknive og 4-hjulet Ziegler skærebordvogn

● Tærskeværket består af 600x1400 rotorfeeder og én langsgående 600 mm rotor med en længde på ikke mindre end 4837 mm. Udskillelsesarealet er på 2,27 m2 og soldarealet på 4,9 m2.

● Korntanken rummer 12.500 liter, og tømningen fra den 7.6 meter lange kornsnegl sker med 140 liter i sekundet.

● Som ekstraudstyr har maskinen på Nordskov blandt andet ekstra stor hjulmontering, halmsnitter, frøtømningsudstyr og autostyringsanlæg.

0

Muligheder for bedre og mere natur forringes

Formanden for Østjyllands Plantelaug, Claus Wiese, undrer sig over at de statslige tilskud fjernes i en tid, hvor der er stort fokus på at skabe mere natur

Konsulenter: MUS-samtaler betales mange gange tilbage

Svinekonsulenterne Anders Andersen og Nicklas Jepsen, Velas, kan se mange gode grunde til at holde MUS-samtaler med de ansatte i produktionen.

Færre køer - mere mælk - og en bedre bundlinje

Mælkeproducent Jørgen Bertelsen har vendt skidt til godt ved justeringer af foder og fokus på reproduktion. I 2019 steg mælkeydelsen med 800 kg mælk, endda med lidt færre køer.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Nem online temperaturmåling med målespyd i afgrøder

Virksomheden care4farm i Kolding har udviklet og sælger et enkelt målespyd til temperaturmåling i afgrøder både ude og inde – fra kornlagre til kartoffelkuler

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.

Nye lokaler har løftet arbejdsmiljøet

Der er sket noget af en omvæltning for de ansatte i Stadil Smede- & Maskinforretning, hvor de efter flytningen fra Stadil til Ulfborg er gået fra 3.000 kvadratmeter til mere end 5.000 kvadrateter. Det kan særligt mærkes i værkstedet, hvor det ifølge en montør har gjort en stor forskel for arbejdsmiljøet.

Grønt dansk landbrug skal være endnu grønnere

De miljømæssige tiltag, der er sket i landbruget er ikke nok – der skal mere til, slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast på et møde forleden i Agerskov
Side 1 af 56 (1102 artikler)Prev1234567545556Next