bannerPos

Gårdejer med 700 køer holder sig til det sikre

Den sidste Weycor AR105 leveret i Danmark er trukket i arbejdstøjet og er med til at sørge for 700 sortbrogede køer hos Peter Clausen ved Vejen.

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
27-08-2019 13:28
Køerne skal være sortbrogede og læssemaskinerne skal være af typen Weycor hos gårdejer Peter Clausen ved Vejen

Gårdejer Peter Clausen på Vindinggård ved Vejen er ikke til eksperimenter, når det gælder virksomhedens drift. Han er mælkeproducent og har 700 køer i stalden. De skal være sortbrogede, mener landmanden i det sydjyske. Tilsvarende er han heller ikke i tvivl om, at de læssemaskiner, der tager deres tørn i den daglige drift, skal være orange.

- Når jeg kommer i gang med noget, der fungerer, så skifter jeg ikke. Det vil jo være dumt. Så nu er det den femte Weycor-læsser, vi har fået leveret. Jeg startede med en AR65. Så fik jeg en AR85, derefter to AR95, og nu har vi skiftet den ene af de to ud med en ny AR105, fortæller Peter Clausen.

Danmarks sidste
Dermed kommer Vejen-landmanden til at sætte punktum i Weycors modelserie. Den tyske producent har sendt en ny række maskiner på markedet og benyttet lejligheden til at ændre på typebetegnelserne. Så den 9,5 tons AR105, som Peter Clausen har sikret sig, vil fremover hedde AR580. Og i øvrigt været et par hundrede kilo tungere.

- Ellers er der ikke de store forskelle, bortset fra de ændringer, der altid sker ved modelskift. Peter Clausen nåede at få den absolut sidste AR105, der bliver leveret i Danmark. Når han skifter næste gang, vil han igen få en maskine, som han kender, og som bare er udviklet lidt yderligere, siger distriktschef Carsten Frederiksen hos den danske Weycor-importør, Scantruck A/S.

Over 2000 timer om året
Med 143 hestekræfter i maskinrummet lever den nye Weycor AR105 helt op til Peter Clausens ønske om en stærk maskine, der kan tage fra i det daglige. 

- Først og fremmest handler det om stabilitet. Maskinen skal være stærk, og den skal ikke fylde for meget. Det er vigtigt, at vi nemt kan komme rundt. Den lange arm sikrer, at vi kan nå op i både fodervognen og i andre vogne og læsse af. Vi bruger læssemaskinerne til mange forskellige opgaver, og de får virkelig lov til at arbejde. AR95’eren har kørt over 2000 timer om året, fortæller Peter Clausen.

Mens Danmarks sidste AR105 altså har 143 hestekræfter, nøjes efterfølgeren AR580 med 134 hestekræfter. Det skyldes udviklingen i motorer, som medfører lidt færre hestekræfter og samtidig mindre CO2-udledning. 

Peter Clausen blev delvis ejer af Vindinggård for 20 år siden, da han købte halvpart i gården. I 2005 overtog han sammen med sin kone den anden halvdel. 

0

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.

Kompost af pileflis nedbringer udledningen af næringsstoffer fra marken

Et EU-støttet forsøgsprojekt vil i år vise i hvilket omfang, kompost af pileflis kan nedbringe økologernes behov for at køre staldgødning ud.

Flis er for godt til at brænde af

Ny Vraa Bioenergi er stoppet med at afsætte pileflis til forbrænding i varmeværker. Brødrene Henrik og Anders Bach jagter en større værdiskabelse i deres produktion.

Vedligeholdelse af vandløb skal tilpasses virkeligheden

Nedbørsmængderne øges år for år, vinterhalvåret druknede i nedbør, og i Kolding Herreds Landbrugsforening (KHL) frygter man, at problemet med oversvømmede kældre og marker blot vil vende tilbage gang på gang, medmindre vedligeholdelse af vandløbene tilpasses virkeligheden.

Ung iværksætter er ny salgschef hos Semler Agro

Used Equipment Center, der er Semler Agros center for brugte landbrugsmaskiner, fik ved årsskiftet ny salgschef. Valget faldt på den 35-årige Rasmus Thing, der var en del udviklingsteamet bag Used Equipment Center.
Side 1 af 60 (1194 artikler)Prev1234567585960Next