bannerPos

Gravemaskiner i vigtig rolle ved svineproduktionen

En skinnende ny Komatsu PC240LC-11, som ikke skal ud og grave jord eller flytte grus, sand og brokker. Det handler om proteiner til dansk svineavl ved at bistå med losningen af soja-skibe.

John Ankersen

Journalist
07-04-2019 07:24
To japanske Komatsu-maskiner på Aarhus Havn baner vej for én million tons soja til proteinfoder

MASKINER To japanske Komatsu-gravemaskiner på havnen i Aarhus kan med fuld ret knejse med gravearmen. De har en vigtig rolle for dansk svineavl og dermed for eksport for rigtig mange millioner kroner.

De to PC240LC-11 er i bedste forstand i den gode, danske frikadelles tjeneste. Tilsammen baner de på årsbasis vej for én million tons formalede sojaskrå, som indgår i proteinfoderet til de danske landmænds foderblandinger.

- I virkeligheden er Komatsu’erne første led i en kæde, der først deltager i losningen af proteiner til grisene rundt om i Danmark. De samme grise vender siden tilbage til Aarhus Havn, når vi eksporterer den del af dem, som ikke går til hjemmemarkedet, fortæller Bent Svit. Han er manager for stevedore hos virksomheden Aarhus Logistics Center A/S, som tager sig af logistik og stevedore på Aarhus Havn.

Aarhus Logistics Center klarer losningen af de gigantiske mængder formalet sojaskrå for DLG, som er en af firmaets helt store bulk-kunder.

Der ankommer løbende skibe med sojaskrå fra typisk Sydamerika, og når de er vel ved kaj i Aarhus, går to store havnekraner i gang med at hive de typisk omkring 50.000 tons soja op. Det fine soja-pulver er som oftest fordelt i seks eller syv luger på skibet.

Special-løsninger til soja-skibe

Når et soja-skib er losset, sørger havnekranerne for at løfte gravemaskinerne op og svinge dem på land.

De to PC240LC-11 var naturligvis ikke lige tiltænkt losning af proteiner til danske svin, da de forlod Komatsu-fabrikken. Derfor har Scantruck som dansk importør og forhandler haft maskinerne på værkstedet til lidt ekstraordinær klargøring, inden de blev leveret til Aarhus Logistics Center.

Blandt andet har der været næsten ekstrem fokus på, at maskinerne skulle kunne ”ånde” frit og få let til frisk luft nede i dybet blandt de tusindvis af tons formalede sojaskrå.

-  Scantruck har sørget for specielle kølere til motorerne. Der er specialfremstillet nye wide core olie- og vandkølere, som så er suppleret med en hydraulisk vendbar kølervinge fra Cleanfix. Det sikrer, at maskinernes kølere ikke så let stopper til, fortæller Hasse Juel hos Scantruck, som har solgt maskinerne til Aarhus Logistics Center.

Maskinerne er også forsynet med automatisk brandslukningssystem i motorrummet som en ekstra gardering mod det barske, støvfyldte miljø i bunden af skibene. Da gravemaskinerne skal køre i fødevarer, om end til grise, så er de udstyret med biologisk nedbrydelig hydraulikolie.

For at sikre optimal renhed er begge maskinerne tillige nano-behandlet. Scantruck har leveret dem med specialfremstillet skifte og skovl fra JST, special-sæde fra Grammer for optimal førerkomfort, og tillige overtrykskabine fra Østergaard.

De to 26 tons tunge Komatsu-gravemaskiner har taget over efter et par 17 tons kolleger, som simpelthen er var blevet overhalet af nye tider.

På Aarhus Havn har Aarhus Logistics Center omkring 75 fastansatte medarbejdere. Hertil kommer op til 40 løse havnearbejdere, når skibene ankommer med forskellige laster.

Flaget hejst for DLG´s nye domicil i Fredericia

Næste år flytter DLG ind i sit nyopførte domicil ved Fredericia. Forleden var der rejsegilde på det nye 7.500 kvadratmeter store hovedsæde

Nyt biogasanlæg rykker tættere på

De nødvendige tilladelser til et nyt biogasanlæg i Sønderjylland er nu kommet i hus, og hvis landmændene bakker op, kan der indbydes til rejsegilde i efteråret.

TBS udvider sin Fendt-forhandling

TBS Maskinpower overtager aktiemajoriteten i østjyske Askildrup Agro

Interesserede leverandører inviteres til møde om biogasanlæg

Nature Energy og BioenergiSyd har fået tilladelse til at opføre to nye biogasanlæg i Sønderborg – et i Glansager på Als og et nær Kværs. Derfor inviterer BioenergiSyd og Landbrugsrådgivning Syd til et møde for interesserede leverandører den 12. juli kl. 10.

Gang i sønderjysk høst af vinterbyg

Vinterbyggen står flot hos svineproducent Svend Gammelgård ved Haderslev, der onsdag var ude at høste de første hektar

Danish Crown sakker agterud på slagtesvin

Antallet af danske svineslagtninger bare falder og falder – samtidig med at eksporten af levende smågrise sætter ny rekord.

Hjælp de vilde bier med vandhuller og højt græs

Vilde bier mangler føde, levesteder og trues af sprøjtegifte. Alle kan lige nu hjælpe bierne ved at stille vand frem, lade græsset gro og købe økologiske varer. Sådan lyder det fra et projekt i Økologisk Landsforening, der vil have flere vilde vinger og mere natur i agerlandet.

Debat: Regulering på baggrund af virkeligheden

Af Alfred Tværsig Olesen, Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug Tværsiggaard, Nørregade 53, Hornsyld,

Pas på likviditeten selvom prisen stiger

Gevinsten fra den stigende notering skal i høj grad lægges til side og bruges på et finansielt beredskab, lyder meldingen fra driftsøkonom i LMO.

Lisbeth uddanner sig til naturtjekker

Landmænd, der vil skabe mere natur, kan få styr på ejendommens naturværdi og lægge planer for forbedringer.
Side 1 af 44 (879 artikler)Prev1234567424344Next