bannerPos

Ny teleskoplæsser løser opgaver for midtjysk savværk

John Ankersen

Journalist
06-06-2019 06:30
Ny Manitou-teleskoplæsser er sat på alsidige opgaver hos midtjysk savværk.

- En træstamme er som en gris. Den har to mørbrad, som bliver anvendt til blandt andet terrassebrædder, beklædning, bygningstømmer, hestebokse og havemøbler. Resten bliver brugt til paller og træemballage.
Sådan forklarer, savværksejer Jan Kristensen, hvordan tingene foregår i hverdagen på Grønagergård Savværk ved Gjern i Midtjylland, når træ skal forbi savklingen.
Hvad den korte forklaring ikke rummer, er mængderne og omfanget af træ, der behandles på savværket. I gennemsnit tømrer Jan Kristensens folk en ny palle hvert minut året rundt. Men senest har opgaverne på det midtjyske værk kredset om kæmpestore bjælker til en helt ny fløj i forbindelse med ombygning af det historiske Nyborg Slot.

Brug for større maskine
Bjælkerne skulle være 13,60 meter, 67 centimeter høje og 30 centimeter brede, og det betød, at savværksejeren måtte på indkøb hos Manitou-forhandleren Scantruck. En Manitou MLT961-145 V+L, der har en løftehøjde på op til ni meter og en løftekapacitet på seks tons, blev købt og sat i sving til et par alsidige opgaver eller to.
- Typisk kører den rundt med træstammer eller læsser flis. Vi bruger den til at køre alle stammer op på barkmaskinen, tager dem væk igen efter afbarkning, og køre dem hen til en af vores fire save. Efterfølgende skal de savede planker jo køres på lager, forklarer Jan Kristensen.
Også en af savværkets andre teleskoplæssere er travlt beskæftiget med flytning af træstammer på det store areal. Den tredje, en lidt mindre maskine, er udstyret med mandskabskurv og er hovedsagelige dedikeret til interne reparationsopgaver af alle typer rundt om på virksomheden.
Jan Kristensen købte Grønagergård i 1983 med henblik på landbrugsdrift, men så hurtigt et lys i savningen. I dag har han 40 medarbejdere og sidste år blev der savet i omegnen af 40.000 kubikmeter træ i Gjern.
Omkring halvdelen af produktionen går til industrien i form af paller. Den anden halvdel deles ligeligt mellem salg til private og til tømmerhandler.

Horsens Dyrskue i dansk sommervejr

Solrig start på Horsens Dyrskue & Madmarked.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Mælkeproducent i klemme i skrappe ammoniakregler

Landmand Gerard van Dolder ved Skærbæk vil gerne udvide sin malkebesætning – men skrappe ammoniakregler står i vejen. Forleden var folketingspolitikerne Hans Chrristian Schmidt (V) og Troels Ravn (S) på besøg, for at få syn for sagen

Børn skal leve som landmænd i sommerferien

Børn i Grindstedområdet kan smage på livet som landmand på Grindsted Landbrugsskole

100-årig er klar til 100 år mere

Senere på året er det 100 år siden, at det nuværende Grimme Skandinavien åbnede i Rødkærsbro. Det markeres torsdag og fredag.

Planteaften med høstteknik i korn og grovfoder

Temaet på dette års Planteaften på Ytteborg sætter fokus på, hvordan man opnår en stor høstkapacitet - men samtidig undgår spild.

Ubenyttede boringer beslaglægger masser af vand

Task Force Markvand går nu i offensiven for at få millioner af ubrugte kubikmeter vand frigivet til markvanding. Det drejer sig om - viser det sig - et meget stort antal boringer, som ikke benyttes, men som alligevel tæller med, når kommunerne ser på vandressourcerne i et givet område.

100-årige Grimme har stort fokus på kundepleje

Mange ting har ændret sig i de 100 år, det nuværende Grimme Skandinavien har eksisteret. Men kundeplejen er fortsat i højsædet.

Rammer generationsskifter som en hammer

Socialdemokratiet har bedyret, at de vil hæve gaveafgiften til 15 procent fra de nuværende 6 procent, ved overdragelse af familieejet virksomhed. Og det vil være en kæp i hjulet for familier, der står over for en overdragelse af virksomheden, lyder det fra ekspert.

Maskinudstilling på en ny måde

Horsens Dyrskue & Madmarked klar med nyt og mere tidssvarende koncept for maskinudstillere
Side 1 af 42 (831 artikler)Prev1234567404142Next