bannerPos

Ny teleskoplæsser løser opgaver for midtjysk savværk

John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
06-06-2019 06:30
Ny Manitou-teleskoplæsser er sat på alsidige opgaver hos midtjysk savværk.

- En træstamme er som en gris. Den har to mørbrad, som bliver anvendt til blandt andet terrassebrædder, beklædning, bygningstømmer, hestebokse og havemøbler. Resten bliver brugt til paller og træemballage.
Sådan forklarer, savværksejer Jan Kristensen, hvordan tingene foregår i hverdagen på Grønagergård Savværk ved Gjern i Midtjylland, når træ skal forbi savklingen.
Hvad den korte forklaring ikke rummer, er mængderne og omfanget af træ, der behandles på savværket. I gennemsnit tømrer Jan Kristensens folk en ny palle hvert minut året rundt. Men senest har opgaverne på det midtjyske værk kredset om kæmpestore bjælker til en helt ny fløj i forbindelse med ombygning af det historiske Nyborg Slot.

Brug for større maskine
Bjælkerne skulle være 13,60 meter, 67 centimeter høje og 30 centimeter brede, og det betød, at savværksejeren måtte på indkøb hos Manitou-forhandleren Scantruck. En Manitou MLT961-145 V+L, der har en løftehøjde på op til ni meter og en løftekapacitet på seks tons, blev købt og sat i sving til et par alsidige opgaver eller to.
- Typisk kører den rundt med træstammer eller læsser flis. Vi bruger den til at køre alle stammer op på barkmaskinen, tager dem væk igen efter afbarkning, og køre dem hen til en af vores fire save. Efterfølgende skal de savede planker jo køres på lager, forklarer Jan Kristensen.
Også en af savværkets andre teleskoplæssere er travlt beskæftiget med flytning af træstammer på det store areal. Den tredje, en lidt mindre maskine, er udstyret med mandskabskurv og er hovedsagelige dedikeret til interne reparationsopgaver af alle typer rundt om på virksomheden.
Jan Kristensen købte Grønagergård i 1983 med henblik på landbrugsdrift, men så hurtigt et lys i savningen. I dag har han 40 medarbejdere og sidste år blev der savet i omegnen af 40.000 kubikmeter træ i Gjern.
Omkring halvdelen af produktionen går til industrien i form af paller. Den anden halvdel deles ligeligt mellem salg til private og til tømmerhandler.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Se, rør og lugt til landbruget – 62 landmænd søger gæster til Åbent Landbrug

Hvad gør danske landmænd for klimaet? Få svaret den 15. september når 62 landmænd over hele landet tager imod nysgerrige danskere, der gerne vil vide, hvordan danske landmænd kan producere fødevarer i verdensklasse med mindst mulig klimapåvirkning.

Gråsten byder velkommen til Åbent Landbrug

Landbrugsskolen er endnu en gang med i arrangementet. LandboSyd deltager med en stand, og folketingsmedlem Eva Kjer Hansen planter træer.

Klap en ko i Bredebro

På søndag den 15. september inviterer en række gårde landet over indenfor i forbindelse med åbent landbrug. Blandt andet i Bredebro

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Politikken har ikke indflydelse på konkurrenceevnen

EU’s fælles landbrugspolitik er sat i verden for at sikre bønderne en indkomst, og derfor kan CAP ikke flytte på de enkelte landes konkurrenceevne, mener professor.

Danske landmænd skal være dygtigere for at overleve

Dansk landbrugs vilkår er markant ringere end de andre europæiske landes. Innovation og teknologi kan dog være vejen til vækst og bedre konkurrenceevne, siger professor.

Agromek er tilbage i januar i 2021

Skandinaviens største landbrugsmesse, Agromek, flytter termin i 2021, hvor messen vil blive afholdt i uge 3

Lexion-turne i gang

Under navnet »Join the revolution« har Claas inviteret til en række Lexion-arrangementer landet over og i dag blev første arrangement afholdt.

Hans Jørgen går i hegnet med fem blade på kniven

Hans Jørgen Petersen fra Øster-Lindet Maskinstation har i snart 20 år klippet hegn. Han mangler ikke noget at lave
Side 1 af 49 (970 artikler)Prev1234567474849Next