bannerPos

Spændende sønderjyske nyheder på Langesømessen

Der var traditionen tro masser af grej at se på årets messe i Langesø. Fotos: Henning K. Andersen

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
25-08-2019 10:27
Årets Langesømesse var traditionen tro et tilløbsstykke for flere af de største aktører i juletræsindustrien i Europa, også for sønderjyske firmaer. Vi har mødt et par af dem.

Der er masser af mennesker i skoven ved Langesø på Fyn. De snakker mange forskellige sprog, for de er kommet fra store dele af Europa for at være en del af årets vigtigste messe i juletræsindustrien, Langesømessen.

Blandt de over 100 udstillere kunne man finde alt lige fra traditionelle juletræsproducenter og grossister til leverandører af produktionsudstyr. 

Blandt sidstnævnte fik Lind & Kruse fra Bredsten en del opmærksomhed om deres seneste nyhed, Case IH-traktoren med skovdækning og vendeudstyr, samt deres skovvogne til transport af træ. Det er udstyr, der hjælper producenterne, fortæller Peter Lyngsø fra firmaet.

- Når producenterne skal gøre klar eller rydde op efter sig i skoven er der typisk mange, der spænder en fræser på. Case IH-maskinen kan køre i begge retninger med hjælp af vendeudstyret, så man kan vende sædet rundt og køre modsat. Der er pedaler til fræsninger af stykker, og også hvis der er nogle, der skal rydde op efter større stykker, man får en bedre kørekomfort, fortæller han. 

For Lind & Kruse har det været mere interessant at være med på messen, da fokusområdet er udvidet, så der ikke længere kun er fokus på juletræer. 

- Med vores fokus på skov og teknik bemærker vi jo en stor interesse for flis, fordi det i højere grad nu bliver brugt til at fyre med. så bliver behovet større, og så kan man sige at dem der ikke ønsker at få en stor udkørselsmaskine ind og måske ødelægge bunden og lave store spor, der er alternativet måske en mindre vogn og traktor, som ikke efterlader de samme store aftryk, siger Peter Lyngsø. 

Kommer ud til flere
For udstillerne giver Langesømessen mulighed for at møde andre kunder, end man er vant til, fortæller Peter Lyngsø. Og det er selvsagt en stor fordel. 

- Der kommer jo kunder her, som vi normalt ikke ville kunne nå, og så kan man sige, at nu er det jo både juletræer, men også skov og teknik, og det gør det endnu mere interessant for os, at det er skov og teknik, siger han og fortsætter: 

- Juletræsproducenter, de mindre i hvert fald, har nok ikke den her slags grej, men lejer sig frem i stedet, men skov og teknik er der jo ikke nogen tvivl om, at det er en kæmpe fordel, lyder det fra Peter Lyngsø, der er sælger og medejer af maskinforretningen. 

Udstyret fra Lind & Kruse henvender sig mest til semiprofessionelle i branchen. 

- Det er jo til både dem der har skov men også landbrug. Det kan også være til dem der har skov, men ikke mere skov end de gerne selv vil. For dem der har virkelig meget skov har brug for andet. Det her er mere til gør-det-selv-manden. Men vi sælger også maskiner til skoventreprenører, lyder det fra maskinhandleren.

Sælger på messen
Den store koncentration af producenter, grossister og repræsentanter for følgeindustrien ved Langesø skaber også grobund for handler. Det fortæller Bjarne Skov fra Skjærbæk Maskinforretning, der havde taget et bredt udvalg af sortimentet med til messen. 

- Der er ingen tvivl om, at vi får kontakter og salg ud fra de mennesker, vi møder her i dag. Det her er vores vigtigste messe hele året, siger han og uddyber:

Det er her, vi fanger langt de fleste folk som vi gerne vil. Det er jo en meget koncentreret messe hvor de allerfleste af dem der kommer, kun interesserer sig for juletræer. Der er jo ingen tivoli her, eller noget. Det er bare håndværket, det handler om, siger Bjarne Skov.

Også i juletræsbranchen er der sket en stor udvikling i det maskineri, der bliver brugt, og det mærker man naturligvis meget til hos Bjarne Skov og kollegerne.

- Udviklingen indenfor juletræer ser den ud som den gør for landbruget i øvrigt. Der bliver færre producenter. Men dem, der er tilbage blandt producenterne, skal have større maskiner for at kunne have en større kapacitet til det rigtige tidspunkt.

På Langesømessen kunne Skjærbæk Maskinforretning blandt andet vise flere af deres egenproducerede maskiner frem.

Vi har vores egen gødningsspreder, som vi selv har udviklet til at gøde juletræer på begge sider samtidig. Og så har vi vores specialsprøjte, og vores klipper og knuser  med, som bruges i primærlandbrug men også i skov- og juletræsindustrien, lyder det fra Bjarne Skov.

Det var 28. gang, Langesømessen fandt sted i år. 
 

0

Muligheder for bedre og mere natur forringes

Formanden for Østjyllands Plantelaug, Claus Wiese, undrer sig over at de statslige tilskud fjernes i en tid, hvor der er stort fokus på at skabe mere natur

Konsulenter: MUS-samtaler betales mange gange tilbage

Svinekonsulenterne Anders Andersen og Nicklas Jepsen, Velas, kan se mange gode grunde til at holde MUS-samtaler med de ansatte i produktionen.

Færre køer - mere mælk - og en bedre bundlinje

Mælkeproducent Jørgen Bertelsen har vendt skidt til godt ved justeringer af foder og fokus på reproduktion. I 2019 steg mælkeydelsen med 800 kg mælk, endda med lidt færre køer.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Nem online temperaturmåling med målespyd i afgrøder

Virksomheden care4farm i Kolding har udviklet og sælger et enkelt målespyd til temperaturmåling i afgrøder både ude og inde – fra kornlagre til kartoffelkuler

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.

Nye lokaler har løftet arbejdsmiljøet

Der er sket noget af en omvæltning for de ansatte i Stadil Smede- & Maskinforretning, hvor de efter flytningen fra Stadil til Ulfborg er gået fra 3.000 kvadratmeter til mere end 5.000 kvadrateter. Det kan særligt mærkes i værkstedet, hvor det ifølge en montør har gjort en stor forskel for arbejdsmiljøet.

Grønt dansk landbrug skal være endnu grønnere

De miljømæssige tiltag, der er sket i landbruget er ikke nok – der skal mere til, slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast på et møde forleden i Agerskov
Side 1 af 56 (1102 artikler)Prev1234567545556Next