bannerPos

Spændende sønderjyske nyheder på Langesømessen

Der var traditionen tro masser af grej at se på årets messe i Langesø. Fotos: Henning K. Andersen

Henning K. Andersen

Journalist
25-08-2019 10:27
Årets Langesømesse var traditionen tro et tilløbsstykke for flere af de største aktører i juletræsindustrien i Europa, også for sønderjyske firmaer. Vi har mødt et par af dem.

Der er masser af mennesker i skoven ved Langesø på Fyn. De snakker mange forskellige sprog, for de er kommet fra store dele af Europa for at være en del af årets vigtigste messe i juletræsindustrien, Langesømessen.

Blandt de over 100 udstillere kunne man finde alt lige fra traditionelle juletræsproducenter og grossister til leverandører af produktionsudstyr. 

Blandt sidstnævnte fik Lind & Kruse fra Bredsten en del opmærksomhed om deres seneste nyhed, Case IH-traktoren med skovdækning og vendeudstyr, samt deres skovvogne til transport af træ. Det er udstyr, der hjælper producenterne, fortæller Peter Lyngsø fra firmaet.

- Når producenterne skal gøre klar eller rydde op efter sig i skoven er der typisk mange, der spænder en fræser på. Case IH-maskinen kan køre i begge retninger med hjælp af vendeudstyret, så man kan vende sædet rundt og køre modsat. Der er pedaler til fræsninger af stykker, og også hvis der er nogle, der skal rydde op efter større stykker, man får en bedre kørekomfort, fortæller han. 

For Lind & Kruse har det været mere interessant at være med på messen, da fokusområdet er udvidet, så der ikke længere kun er fokus på juletræer. 

- Med vores fokus på skov og teknik bemærker vi jo en stor interesse for flis, fordi det i højere grad nu bliver brugt til at fyre med. så bliver behovet større, og så kan man sige at dem der ikke ønsker at få en stor udkørselsmaskine ind og måske ødelægge bunden og lave store spor, der er alternativet måske en mindre vogn og traktor, som ikke efterlader de samme store aftryk, siger Peter Lyngsø. 

Kommer ud til flere
For udstillerne giver Langesømessen mulighed for at møde andre kunder, end man er vant til, fortæller Peter Lyngsø. Og det er selvsagt en stor fordel. 

- Der kommer jo kunder her, som vi normalt ikke ville kunne nå, og så kan man sige, at nu er det jo både juletræer, men også skov og teknik, og det gør det endnu mere interessant for os, at det er skov og teknik, siger han og fortsætter: 

- Juletræsproducenter, de mindre i hvert fald, har nok ikke den her slags grej, men lejer sig frem i stedet, men skov og teknik er der jo ikke nogen tvivl om, at det er en kæmpe fordel, lyder det fra Peter Lyngsø, der er sælger og medejer af maskinforretningen. 

Udstyret fra Lind & Kruse henvender sig mest til semiprofessionelle i branchen. 

- Det er jo til både dem der har skov men også landbrug. Det kan også være til dem der har skov, men ikke mere skov end de gerne selv vil. For dem der har virkelig meget skov har brug for andet. Det her er mere til gør-det-selv-manden. Men vi sælger også maskiner til skoventreprenører, lyder det fra maskinhandleren.

Sælger på messen
Den store koncentration af producenter, grossister og repræsentanter for følgeindustrien ved Langesø skaber også grobund for handler. Det fortæller Bjarne Skov fra Skjærbæk Maskinforretning, der havde taget et bredt udvalg af sortimentet med til messen. 

- Der er ingen tvivl om, at vi får kontakter og salg ud fra de mennesker, vi møder her i dag. Det her er vores vigtigste messe hele året, siger han og uddyber:

Det er her, vi fanger langt de fleste folk som vi gerne vil. Det er jo en meget koncentreret messe hvor de allerfleste af dem der kommer, kun interesserer sig for juletræer. Der er jo ingen tivoli her, eller noget. Det er bare håndværket, det handler om, siger Bjarne Skov.

Også i juletræsbranchen er der sket en stor udvikling i det maskineri, der bliver brugt, og det mærker man naturligvis meget til hos Bjarne Skov og kollegerne.

- Udviklingen indenfor juletræer ser den ud som den gør for landbruget i øvrigt. Der bliver færre producenter. Men dem, der er tilbage blandt producenterne, skal have større maskiner for at kunne have en større kapacitet til det rigtige tidspunkt.

På Langesømessen kunne Skjærbæk Maskinforretning blandt andet vise flere af deres egenproducerede maskiner frem.

Vi har vores egen gødningsspreder, som vi selv har udviklet til at gøde juletræer på begge sider samtidig. Og så har vi vores specialsprøjte, og vores klipper og knuser  med, som bruges i primærlandbrug men også i skov- og juletræsindustrien, lyder det fra Bjarne Skov.

Det var 28. gang, Langesømessen fandt sted i år. 
 

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Se, rør og lugt til landbruget – 62 landmænd søger gæster til Åbent Landbrug

Hvad gør danske landmænd for klimaet? Få svaret den 15. september når 62 landmænd over hele landet tager imod nysgerrige danskere, der gerne vil vide, hvordan danske landmænd kan producere fødevarer i verdensklasse med mindst mulig klimapåvirkning.

Gråsten byder velkommen til Åbent Landbrug

Landbrugsskolen er endnu en gang med i arrangementet. LandboSyd deltager med en stand, og folketingsmedlem Eva Kjer Hansen planter træer.

Klap en ko i Bredebro

På søndag den 15. september inviterer en række gårde landet over indenfor i forbindelse med åbent landbrug. Blandt andet i Bredebro

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Politikken har ikke indflydelse på konkurrenceevnen

EU’s fælles landbrugspolitik er sat i verden for at sikre bønderne en indkomst, og derfor kan CAP ikke flytte på de enkelte landes konkurrenceevne, mener professor.

Danske landmænd skal være dygtigere for at overleve

Dansk landbrugs vilkår er markant ringere end de andre europæiske landes. Innovation og teknologi kan dog være vejen til vækst og bedre konkurrenceevne, siger professor.

Agromek er tilbage i januar i 2021

Skandinaviens største landbrugsmesse, Agromek, flytter termin i 2021, hvor messen vil blive afholdt i uge 3

Lexion-turne i gang

Under navnet »Join the revolution« har Claas inviteret til en række Lexion-arrangementer landet over og i dag blev første arrangement afholdt.

Hans Jørgen går i hegnet med fem blade på kniven

Hans Jørgen Petersen fra Øster-Lindet Maskinstation har i snart 20 år klippet hegn. Han mangler ikke noget at lave
Side 1 af 49 (970 artikler)Prev1234567474849Next