bannerPos

Terndrup Markservice har fået en ny stjerne

Nikolaj Guldbæk driver Terndrup Markservice, som netop har investeret i både ny traktor og en stjernerenser.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
06-04-2020 06:06
GST Biostar hedder Nikolaj Guldbæks nye stjerne. En stjernerenser, som med 15-20 kilometer i timen løsner jordskorpen og ukrudtet i marken, mens afgrøderne står pænt tilbage. – Den er mere skånsom end en strigle, siger indehaveren af Terndrup Markservice, Nikolaj Guldbæk.

Med en spritny Case 165 med gps-udstyr i front, som lige har rundet 12 timer, kører Nikolaj Guldbæk ud med sin nye stjernerenser – GST Biostar.

- Der er blevet flere og flere økologer i området og forsøg viser, at den er mere skånsom end en strigle, fortæller Nikolaj Guldbæk, som driver Terndrup Markservice i Himmerland.

Han håber at skulle rense 500 hektar jord her den første sæson med sin stjernerenser, og de første 200 hektar er allerede i ordrebogen, heriblandt en gulerodsmark.

Næsten alle afgrøder

For stjernerenseren kan køre i stort set alle afgrøder, lige på nær raps, hvor Nikolaj Guldbæk vurderer, at den vil skade bladene for meget.

Terndrup Markservice anbefaler, at man får besøg af stjernerenseren to gange i starten af vækstsæsonen. I kornafgrøder, når planterne har 3-4 blade og i majsmarken, når planterne har 2-3 blade.

Herefter er det en fordel at få kørt gylle, inden man cirka fem dage senere får besøg af stjernerenseren igen.

- Første gang får man også brudt skorpen på jorden, så kvælstoffet bliver bedre udnyttet, siger Nikolaj.

15-20 kilometer i timen

Den nye stjerne, som er den første af sin slags i Himmerland, skal som en start primært køre ved områdets økologer.

Nogle har valgt at få hele marker renset, mens andre har valgt et enkelt spor, mens deres vanlige strigle skal ordne resten af marken.

- Flere er lidt skeptiske og så vil de gerne kunne se forskellen, siger Nikolaj.

For det ser voldsomt ud, når Nikolaj Guldbæk med 15-20 kilometer i timen kører hen over en mark, men jord sprøjtende efter sig.

- Men afgrøderne bliver altså stående. Der er kun et spild på 1-3 procent, hvilket er mindre end en strigle efterlader, siger han.

Også for konventionelle

Nikolaj Guldbæk ser også allerede de første konventionelle landmænd kigge lidt lunt på stjernerenseren, for den kan i den grad konkurrere med sprøjten, mener indehaveren.

- Jeg tager 200-250 kroner pr. hektar og kører man ud med sin traktor og sprøjte koster det i hvert fald 165 kroner pr. hektar plus måske 300 kroner til kemi pr. hektar. Og oveni kommer hele snakken om miljø, fortæller Nikolaj Guldbæk.

Han tror, at stjernerenseren med tiden bliver et alternativ til sprøjten, måske kommer den ikke til at overtage sprøjtens plads, men vi mere fungere som et supplement, så man kan reducere antallet af sprøjtninger.

Monteret frøudstyr

Nikolaj Guldbæk har valgt at få monteret frøudstyr på stjernerenseren, som blæses ned foran stjernerenseren, som herefter kører over og dækker frøene til.

Han tror især udstyret vil blive brugt til efterafgrøder, men selv vil han også prøve det til græsudlæg. Nikolaj Guldbæk driver selv 70 hektar jord med korn og græs, foruden 100 ammekøer og et job i en grusgrav.

- Sidste år havde jeg 1.000 timer her plus 3.000 timer i grusgraven, hvor jeg kører rundt og starter nye grusgrave op, det var også lige i overkanten, griner Nikolaj, som i sin enmandsvirksomhed, foruden stjernerenseren, også har en skårlægger, rive og wrap-udstyr.

0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next