Få nu hul igennem

Per Jørgensen 23-02-2018 09:05:58
Der var ros og anerkendelse til landbruget på det årlige vintermøde på Vestermølle i Skanderborg, der blev afholdt af Landboforeningen Odder-Skanderborg og Vestermølle Møllelaug.
Der var ros og anerkendelse til landbruget på det årlige vintermøde på Vestermølle i Skanderborg - men også et vigtigt råd: Sørg nu lige for at få ”hul igennem” til andre end jer selv.

Rådet kom fra kommunikationsdirektør Christian Hüttemeier, Landbrug & Fødevarer. Han holdt indlæg på mødet, som Landboforeningen Odder-Skanderborg og Vestermølle Møllelaug holdt i fællesskab den 19. februar 2018 med knapt 100 deltagere.

Aftenen handlede om kommunikation, omdømme og miljø, og der var også indlæg ved professor og medlem af FN’s klimapanel, professor Jørgen E. Olesen, Aarhus Universitet.

- Landmænd fortjener ikke al den skældud, de får. I kan producere fødevarer af højere kvalitet end noget andet land i verden.  I gør det godt, sagde Christian Hüttemeier, der slet ikke var i tvivl om, hvor det hele starter:

- Det gør det hos jer selv. I skal ranke ryggen. I har en fantastisk fortælling, og jo mere I viser frem af jeres landbrug og produktion, jo bedre. I skal åbne dørene, lød det fra kommunikationsdirektøren, der fremhævede Åbent Landbrug.

- Det er helt vildt, så godt det er. 80 procent af gæsterne forlader gårdene med et positivt syn på dét, de har set.  Og hvis folk er i det positive hjørne, kan vi flytte og aflive mange fordomme. Mere af det, var hans bud.

Find stoltheden

Begrebet ”stolthed” var et vigtigt omdrejningspunkt.

- Selv om vi er langt bedre til miljø og dyrevelfærd end næsten alle andre lande, er den almindelig dansker ikke stolt af landbruget. Nogle er kritiske, nogle er direkte imod og andre er bare ligeglade, pointerede han.

- Det vil være fantastisk, hvis I kan vække befolkningens stolthed for landbruget og for den danske produktion af fødevarer. Der er tale om en slumrende, sovende stolthed, som tidligere har eksisteret. Den skal I have fat I og vækket til live. I skal have fortalt, at vi er et foregangsland.

Christian Hüttemeier sagde, at der er masser af gode argumenter, fakta og viden, som underbygger landbrugets fortræffeligheder.

- Sandheden er desværre, at man ikke kan argumentere med fakta, når det gælder om at vende en stemning. Det handler om følelser, og det er derfor, det er så nødvendigt at skabe en positiv stemning.

”Skæld ud” virker ikke

Den vej, der hedder ”skæld ud”, er ikke noget værd.

- Ingen gider høre på nogen, der står og råber til hinanden. Det er derfor, landbruget må tage ansvar og skabe en positiv stemning. Hvis folk er positive, er de mere modtagelige over for fakta. Det er sådan, vi arbejder.

- Det er vigtigt, landbruget er et erhverv, der tager ansvar og er omstillingsparat. Det var netop på den baggrund, vi kom i mål med 16-punktsplanen og senere Landbrugspakken, som er af stor betydning.

- Landbruget skal synliggøre sine sejre og hele tiden være på mærkerne. Det var man her i området, da det kom frem, at over 40 procent af arealerne omkring Norsminde Fjord i værste fald skal braklægges. Et kæmpe tab for samfundet.

- Der var også landmænd, der argumenterede og tog til genmæle, da bladet Samvirke udkom med gasmaske på forsiden bragt i sammenhæng med omtale af konventionelle fødevarer.

- Det kan godt være, der stod noget andet inde i bladet, men den visuelle virkning var enorm. Her spurgte nogle landmænd: Hvorfor vil I ødelægge vores erhverv, når vi er blandt de bedste i verden? Det gav respekt, og mange uddelere fjernede bladet fra butikken.

Paradigmeskift

Jørgen E. Olesen tog i sit indlæg udgangspunkt i Landbrugspakken og talte om det paradigmeskift, der er sket i miljøpolitikken.

- Der er sket en ændring fra regulering af næringsstof-input til regulering baseret på udledning og tålegrænser for overfladevand og grundvand.

- Vi er godt på vej mod en ny målrettet og differentieret regulering af landbrugets kvælstof, hvor der er valgmuligheder for landmanden i forhold til hvordan han vil opnå effekten. Den ændrede regulering baserer sig på målte resultater, og det er et stort fremskridt.

Professoren kom ind på marginaludvaskning, der handler om hvor meget kvælstof, der kan samles op om efteråret.

- Det vigtigste er at få fat i nogle afgrøder og noget vegetation, der kan samle kvælstof op, og effekten af efterafgrøder samt tidlig såning af vintersæd er stor. Det er også utroligt fornuftigt med vådområder og minivådområder.

Danmark er foran

Professoren sagde, at landbruget på globalt plan er en udfordring rent miljømæssigt, men han understregede, at Danmark er langt foran de fleste lande hvad løsninger vedrørende miljø og klima angår.

- Det er der desværre ikke mange, der gider høre på, tilføjede han.

- Generelt må man sige, at der er udfordringer for landbrugs- og fødevareproduktionen i forhold til produktivitet, miljøeffekt, biodiversitet, kulstoflagring, vand og dyrevelfærd.  Alt dette er der arbejdet seriøst med i forbindelse med Landbrugspakken.

Pioner på mini-vådområder kan blive Årets Østersø-landmand

22-10-2018 11:21:18

Ole Lyngby Pedersen fra Odder får onsdag at vide, om han vinder Verdensnaturfonden WWF’s internationale pris »Baltic Farmer of the Year Award 2018«. Prisen gives til en landmand, der gør noget særligt for at drive landbrug på en »hav-venlig« måde, for eksempel ved at reducere udledning af næringsstoffer til vandmiljøet..


Semler Agro bød indenfor i nyt center

22-10-2018 07:00:48

Semler Agro markerede etableringen af det nye Used Equipment Center i Vejrup med åbent hus


Oplev demo af efterafgrøder

21-10-2018 07:00:33

Midt- og sydjyske medlemmer af FRDK viser nu parceller med et godt udvalg af arter og blandinger af efterafgrøder frem. Udover at møde kollegaer er der også konsulenter med, som du snakke med om efterafgrøderne


Sanering i midtjyske svinebesætninger

20-10-2018 07:00:37

De lave svinepriser giver muligheder for de, der ønsker at sanere svinestalden, mener man hos LMO, der er i fuld gang med saneringer i Midtjylland


Gårdejer spærrer offentlig vej i protest over kommune

19-10-2018 14:39:14

Gårdejer Martin Lund Madsen, Ny Endrupholm, Vejen, er så utilfreds med Vejen Kommunes behandling af en højesteretsdom – mandag vil han spærre sagens kerne – en offentlig vej


Næste generation på vej

19-10-2018 07:00:50

De unge satte sig på de små traktorer ved det indendørs traktortræk hos Gamst Maskinstation


Husdyr kan forgiftes af agern

19-10-2018 07:00:05

Varme og tørre somre får egetræet til at udvikle særligt mange agern. Sådan et år øger risikoen for forgiftning hos blandt andet kvæg, heste og får, hvis der er egetræer ved folden.


Svineproducenterne betaler 30 millioner til vildsvinehegnet af egen lomme

18-10-2018 11:03:23

I forbindelse med budgettet for 2019 har Svineafgiftsfonden besluttet at overføre 30 millioner kroner til opførelsen af vildsvinehegnet.


Dyb lavkonjunktur i landbruget i år

18-10-2018 10:21:15

2018 har budt på et meget stort fald i landbrugets indkomst, og der forventes nu et underskud på driftsresultatet efter ejerløn på mellem 6,4 og 7,4 mia. kr. – det største underskud siden finanskrisen i 2008 og 2009. Det viser en ny prognose for landbrugets indkomst fra Seges


Spanske olivenrester bliver til metangas i danske biogasanlæg

18-10-2018 07:00:09

Et stort skib fra Spanien med olivenpresserester om bord får nu værdi i danske biogasanlæg i et tiltag, som DLG står bag.


Solceller er kun en gevinst for private

17-10-2018 07:00:46

Private solcelle-batterianlæg er en god forretning for ejerne selv, men ikke for samfundet, det viser beregninger fra Dansk Energi. Brancheorganisationer mener, at lavere elafgifter er løsningen.


Semler Agro i marken

16-10-2018 07:00:08

John Deere traktorer med redskaber fra forskellige producenter står klar, når Semler Agro tirsdag den 23. oktober rammer Fredericia med DemoTour 2018


- Tingene går op og ned

15-10-2018 07:00:08

Sidste år gik det historisk godt for mange landmænd. Nu har vi fået andre tider igen, lyder det fra landbrugschef i Nordea oven på den historiske tørke og de aktuelt lave svinenoteringer i landbruget.


Truer med at spærre offentlig vej

14-10-2018 07:00:36

Gårdejer Martin Lund Madsen, Ny Endrupholm, er utilfreds med Vejen Kommunes behandling af afgørelse i Højesteret


Træpillerne opbevares under jorden

13-10-2018 08:00:06

CN Maskinfabrik A/S har udviklet en træpilleløsning, hvor træpillebeholdere nedgraves i jorden – alternativt ombygges eksisterende nedgravede olietanke til træpillebeholdere


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 23 (459 artikler)Prev1234567212223Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer