bannerPos

Lodsejerudvalg vil have landfornyelse

Søren Møller, der er formand for ”Det åbne land som dobbelt ressource”, også kaldt Collective Impact, satte perspektiv på aftenens møde ved at fortælle, at der siden 1980’erne er brugt 80 mia. kr. på byfornyelse i Danmark.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
06-07-2019 06:40
Cirka 25 lodsejere med marskjord ved Kongeåen valgte forleden en lodsejergruppe, der har til opgave nærmere at undersøge mulighederne for et naturprojekt og en jordfordeling i området.

Den konkrete anledning er de senere års hyppige oversvømmelser ved Kongeåen, og at der er penge at søge til formålet via den særlige tørkepakke, som staten vedtog sidste efterår.
Søren Møller, der er formand for ”Det åbne land som dobbelt ressource”, også kaldt Collective Impact, satte perspektiv på aftenens møde ved at fortælle, at der siden 1980’erne er brugt 80 mia. kr. på byfornyelse i Danmark. Nu er tiden inde til landfornyelse – det vil sige at rydde op i det, der ikke giver værdi.
Den bærende tanke er, at man ved statslige midler eller tilskud fra fonde kan opkøbe en jordpulje i områder, hvor der i dag mest af alt er landbrug på grund af hektarstøtten. Det vil danne basis for, at landmænd populært sagt kan bytte 2 hektar dårlig jord for 1 hektar værdifuld landbrugsjord.
- Vi taler måske om, at 5 % nuværende landbrugsjord kommer til at indgå i et sammenhængende naturareal, mens 10-20 % kan blive til vedvarende græsarealer, som blandt andet vil gavne CO2-regnskabet, forklarede Søren Møller.

Alting har sin tid
- Alting har sin tid. Engang var marskjorde et livsgrundlag for bønder, men nu går udviklingen i retning af mere natur. Den forskydning ser vi i alle EU-lande, sagde han.
Colletive Impact har andre steder i Danmark været løftestang for en såkaldt multifunktionel jordfordeling, som har tilgodeset både landbrug, klima, natur og vandmiljø.
Lodsejerne fra Gredstedbro, Vilslev og Jedsted tog positivt imod tankerne, men det stod klart for alle, at der skal penge til, hvis der skal sættes en udvikling i gang.
I tørkepakken er der afsat 150 mio. kr., men der kommer flere – mange flere – forudså Søren Møller. Simpelthen fordi det er et politisk ønske at samle landbrugsdriften dér, hvor jorden egner sig til det. 
Han opgjorde selv behovet til 1 mia. kr. om året de næste 20 år.
Sydvestjysk Landboforenings formand, Niels Laursen, der også deltog i mødet, siger at landboforeningen vil arbejde for at projektområdet bliver så stort som muligt, gerne 500 – 1.000 hektar.
Landboforeningen står bag ideen om lodsejerudvalget, som også støttes af Esbjerg Kommune.
Fem personer blev valgt – det er Jørgen Andersen, Mads Peter Lauridsen, Jens Kristian Jensen, Niels Peter Mogensen og Inge Jørgensen.
Samtidig med at processen frem mod en omfordeling af jord fra landbrug til natur er sat i gang, arbejder Esbjerg Kommune og Sydvestjysk Landboforening videre med to andre løsninger på oversvømmelses-problemerne. Der kan blive tale om både at etablere ét, to eller tre sandfang og at uddybe Kongeåen, så bundkoten sænkes 20-40 cm. Begge projekter er netop sendt i udbud.
Collective Impact udspringer af Realdania, hvis fond er kendt for at støtte levende bygningskultur og fremme bæredygtigt byggeri, støtter nu også projekter, der skal fremme udviklingen i det åbne land. Læs mere på collectiveimpact.dk

0

Det snerper til med at få vedligeholdt eller nyplantet læhegn

Gamle læhegn vil snart være sprunget ud og dække for overblikket. Og nye planter bliver udsolgt om et par måneder, siger plantningskonsulent hos HedeDanmark.

Redskaber når frem til forårsarbejdet

Corona-krisen har lukket mange forretninger ned i Danmark – dog ikke Brørup Traktor- & Maskincenter, hvor lastbilerne ruller ind på pladsen med nye polske landbrugsredskaber til forårsarbejdet

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.

12 millioner øko-æg

Det producerer hønsene pr. år i Vallø Øko ApS, hvor dyrevelfærd står højt på dagsordenen, og EU har ydet tilskud til forskellige former for miljøteknologi.

Dyrevelfærd står højt på dagsordenen

Valløs filosofi: En høne, der har det godt, spiser mindre foder og lægger mange æg.

Ny i spidsen for HK planteavl

Hornsyld Købmandsgaard A/S har ansat Kenneth Søbye som produktchef for planteavl

Formand: - Vi skal producere mere klimaneutralt

Klimaet var overskriften for formand Niels Jørgen Thomsen, da han aflagde beretning på generalforsamlingen i Østjydsk Familielandbrug, der blev holdt hos Velas i Søften

Sikker og præcis fjernelse af ukrudt med ny græsklinge

Den nye græsklinge RG-KM fra STIHL gør det nemt at fjerne ukrudt fra såvel grusgange og flisebelægninger som fortove og asfalt. Med græsklingens unikke design, hvor knivpladerne bevæger sig frem og tilbage ligesom på en hækkeklipper, er risikoen for stenkast minimal – hvilket betyder, at RG-KM også er et optimalt værktøj i bymiljøet.

Velas Byg ansætter ny arkitekt – opruster på lovliggørelser

Byggeafdelingen i Velas har ansat endnu en erfaren arkitekt, som skal hjælpe landmændene med alt fra boligtegninger til lovliggørelser.
Side 1 af 58 (1149 artikler)Prev1234567565758Next