bannerPos

Sydjyske kommuner og landbrugsorganisationer i fælles indsats for vandmiljøet

Repræsentanter for VOS Lillebælt Jylland og landbrugets organisationer mødtes i Tørning Mølle ved Vojens. På billedet ses fra venstre: Arne Leyh Petersen (DF - Aabenraa Byråd), Nis Hjort, Vejle-Fredericia Landboforening, Jeppe Mouritsen (V - Hedensted Byråd), Søren Laustsen, SLF, Antoni Stenger, Sønderjysk Familiebrug, Lars Schmidt (V - Vejle Byråd), Christian Kock, LHN, Mogens Dall, LandboSyd, HC Gæmelke, Jysk Landbrug, Thomas Vedsted (LA, Haderslev Byråd), Hans Damgaard, KHL.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
29-12-2019 08:02
De jyske Lillebælts-kommuner og landbrugets organisationer vil arbejde sammen om at levere vådområder og minivådområder. Opgaven er svær, men samarbejde og løbende dialog skal være vejen frem.

SAMARBEJDE Kommuner og landbrug har begge en opgave med at finde konkrete tiltag til at sikre et rent vandmiljø. Til tider har det dog knebet med at koordinere indsatserne.
Nu skal løbende dialog og samarbejde skal være vejen frem, og man vil i fællesskab sætte turbo på arbejdet. Det stod klart eter et møde forleden, hvor repræsentanter fra landboforeninger, familielandbruget og kommunalpolitikere - medlemmer af VOS (VandOplandsStyregruppen) Lillebælt Jylland - mødtes for at diskutere, hvordan det står til med at få etableret vådområder og minivådområder. Tiltag, som skal bidrage til en god miljøtilstand i fjordene ud mod Lillebælt og selve Lillebælt.  

Dialog er vejen frem

Thomas Vedsted er formand for VOS Lillebælt Jylland og formand for Udvalget for Plan og Miljø i Haderslev Kommune. Han var vært for mødet:
-Jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes at samle repræsentanter på tværs af de jyske kommuner, der har arealer, der afvander mod Lillebælt. I stedet for at blive uvenner og arbejde i hver vores retning, er vi blevet enige om, at dialog er vejen frem. Vi skal jævnligt mødes og løbende koordinere de forskellige indsatser. Det er et stort skridt på vejen, siger Thomas Vedsted (LA).
Forsamlingen er bredt enige om, at opgaven med at gennemføre indsatserne er svær at nå i mål med. De er en del af Landbrugspakkens krav om kvælstofreduktion. Indsatskravene er høje, og der er flere forhold, der spænder ben for arbejdet. Men i stedet for at arbejde i hver sin retning skal man drage nytte af hinandens erfaringer og sammen udvikle løsninger for at nå så langt som muligt.

Fra frustration til samarbejde

Landmand og bestyrelsesmedlem i SLF – Sønderjysk Landboforening – Søren Laustsen har været initiativtager til mødet mellem kommuner og landboorganisationer:
-Der har været stor frustration fra landmændenes side over, at de fx ikke har kunnet etablere minivådområder, selvom de gerne vil gøre en indsats. Bagefter har vi så fået at vide, at vi ikke gør nok. Kommuner og landbrug i området har hver især arbejdet med forskellige indsatser. Nu er det på tide, at vi laver en samlet koordineret indsats, hvis vi skal nå i mål. Igennem dialog og samarbejde mener jeg, at vi i fællesskab har mulighed for at løse nogle af barriererne, siger Søren Laustsen.  

Nye virkemidler skal i spil

For at nå så langt som muligt med at få reduceret kvælstofudledningen, er der ønsker om at få flere virkemidler i værktøjskassen. For eksempel var der på mødet enighed om, at det vil være en god idé at give mulighed for at etablere små naturlige vådområder under en mindre bureaukratisk ordning end den eksisterende vådområdeordning. En ordning, der typisk anvendes til store vådområdeprojekter. 
Forhold, der spænder ben for vådområder og kvælstofreduktion, kan kommuner og landbrug med fordel arbejde sammen om at få udbedret. Det kan fx være en forenkling af det administrative arbejde i ordningerne. Måske kan pres fra flere parter skabe en regulær forandring.


Løbende kontakt

Repræsentanterne er enige om at mødes to gange årligt. Derudover vil de ansatte i de enkelte kommuner løbende mødes med oplandskonsulenterne, som er tilknyttet de enkelte landboorganisationer. De skal sikre den gode dialog om løsninger og løbende opfange udfordringerne, inden de udvikler sig til større problemer.

Endelig vil repræsentanterne formulere et brev til Fødevareministeren, hvor de vil opridse mulighederne for at få nye virkemidler bragt i spil. Ved samme lejlighed vil de opfordre til lignende regionale samarbejder mellem kommuner og landbrug, så hele landet kan komme videre med vandmiljøindsatsen.

0

Fra tegning til færdig svinestald

Hos bygge- og entrprenørfirmaet Hansen & Larsen i Dejbjerg ved Skjern har man stor erfaring med landbrugsbyggerier – ikke mindst svinestalde, hvor man i øjeblikket er i fuld gang med flere forskellige staldbyggerier

Ny minilæsser fra Giant er helt elektrisk

Ny elektrisk Giant-minilæsser løfter lydsvage og CO2-neutrale læsseopgaver for østjysk anlægsgartner på opgave i Silkeborg. Maskinforretningen Brdr. Holst Sørensen A/S i Obbekær ved Ribe er dansk importør af de hollandske minilæssere.

Agromesse på Mors

En række Mors-virksomheder er gået sammen om at lave en corona-venlig agromesse. I uge 27 kan man besøge dem, hver og en og se et bredt udvalg af deres produkter.

SDK lancerer mobile høstlagre

S.D. Kjærsgaard A/S lancerer nyt tiltag, hvor containere med reservedele udstationeres på Sjælland og i Jylland med det formål at give landmænd hurtig adgang til reservedele og service i en travl høstperiode.

Skærpet kontrol af svinetransporter fortsættes

Kontrollen med landets mange svinetransporter blev i 2018 skruet op, og det har været til gavn for dyrevelfærden. Det konkluderer en evaluering fra Fødevarestyrelsen.

Ansatte i karantæne, hvis de trodser rejseanbefalinger

Som arbejdsgiver har man pligt til at sikre et sundt arbejdsmiljø for de ansatte. Derfor skal medarbejdere sættes i karantæne ved hjemkomst, hvis de har rejst til områder, Udenrigsministeriet fraråder, lyder meldingen fra HR-rådgiver i Velas

Kragmann og Maskinpartner bliver Gehl-forhandler

Kragmann A/S i Middelfart og Maskinpartner A/S i Vejle har indgået aftale med Gehl-importøren, Stenderup A/S, om at de i fremtiden sælger og servicerer det amerikanske Gehl-læssemaskiner i deres respektive områder.

Mangelfuld poltestyring kan gøre indhug på bundlinjen

Det korrekte antal sopolte i hjemmeavlen er altafgørende for økonomien i svineproduktionen – skyder man forkert med enten for få eller for mange, kan det blive dyrt, lyder det fra Niels Hegelund, svinekonsulent hos Velas.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.
Side 1 af 62 (1238 artikler)Prev1234567606162Next