bannerPos

Rodet og uværdig affære

Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen (th) har blandt andet besøgt minkavler Lasse Jensen, Ulvebakken Mink, på Gjøl for at tale om den anspændte situation, der lige nu hersker mellem minkbranchen om myndighederne.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
18-10-2020 07:01
Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen ærgrer sig over måden, myndighederne har grebet aflivningerne af corona-berørte mink an.

Mens der i første omgang kunne fornemmes en vis lettelse i minkbranchen, da regeringen meldte ud, at corona-ramte minkbesætninger skulle saneres og der ventede en kompensation til de berørte avlere, er lettelsen blevet afløst af frustration. Både i forhold til kompensationsmodellen, begrundelserne for sanering og fremgangsmåden i forhold til aflivningerne.

- Det er blevet en rodet affære, og simpelthen ikke en værdig måde at få løst det her på, siger Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen, der selv har været en tur på Gjøl for at tale med nogle af de minkavlere, der stod først i skudlinjen, da minkene skulle aflives.

Her blev han mødt af flag, der stod på halvt, og et lokalsamfund, der var tydeligt påvirket af situationen.

- Det var en stærk oplevelse og man fornemmede virkelig en trykket stemning omkring hele Gjøl, hvor minkproduktion fylder meget. Det er hele lokalsamfundet, der er ramt, konstaterer han.

Lad avlerne håndtere det

Fra Carl Christian Pedersen og Agri Nords synsvinkel var der mange ting, der både undrede og frustrerede efter de første dage med minkaflivninger.

- For det første har vi en offentlig myndighed, som dikterer en vej, som det viser sig, at de bestemt ikke kan effektuere hurtigt nok. Vi hører historier om medarbejdere, der bliver bidt og ikke kan arbejde med dyrene. Og når man ser en hær af folk komme i hvide rumdragter i en besætning, hvor der normalt er ro og orden, kan man også sagtens forestille sig, hvordan tingene kan køre helt af sporet, siger formanden.

- Der burde man have sat sig sammen med de folk, der normalt arbejder med dyrene og har forstand på håndteringen af mink, avlerne. Jeg vil mene, at det havde været langt bedre at lave en aftale med avlerne om at håndtere eventuelle aflivninger. En aftale, som eventuelt også kunne have været en del af kompensationen. For mig ville en sådan løsning være at foretrække frem for det tilsyneladende meget kostbare system, man har sat op, og som altså viser sig ikke at kunne håndtere, vurderer Carl

Vær klar til at ændre strategi

Christian Pedersen, der også sætter spørgsmålstegn ved, om sanering er den rette vej at gå.

- Jeg er ikke ekspert, men man kan i hvert fald høre, at der er stor uenighed blandt veterinære fagpersoner om, hvorvidt det er en rigtig løsning at slå besætninger ned frem for at beholde tidligere smittede, men nu raske avlsdyr, der måske vil være mere modstandsdygtige over for virussen fremover, siger han.

- Og så er tiden en faktor i det her spil, som med det nuværende tempo formentlig vil betyde, at langt de fleste besætninger er kommet over sygdommen, inden de bliver slået ned. Hvis idéen er at slå dem ned hurtigst muligt for at undgå videre smitte, giver det jo ingen mening.

Efter en start på aflivninger, der hverken er gået som avlere eller myndigheder havde håbet på, råder Carl Christian Pedersen myndighederne til at være mere omstillingsparate i tiden, der kommer.

- Fordi man er i ukendt land og der dukker flere spørgsmål end svar op for hver dag, der går, bør man inddrage alle involverede parter og være klar til at ændre strategi fra dag til dag.

Brug for advokater

Mens der på det faglige plan hober sig masser af spørgsmål op, har Carl Christian Pedersen også sine betænkeligheder i forhold til det juridiske.

- Papirgangen fra myndighedernes side i det her har været lige så rodet som resten, og vi har set det som en nødvendighed at have en advokat ind over det, så man ikke skriver under på noget og uforvarende kommer i problemer af den grund. Det kan have stor betydning, når der på et tidspunkt skal udbetales erstatning, forklarer Agri Nord-formanden, der udover advokatbistand også stiller samtaler med socialrådgiver, arbejdsmiljørådgiver og anden nødvendig rådgivning til rådighed for sine medlemmer.

- Det er forfærdeligt for de familier, der bliver ramt. Både at de får slået de dyr, de arbejder med og har en stor passion for, slået ned, og at de bliver økonomisk udfordrede af det her. Der har vi en vigtig funktion i at tage hånd om avlerne. Vi kan ikke tilbyde økonomiske løsninger, men vi kan varetage en række støttefunktioner, der forhåbentlig kan hjælpe dem videre, fortæller Carl Christian Pedersen, der ikke tør spå om, hvornår corona-udfordringerne og følgerne deraf slipper sit tag om minkfarmerne.

- Men ud fra et fagligt synspunkt ser jeg bestemt stadig en fremtid for dansk minkproduktion. Med mindre, der er en anden politisk dagsorden, som jeg ikke kender til.

- … når man ser en hær af folk komme i hvide rumdragter i en besætning, hvor der normalt er ro og orden, kan man også sagtens forestille sig, hvordan tingene kan køre helt af sporet.

Carl Christian Pedersen, formand for Agri Nord

0

Energinet vil udbetale højere erstatning til lodsejere

Energinet hæver taksterne for udbetaling af strukturskadeerstatning på Baltic Pipe, efter landbrugsrapport viser, at skaderne bliver større end først forventet.

Reservedelsforhandler med dansk fokus

Det svenske firma Olssons i Ellös, der har specialiseret sig i at sælge reservedele til traktorer og entreprenørmaskiner, har med succes ansat deres første danske mand. Henrik Eskesen har mere end 30 års erfaring fra branchen og nyder at komme rundt til forskellige maskinforretninger- og værksteder for at yde support.

Ny svensk transportvogn med stor kapacitet

Svenske Metsjö lancerer ny transport-markvogn med 46 kubikmeter i kapacitet

Mange fordele ved fodring med frisk græs

MaksiGrass on Tour 2020 giver mulighed for indblik i de mange muligheder og fordele, der er i kvægfodring med frisk græs hos både økologiske som konventionelle bedrifter – i denne og næste uge kan MaksiGrass ses og opleves ved demonstrationer i Højer, Nr. Snede og Skjern.

Landmænd svigter læplantnings-sagen

Lokalt laug i Esbjerg udbetaler en del af formuen, så landmænd kvit og frit kan få deres læhegn udtyndet. Men bag det glade budskab lurer bekymring for fremtiden.

Ny mellemklasse af skovkraner fra Kronos

Den finske maskinproducentproducent Kronos er klar med nyeste versioner af sine skovkraner, der byder på flere optimeringer og forbedringer

Nyt stort biogasanlæg indviet

Forleden blev Nature Energys nye store biogasanlæg i sønderjyske Glansager officielt indviet. Det skal sende grøn CO2-neutral biogas ud på gasnettet og bidrage til Sønderborg Kommunes grønne omstilling.

Landmænd går glip af store gevinster uden gårdråd

Landmændene misser både vækstrater, udviklingsmuligheder og besparelser ved ikke at tage de svære beslutninger med en professionel kreds, lyder det fra chefkonsulent i Velas.

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program
Side 1 af 72 (1421 artikler)Prev1234567707172Next