bannerPos

Efterår i den naturskønne landskabshave

Sumpcypres med efterårssløv, bør stå ved enhver sø i haven.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
02-10-2019 09:51

Efterår er have og plantetid. Haven skal tilrettelægges, så vi ønsker at bruge den og trives der. Oftest er ønsket at den anlægges, så den er rationel at drive. En smuk og varieret have med mange oplevelsesmuligheder, kan godt anlægges uden at driften tager for meget tid. Store og velplejede græsflader er en nøgle. En robotklipper kan let klare 5.000 m2 græs, så det ser godt ud hver dag.
Den ”Engelske landskabshave” er Søren Paludans foretrukne model. Tænk på Frederiksberg have i lille skala. Flotte solitære træer, grupper med træer og store bede med blomstrende buske, hvor der altid skal være bunddække. Der må ikke være bar jord i en have, hvis den ska være let at holde.
Havens rum og rammer skal skabe forskellige oplevelser, det skal være en rejse, både at kigge på og færdes i. Det er med til at give ro i sjælen og pusterum fra en travl hverdag.

Flot struktur
Rododendron under nogle gamle ege som blomstrer flot i maj, er altid smukt. En gruppe med dronningebusk, med et kæmpe blomsterflor af små lyserøde trompetagtige blomster i juni måned er et andet eksempel på enkel og flot struktur.
En gruppe Redwood (sequiadenron giganteun, verdens største træ) på 5-6 stk. er et unikt oplevelsesrum Den giver duft og er et fantastisk træ der hurtigt bliver stort.
Her i oktober, melder efteråret sig.  Haven bør være tilrettelagt så der er farver året rundt. Det vigtigt at der i plantevalget er taget hensyn til træer og buske med kønne efterårsfarver.
Træer i løn familien er blandt de mest farverige, mange buske bl.a. i kornus familien har også meget flotte efterårsfarver. En af mine favoritter er korea kornel, den bør stå i enhver stor have. Det bør også være en troldnød ikke pga. efteråret men fordi den blomstrer med knaldgule blomster midt i februar.

Klar til løgplanter
Løgplanter blomstrer om foråret, men vil man lægge dem er det de næste 2 måneder oktober og november. Løgplanter langs indkørslen og i plænen giver liv farver og glæde i det tidlige forår.
Løgplanter. Det starter med erantis og vintergækker i februar/marts herefter følger krokus i marts. Senere kommer skilla og påskeliljer og sidst tulipaner.
 Påskeliljer, krokus og skilla er robuste og kommer igen år efter år. Man må blot ikke slå græsset straks efter de er afblomstret. Løgplanternen skal nå at visne ned og trække næringen tilbage i løget.  Græsset må først slås sidst i juni. Derfor skal løgplanterne lægges i yderperiferien af plænen eller ved indkørslen hvor man kan vente med at slå græsset.
 Påskeliljer er en robust og fantastisk løgplante, der er mage sorter. Der skal mange løg til at det rigtig ser ud af noget, 5-10.000 stk. kan man let bruge til den parklignende have.  Løg plantes mindst dobbelt så dybt som løget er højt.
Dvs. toppen af et 4 cm højt løg skal ligge mindst 8 cm nede i jorden og gerne mere. Sørg for at løget har kontakt med jorden hele vejen rundt. Jordbunden skal være veldrænet, og gerne til den tørre side i forsommer og sommertiden, hvor løget går i dvale.   Ved påskeliljer skal lægges minimum 25/m2 og læg gerne i grupper så der er bare pletter uden løgplanter.
Efteråret er langt og det er plantetid så længe jorden er mild og tør. Det kan være langt ind i december.

0

Muligheder for bedre og mere natur forringes

Formanden for Østjyllands Plantelaug, Claus Wiese, undrer sig over at de statslige tilskud fjernes i en tid, hvor der er stort fokus på at skabe mere natur

Konsulenter: MUS-samtaler betales mange gange tilbage

Svinekonsulenterne Anders Andersen og Nicklas Jepsen, Velas, kan se mange gode grunde til at holde MUS-samtaler med de ansatte i produktionen.

Færre køer - mere mælk - og en bedre bundlinje

Mælkeproducent Jørgen Bertelsen har vendt skidt til godt ved justeringer af foder og fokus på reproduktion. I 2019 steg mælkeydelsen med 800 kg mælk, endda med lidt færre køer.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Nem online temperaturmåling med målespyd i afgrøder

Virksomheden care4farm i Kolding har udviklet og sælger et enkelt målespyd til temperaturmåling i afgrøder både ude og inde – fra kornlagre til kartoffelkuler

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.

Nye lokaler har løftet arbejdsmiljøet

Der er sket noget af en omvæltning for de ansatte i Stadil Smede- & Maskinforretning, hvor de efter flytningen fra Stadil til Ulfborg er gået fra 3.000 kvadratmeter til mere end 5.000 kvadrateter. Det kan særligt mærkes i værkstedet, hvor det ifølge en montør har gjort en stor forskel for arbejdsmiljøet.

Grønt dansk landbrug skal være endnu grønnere

De miljømæssige tiltag, der er sket i landbruget er ikke nok – der skal mere til, slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast på et møde forleden i Agerskov
Side 1 af 56 (1102 artikler)Prev1234567545556Next