bannerPos

Hjælp med at finde hedehøgene

Sønderjysk Landboforening, SLF, og Dansk Ornitologisk Forening beder alle om hjælp til at holde øje med hedehøge.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
19-06-2019 08:47
De seneste år er hedehøgenes vigtigste yngelområde, blevet marker med vinterafgrøde. Tidligere ynglede de inde i hedemoserne, men nu foretrækker de dyrkede marker. De er især glade for vinterbyg og vinterhvede.
Hedehøgen overvintrer i Vestafrika syd for Sahara og vender tilbage til Danmark for at yngle i løbet af maj måned. Æglægningen er fra medio maj til medio juni. Fuglene skal derefter bruge ca. 28 dage til at udruge æggene og yderligere 32-35 dage til at få ungerne flyvefærdige. Dette faktum giver problemer med at få ungerne på vingerne før kornet skal høstes.
 Sønderjysk Landboforening og Dansk Ornitologisk Forening har i snart 20 år haft et samarbejde med at registrere og beskytte hedehøgene. Uden landmændenes velvilje eksisterede ”Projekt hedehøg” ikke.
Hedehøgen er lidt mindre end musvåge. Den har lange smalle vinger og svæver elegant og legende over markerne. Hannen er smuk blålig i farven med sorte vingespidser. Hunnen er brun med hvid overgumpe.
Har du set hedehøg over dine marker – eller naboens – er vi meget interesseret i at høre nærmere om det. Måske gemmer der sig flere ynglepar ude i landskabet. Se mere på www.slf.dk og www.dof.dk.
 

En ’Ørehænger’ i hegnet

Hvis du har levende hegn med gamle træer og døde stammer, så er det nu du kan være heldig at finde et interessant indspark til aftenens måltid.

Kosttilskud reddede Peter og køerne

- Jeg havde så ondt i mit knæ, at jeg ikke kunne komme ned i hug fortæller 62-årige Peter Aalbæk fra Holmsland v/ Ringkøbing der overvejede at sætte køerne ud i 2015.

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.

- Udfordringer skal til åben diskussion

Der var vilje til smidigere sagsbehandling og en løsning på kreditudfordringer for LAG-midlerne, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) gæstede landsbytopmøde

Nye muligheder med ny Lawsonia-vaccine

MSD Animal Health lancerer nu en intramuskulær Lawsonia-vaccine, der giver mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram.

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.

Endnu bedre service fra Samson Agrolize

Den danske salgs- og serviceorganisation bag Samson gyllevogne og møgspredere, Samson Agrolize, justerer nu sin serviceorganisation i Danmark og opnår derved en endnu bedre dækning med specialiserede servicemedarbejdere og reservedelsadgang for sine kunder.

Ølgod Maskinforretning overtager importen af Claydon og får ny daglig leder

I 2016 købte Svend Aage Jensen og Kurt Eg fra Brørup Traktor- & Maskincenter ApS deres kollega Ølgod Maskinforretning og har siden drevet den som en selvstændig enhed med lokal ledelse af salg og service. Nu udvider man ejerkredsen med Steen Olesen, der samtidigt er ansat Steen Olesen som sælger og daglig leder af forretningen.

Udfordret med vand på marken?

Konsulent giver bud på de mest almindelige årsager til udfordringer med vand på marken og kommer med forslag til løsningsmuligheder.
Side 1 af 52 (1028 artikler)Prev1234567505152Next