Sønderjyllands første minivådområde er snart klar til at vaske kvælstoffet væk

Henning K. Andersen 02-01-2019 14:00:36
Der var en gang en græsmark på Martin Hansens landbrugsareal i Øbening ved Rødekro. Så fik han lov til at bygge et minivådområde, og nu ser samme areal sådan her ud
Det, der for en god måneds tid siden var en græsmark i Øbening ved Rødekro, bliver i løbet af den næste måned til Sønderjyllands første minivådområde.

De graver på livet løs i Øbening udenfor Rødekro. Mens landmand Martin Hansen har travlt med at tage sig af hans køer, er store gravemaskiner i gang med at forvandle en udkant af hans mark til det, der bliver Sønderjyllands første minivådområde.

Minivådområdet skal rense hans og naboernes jord for kvælstof og fosfor. Det er på 0,7 hektar, og vil, når det står færdigt, være i stand til at rense drænvandet fra 68 hektar landbrugsjord. Byggeriet af området kan direkte henføres til det, landbruget forpligtigede sig til at gøre ved implementeringen af landbrugspakken.

For Martin Hansen var det en oplagt ide at søge om lov til at få bygget minivådområdet.

- Jeg blev gjort opmærksom på, at det var en mulighed. Jeg vidste det ikke en gang selv, men så undersøgte vi sagen. Jorden brugte jeg egentlig ikke til noget, jeg pudsede den bare af en gang om året, og så havde vi noget græs her, fortæller landmanden og fortsætter:

- Lige her har der egentlig altid været fugtigt, så vi drev egentlig kun jorden, når vi kunne køre her, og det var egentlig ikke så tit. Så det var oplagt at grave en sø her, syntes jeg, siger Martin Hansen til Landbrug Syd.

Landmanden tog beslutningen om at søge om tilskud til at bygge minivådområdet efter et forløb, hvor hans nabo og oplandskonsulent hos SLF, Peter Aalykke, var inde over.

- Min nabo læste til jordbrugsteknolog, og skulle til afgangseksamen, og så fandt han ud af, at minivådområder kunne være spændende at skrive om, og hvor kunne han så finde sådan et henne, og det kunne han så hos mig, og jeg syntes, det lød som en god ide, og så havde han haft lidt kontakt med Peter Aalykke fra SLF, og så regnede han projektet ud og fik søgt tilskud til det, siger landmanden.

 

Eneste i Sønderjylland

Minivådområdet i Øbening er det eneste i Sønderjylland, der er blevet godkendt til at få støtte i første ansøgningsrunde. Ved den lejlighed blev der på landsplan godkendt 45 projekter. Men i forhold til de ambitioner, der er på området rent politisk, er der lang vej endnu. Målsætningen er at bygge op mod 2000 minivådområder indenfor de næste tre år. Martin Hansen opfordrer andre landmænd til at følge hans eksempel.

- Vi er jo blevet pålagt at fjerne noget kvælstof, fordi vi fik lov til at gøde ekstra sidste år, men så skal vi jo også fjerne noget. Det her er et af de virkemidler, der er, udover skovrejsning. Så det synes jeg da helt bestemt, siger han og uddyber:

- Hvis vi ikke selv fjerner de her kilo kvælstof, som vi er blevet pålagt, så kan det ende med, at vi ikke får lov til at gøde så meget som vi gør nu, eller også bliver det tvunget ned over hovedet på os. Eller også skal vi anlægge flere efterafgrøder. Og nu får jeg det jo faktisk betalt, så det er jo oplagt at komme i gang. Og det er bedre at være en del af en løsning på problemer, end at være en del af det.

 

Økonomi har stået i vejen

Ifølge oplandskonsulent Peter Aalykke er en af grundene til den træge start for opbyggelsen af minivådområder af økonomisk art.

- Det har hæmmet projekterne, at selv om man får dækket sine udgifter til at anlægge minivådområder, så skal man lægge pengene ud selv først, og måske vente i flere måneder på at få dem tilbage. Det er ikke sikkert, at man synes, det er en god ide, siger oplandskonsulenten.

Han mener, at det bliver svært at nå målsætningen om at få bygget nok minivådområder.

- Jeg vil dog sige, at der er sket en ændring på området de sidste måneder, men jeg vil også sige, at år 1 er et prøveår, hvor folk lige skal finde ud af, hvad det går ud på. Jeg er mere fortrøstningsfuld for at der kommer væsentlig mere skred i det i år 2. Men der er stadig langt til de 1000-2000 anlæg, siger Peter Aalykke.

 

Ændret praksis

En af grundene til oplandskonsulentens optimisme skal findes i, at der er ændret praksis for tildelingen af støtte. Hvor landmanden tidligere skulle lægge pengene ud for at få lavet minivådområdet, får landmanden nu halvdelen af pengene for projektet udbetalt, når det er godkendt, og resten, når området står færdigt. Men nogle arealer er mere oplagte til sådan et projekt end andre ifølge Peter Aalykke.

- Det vil typisk være et hjørne eller en ende af en mark, hvor der er lavt og lidt fugtigt. Et område, hvor landmanden, hvis han skal være ærlig, ikke altid får sået til, og hvis han gør, så er det alt for sent, og han får det ikke høstet, og det hele er noget bøvl, siger oplandskonsulenten.

- Det kunne være nogle lidt ukurante arealer i forhold til den markdrift, man har i dag. Men ved at lave de her anlæg, så kan man sikre sig, at man får hektarstøtte plus noget yderligere oveni de næste ti år, siger han.

En analyse har vist, at der findes cirka 8.000 områder, der er velegnede til at blive minivådområde. I Sønderjylland har oplandskonsulenterne screenet sig frem til, hvilke arealer der er bedst egnet til minivådområder. De er nu i gang med at tage direkte kontakt til ejerne.

 

Statsminister ser landbruget som godt klima-eksempel

21-01-2019 08:00:32

Klimaudfordringerne er store, og landbruget skal være det gode eksempel, fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han forleden talte for 850 tilhører ved SLF´s nytårskur i Agerskov


Ydmyghed og kundepleje bag 119 års maskinsalg

20-01-2019 08:00:01

At sætte pris på sine kunder – det lyder som en kliché, men hos Hans Holm Maskinforretning i Tinglev er der ingen tvivl om, at det er opskriften på en sund forretning, og sådan har det været lige siden begyndelsen for 119 år siden


Retur til roerne i kvægbruget

19-01-2019 08:00:28

Er det en fejl, at de supersunde, højtydende roer er gledet ud af markplanen? Sagro er den 30. januar vært for et arrangement, der belyser ny viden, nye sorter og lettere håndtering, som igen gør roer aktuelle.


PN Maskiner ny forhandler af redskabsbærere og skræntklippere

18-01-2019 08:00:02

PN Maskiner A/S har i samarbejde med importøren Sønderup Maskinhandel A/S fået forhandlingen i Syd- og Sønderjylland af Fort MPM redskabsbærere og X-rot fjernstyret skræntklippere.


Kvægbrug med klar strategi og vision

17-01-2019 08:00:27

Politikere, forbrugerne, miljøorganisationer, aktivister og sociale medier påvirker i stigende grad kvægbruget som det øvrige landbrug – og det stiller krav til erhvervets egen strategi og vision, om fortsat at være blandt verdens førende fremadrettet, lød et af flere budskaber forleden ved det Sønderjyske Fælleskvægmøde i Agerskov


Reservedele til entreprenørmaskiner

16-01-2019 07:00:22

Granit Parts udvider med reserve- og sliddele til entreprenørbranchen i begyndelsen af det nye år.


Nyt lederkursus kan løfte bundlinjen

15-01-2019 07:00:50

Et nyt lederkursus kan give dig redskaber til at motivere dine medarbejdere til at yde en ekstra indsats. God ledelse giver en bedre bundlinje, lyder det fra rådgivningsselskabet LMO’s rekrutteringskonsulent.


Statsminister mødte 850 landmænd i Agerskov

14-01-2019 21:02:24

Statsminister Lars Løkke Rasmussen slog fast, at miljø- og klimadagsordenen er kommet for at blive, da han mødte 850 landmænd til SLF´s nytårskur mandag aften i Agerskov.


Sikkerhed: Skræddersyet førstehjælpskursus til landmanden

14-01-2019 11:12:05

Djursland Landboforening fortsætter med at have fuld fokus på sikkerhed i landbruget i 2019. Til marts tilbyder foreningen et førstehjælpskursus skræddersyet branchen.


KHL præmierer sine medlemmer

14-01-2019 09:13:56

KHL har valgt at indføre overskudsdeling og medlemsrabat efter et godt år for foreningen.


Avisen kommer nu om tirsdagen

14-01-2019 08:00:15

Ugeavisen fra L-MedieHus uddeles nu tirsdag/onsdag i stedet for torsdag/fredag af FK Distributions bude. Men allerede fra lørdag morgen kan avisen læses her på hjemmesiden.


Merrild klar til den varme stol i Sønderjylland

14-01-2019 07:00:14

Formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, er klar til spørgsmål og debat, når han den 31. januar sætter sig i den varme stol til LandboSyd-medlemsmøde på Gråsten Landbrugsskole


Mindre rengøring giver guld i malkestalden

13-01-2019 07:00:21

Kvægduo fra Vestjysk lover på NutriFair i Fredericia i denne uge 500.000 kroner mere i malkestalden med mindre rengøring og færre skrappe midler.


Maskinstation markerede jubilæum og fødselsdag

12-01-2019 07:00:23

60 års virksomhedsjubilæum og indehaverens 50 års fødselsdag markeret ved åbent hus hos Bramming Maskinstation


Drop indsatskrav i Ringkøbing Fjord

11-01-2019 07:00:16

Både Landbrug & Fødevarer og Vestjysk Landboforening vil have droppet de næste års krav til reduktion af kvælstof i oplandet til Ringkøbing Fjord. Gennemgang af data viser nemlig, at miljømålene i fjorden er nået.


Borgmester håber på snarlig løsning i vejstrid

10-01-2019 07:00:18

Parterne står stadig stejlt overfor hinanden i vejstriden omkring Skovgårdsvej i Vejen Kommune, hvor borgmester Egon Fræhr dog håber på en løsning i løbet af foråret


En aften fuld af politik, valgsnak og kommunikation

09-01-2019 15:53:43

Årets første medlemsmøde i landboforeningerne Østjysk, Vejle-Fredericia og Odder-Skanderborg havde fokus på det, Landbrug & Fødevarer gør for medlemmerne.


Stor interesse for SLF-Nytårskur med Lars Løkke

09-01-2019 13:45:06

Der er allerede tilmeldt over 500 til SLF's nytårskur med statsminister Lars Løkke Rasmussen, der løber af stabelen mandag den 14. januar i Agerskov Hallen.


Agilia leverer pænt regnskab – og vil fortsat vækste

09-01-2019 12:35:30

Agilia (tidligere Agro Korn), der producerer og leverer proteinløsninger til fremtidens landbrug, har netop aflagt regnskab for 2017/2018. Virksomheden eksporterer til store dele af verden og ender med et flot resultat.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 30 (581 artikler)Prev1234567282930Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer