bannerPos

Corona-ramt festdag for øko-køerne

Tusindvis så via facebook med, da økokøerne søndag middag blev lukket ud på græs. Foto: John Ankersen

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
19-04-2020 13:10
Søndagens økodag var på grund af corona-restriktionerne henlagt til facebook, hvor tusinder så med, da de økologiske køer blev lukket ud på græs fire steder i Jylland

De to DR Ramasjang-værter Anders og Katrine gav den fuldt gas, da de søndag middag stod for økodagen ved en af de i alt fire jyske øko-besætninger, der i år skulle lukke køerne ud til økodag, der i år var stærkt reduceret på grund af corona.

Flere tusinde valgte søndag middag at følge slagets gang, hvor de økologiske køer blev lukket ud på Sommerbjerggård, Ejstrupholm,  Hansenberg, Kolding, Skovlyst, Vorbasse og Vestervang ved Vildbjerg i Midjylland, hvor Anders og Katrine sendte live på facebook fra.

Og Anders og Katrine fik i løbet af en lille times tid både underholdt med ko-quiz, malkekonkurrence og meget andet, inden de kunne tælle ned til, at køerne – med 10 minutters forsinkelse – blev lukket ud lidt over kl. 12 middag.

 

Ros fra fødevareministeren

Undervejs var der også en videohilsen fra fødevareminister Mogens Jensen, (S), der sendte en tak og anerkendelse af både de mange økologiske landmænd, og ikke mindst de tusindvis af danske forbrugere, der hver dag støtter økologien, ved at putte øko-varer i indkøbskurven.

 

Malurt i øko-mælkebægeret

Det var dog ikke kun masser af interesserede børn og forældre, der havde valgt at opleve økodagen på facebook, og som overstrømmede med spørgsmål, kommentarer og smileys i kommentarfeltet.

Her kom der også en del kommentarer fra hårde kritikere af økodagen, og den måde, der produceres øko-mælk på i Danmark, og den måde både køerne og deres kalve behandles på. Flere opfordrede til at udskifte mælkebaserede fødevarer med plantealternativer.

 

Tusindvis så med

Omkring 6.000 havde koblet sig op på facebook-økodagen, der under normale omstændigheder trækker helt op til 200.000 gæster ud på gårdene under normale forhold.

0

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.

Kompost af pileflis nedbringer udledningen af næringsstoffer fra marken

Et EU-støttet forsøgsprojekt vil i år vise i hvilket omfang, kompost af pileflis kan nedbringe økologernes behov for at køre staldgødning ud.

Flis er for godt til at brænde af

Ny Vraa Bioenergi er stoppet med at afsætte pileflis til forbrænding i varmeværker. Brødrene Henrik og Anders Bach jagter en større værdiskabelse i deres produktion.

Vedligeholdelse af vandløb skal tilpasses virkeligheden

Nedbørsmængderne øges år for år, vinterhalvåret druknede i nedbør, og i Kolding Herreds Landbrugsforening (KHL) frygter man, at problemet med oversvømmede kældre og marker blot vil vende tilbage gang på gang, medmindre vedligeholdelse af vandløbene tilpasses virkeligheden.
Side 1 af 60 (1196 artikler)Prev1234567585960Next