bannerPos

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

På Hjarnø vil Søren Noes til efteråret gå i gang med at omlægge sin jord til økologi. Det gør han sammen med Jane Willumsgaard og parrets to børn, som her ses sammen med Søren. Privatfotos

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
17-05-2020 08:30
Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

På den lille ø, Hjarnø, i Horsens Fjord bor Jane Willumsgaard og Sørens Noes, samt parrets to børn. Hun er arkitekt og kunstner, mens han har en cand. mag i filosofi og til dagligt er leder af STU i Horsens Kommune, en uddannelsesinstitution for unge med særlige behov.

Efter en årrække som lejere på øen, købte parret i 2014 et nedlagt landbrug og herefter opstod muligheden for at købe 8 hektar jord til.

- Vi havde lyst til at gøre noget selv, fortæller Søren Noes.

Parret var ikke i tvivl om, at jorden skulle omlægges til økologi.

- Det er den tid vi lever i. Vi tænker meget på biodiversitet og kan se forskellen i grøftekanterne, hvor der op af en økologisk mark er et helt andet liv, forklarer Søren Noes.

Tårnhøje øko-drømme

Drømmene var skyhøje. Skulle der etableres en økologisk æblelund, en vinplantage eller måske dyrke økologiske asparges. Hvad med fåre- eller kaninhold? Eller en bærproduktion, for der var jo den der ferie i Tyskland, hvor der var »pluk selv-hindbær«?

- Så hørte vi, at man kunne få lavet et omlægningstjek og jeg ringede til Jens Peter Hermansen fra Økologisk Landsforening og fandt senere ud af, at han arbejder rigtig meget med økologi på de mindre øer, forklarer Søren Noes.

De romantiske tanker blev fremlagt for økologi-konsulenten.

- Vores drømme blev punkteret og vi fik et realistisk billede af virkeligheden, siger Søren Noes med et smil. Og det realistiske billede var lige hvad Jane og Søren havde brug for.

De blev udfordret på deres tanker. For hvad nu hvis de investerer og planter det hele til med bær og jorden måske ikke egner sig til det, eller der ingen afsætning kommer.

- Det var virkelig godt for os, og vi fik vendt mange ting, som vi slet ikke havde tænkt over, for vi ved jo ikke ret meget om landbrug, forklarer Søren.

Lav en kravlegård

I stedet foreslog Jens Peter Hermansen at etablerer nemme afgrøder og derudover lave en kravlegård på en halv hektar til øko-udfoldelser. Og det er netop hvad parret har tænkt sig at gøre, når forpagtningsaftalen udløber til oktober og omlægningen kan begynde.

- I kravlegården skal vi prøve vores bær-tanker af og se om jordbunden er til det, om vi kan styre ukrudtet og prøve os frem med hensyn til plukning. Vi er meget ydmyge overfor opgaven, for vi ved godt, at der er en grund til, at man tager en uddannelse som landmand, og vi er ikke landmænd, men må søge al den hjælp vi kan få, fortæller Søren, som er gået i gang med at læse bøger om den økologiske dyrkningsform, radrensning og lignende.

Hindbær, øl og kløvergræs

I de to omlægningsår vil parret plante omkring en halv hektar med hindbær – den såkaldte kravlegård. De resterende 7,5 hektar bliver blandt andet med maltbyg med kløvergræsudlæg.

Maltbyggen til en stille drøm om lidt ølproduktion og kløvergræsset til wrap til lokale landmænd.

- Der er flere husdyrproducenter herovre, men de har ikke nok græs. Derfor sejler de lige nu wrap-baller til øen, forklarer Søren Noes.

Stadie to er et produktionskøkken

Foruden et »pluk selv hindbær-skilt« ved vejen til de 30.000 endagsgæster, som årligt besøger øen, har Jane og Søren planer om at bygge en lade med køkkenfaciliteter.

- Stadie to i det her er at bygge en lade med et lille produktionskøkken, så vi kan lave godkendt syltetøj, hindbærbrus, saft og sådan noget, forklarer Søren.

Parret glæder sig til at komme i gang til efteråret og se om deres bærdrømmen er starten på et nyt ø-eventyr.

0

LandboSyd åbner afdeling på Fyn

Der bliver nu hårdere konkurrence om både medarbejdere og rådgivningskunder på Fyn. Sønderjyske LandboSyd går nemlig nu i clinch med Velas og åbner kontor med fokus på økonomirådgivning på Fyn.

Byer og skov vokser, landbrugslandet skrumper

Af Peter Bohsen Jensen, Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Snitter måler græsudbytte til grovfoderlageret

SLF arbejder sammen med Seges og flere landboforeninger om at højne grovfoderproduktionen fra mark til lager. Landmand Eigil Miang ved Rødding deltager i projektet, og for få uger siden fik han snittet græs, der blev målt til brug for lagerregistrering.

Udstillere glæder sig til Agromek 2021

Blandt udstillere på næste års Agromek 2021 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen
Side 1 af 64 (1271 artikler)Prev1234567626364Next