bannerPos

Økologiens varemærke fylder 30 år i Danmark

Danskerne er verdensmestre i økologi, og er det folkefærd, der køber flest økologiske varer pr. indbygger, og Hans Erik Jørgensen mener, at en stor del af æren for det kan tilskrives det røde ø-mærke, som fylder 30 år i 2020. Arkivfotos: Camilla Bønløkke

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
30-01-2020 08:00
Det røde ø-mærke fylder 30 år i år. Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen ved Landbrug & Fødevarer vurderer, at Ø-mærket har været altafgørende for udbredelsen af økologi i Danmark.

Livet som nyuddannet landmand startede med en rejse for Hans Erik Jørgensen. Han var et smut i New Zealand, hvor han passede hjorte ude i den friske luft.

- Da jeg kom hjem, vidste jeg, at jeg på sigt skulle have mine dyr udenfor. Egentlig ville jeg gerne passe hjorte, men det er svært at tjene penge på i Danmark. Derfor faldt valget på grise, der også er et helt fantastisk dyr. Specielt hvis man giver dem plads og mulighed for at udleve deres naturlige adfærd, udtaler Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen ved Landbrug & Fødevarer, i nyhedsbrevet FrilandNyt.

Da han kom hjem, startede han som konventionel landmand i 1989 og i 1993 flyttede han grisene udenfor og begyndte at producere varemærket Frilandsgris. I 2007 tog han sammen med sin kone Kirsten Rasmussen springet, og omlagde gården Risbjerg ved Jordløse til økologi.

- Det har vi ikke fortrudt et sekund. Selvom vi ikke fik den bedste start med økologien, da markedet var overforsynet. Derfor mistede vi rigtig mange penge de første tre år som økologer, men vi hængte dog i, og heldigvis blev de næste tre år rigtig gode, siger han.

 

Økologien skal udvikle sig

Danskerne er verdensmestre i økologi, og er det folkefærd, der køber flest økologiske varer pr. indbygger, og Hans Erik Jørgensen mener, at en stor del af æren for det kan tilskrives det røde ø-mærke, som fylder 30 år i 2020.

- Som jeg ser det, har det været altafgørende for udbredelsen af økologi i Danmark. Stort set alle danskere kender mærket og har stor tiltro til det. Det betyder dog ikke, at hverken mærkningsordningen eller os økologer skal ligger på den lade side. Økologien er under konstant udviklingen, og mærket skal selvfølgelig bidrage til, at danskerne kender til hele den økologiske fortælling, siger han.

 

Optaget af bæredygtighed

Noget af det, der optager Hans Erik Jørgensen, er at fremhæve økologien for andet end høj dyrevelfærd.

- Dyrevelfærd betyder meget for forbrugerne, men vi må også italesætte alle de andre fordele, der er ved den økologiske produktionsform. Biodiversitet, miljø og klima passer alle under bæredygtigheds-paraplyen, og her kan økologien virkelig noget, udtaler formanden også i FrilandNyt.

For at optimere og slå et slag for økologien og klimaet, har ægteparret indført forskellige tiltag på gården. Senere på året vil de begynde at eksperimentere med skovlandbrug, hvor der bliver plantet æbletræer i marken, og når træerne får en vis størrelse, kan grisene få glæde af både træernes skygger og æbler. Til gengæld vil træerne så få gavn af grisenes kvælstof, når de bliver optaget fra jorden, hvilket er godt for klimaet.

 

Vil selv lave protein

Ligesom mange andre økologer vil Hans Erik Jørgensen gerne være så selvforsynende med foder til grisene som muligt, men for at opnå den rette mængde protein, bliver han nødt til at tilkøbe økologisk sojaprotein.

- Det er en udfordring, der skal løses. Hvis viljen er der, kan vi sagtens producerer vores eget protein her i Danmark. Vi har gode erfaringer med havre, hestebønner og lupin.

- Nu håber vi bare på, at der snart kommet et anlæg i nærheden, så vi kan udnytte protein fra græs, siger han.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Nem online temperaturmåling med målespyd i afgrøder

Virksomheden care4farm i Kolding har udviklet og sælger et enkelt målespyd til temperaturmåling i afgrøder både ude og inde – fra kornlagre til kartoffelkuler

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.

Nye lokaler har løftet arbejdsmiljøet

Der er sket noget af en omvæltning for de ansatte i Stadil Smede- & Maskinforretning, hvor de efter flytningen fra Stadil til Ulfborg er gået fra 3.000 kvadratmeter til mere end 5.000 kvadrateter. Det kan særligt mærkes i værkstedet, hvor det ifølge en montør har gjort en stor forskel for arbejdsmiljøet.

Grønt dansk landbrug skal være endnu grønnere

De miljømæssige tiltag, der er sket i landbruget er ikke nok – der skal mere til, slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast på et møde forleden i Agerskov

Fokus på salg af gården

Skal min gård sælges – eller skal jeg selv blive på den? Og hvad siger potentielle købere? KHL sætter fokus på salg af gårde ved et arrangement den 21. februar

Fælles EU-regler lægger bund under dyrevelfærden

Uden fælles EU-regler ville Danmark bare importere mere dårlig dyrevelfærd til lavpris, siger DDD’s formand, Hanne Knude Palshof.
Side 1 af 55 (1098 artikler)Prev1234567535455Next