bannerPos

- Tingene går op og ned

Nordea ændrer ikke kreditpolitik efter, hvordan vejret er. Men det er klart, at et dårligt år kan selvfølgelig godt betyde, at virksomheder må lukke, lød et af budskaberne til de cirka 100 landmænd, der var mødt frem til mødet i Vojens. Foto: Morten Ipsen

Morten Ipsen

Journalist
15-10-2018 07:00
Sidste år gik det historisk godt for mange landmænd. Nu har vi fået andre tider igen, lyder det fra landbrugschef i Nordea oven på den historiske tørke og de aktuelt lave svinenoteringer i landbruget.
- Vi er ikke gået i panik. Landbrugschef i Nordea, Morten Riget, kunne på et møde i Vojens berolige landmændene med, at situationen er håndterbar, selvom landbruget netop har været igennem en historisk tørke og aktuelt også er udfordret af lave svinenoteringer.
- Vi, der arbejder med landbrug, er vant til at håndtere, at tingene går op og ned, understregede Morten Riget, og pegede på de historisk gode resultater, som mange landmænd havde sidste år. 
- Men nu må vi så også konstatere, at vi har fået andre tider igen. Man må sige, at I hen over sommeren har formået at trække overskrifter i pressen, fortalte Morten Riget, og nævnte eksempler som »Landmænd skubbes ud over kanten« og »Konkursbølge i landbruget«.
 

Uheldigt

Landbrugschefen lagde ikke skjul på, at pressens omtale af tørken i kombination med bekymringer for klimaforandringer, den lave svinenotering, osv., har givet meget aktivitet i bankerne.
- Vi har lavet rigtig mange beregninger og mange power points, og det har forsikret os om, at det skal nok gå det hele. Men de overskrifter, vi har set, er ikke noget, der hjælper på jeres kreditværdighed. Det er jeg nødt til at sige, sagde Morten Riget, og tilføjede:
- Noget af det er drevet af landbruget selv. Det synes jeg er lidt uheldigt, at man har gjort så stort et nummer ud af det.
Landbrugschefen manede til besindighed.
- Vi ændrer ikke kreditpolitik efter, hvordan vejret er. Men det er klart, at et dårligt år kan selvfølgelig godt betyde, at virksomheder må lukke. Men ligefrem at tro, at det her er landbrugets underdrejning, det er det altså ikke. Så vi er ikke gået i panik, selvom vi har nogen omkring os, som synes, at vi burde være gået i panik.
 

Kreditværdighed

Når det så er sagt, vil 2018-resultatet påvirke landbrugets økonomi og i sidste ende landmændenes kreditværdighed, lød det fra landbrugschefen. Han nævnte endvidere Brexit og afrikansk svinepest som nogle af de aktuelle faktorer, Nordea forholder sig til som kreditgiver.
- Det kunne være, at der kommer et bump til hen ad vejen, og det kalder selvfølgelig på en økonomisk robusthed (på bedriften, red.).
Morten Riget opfordrer landmændene til at lave strategier, som ikke kun går på at producere mere.
- Det kunne også være, at man skulle producere klogere og anderledes. Gøre nogle andre ting, end man gjorde i går, lød det fra landbrugschefen.
Morten Riget fortalte, at Nordea overvejer – engang i fremtiden – at inddrage bedriftens langsigtede bæredygtighed på klima, miljø og ressourceeffektivitet, når banken vurderer bedrifternes kreditværdighed.
Godt 100 landmænd var mødt frem til mødet, som var arrangeret af rådgivningsvirksomheden SLF.
 

Antidumping told på gødning forhindrer konkurrence

EU bør se på antidumping tolden på billig østeuropæisk gødning, da toldsatserne ikke bidrager til konkurrence på gødningsmarkedet, mener Søren Laustsen, SLF

Landboformand bremset i at lave minivådområde

Formand for LandboSyd og folketingskandidat for Venstre, Mogens Dall, er stærkt utilfreds med, at han lige nu løber panden mod muren i forsøget på at etablere et næsten to hektar stort minivådområde på en af sine ejendomme i Sønderjylland.

Overlevelsesguide på tørreriet

Efterbehandling af frø, korn og raps er det sidste led i en lang række af arbejdsdage omkring dyrkningen og er for mange en besværlig fase, hvis ikke man har en gylden fremgangsmåde. En forkert behandling kan i værste fald ødelægge avlen, hvilket gør efterbehandlingen til en af de vigtigste faser i processen.

Kollagen fra køer som kosttilskud til landmand

Rigtig mange landmænd, der er slidte og har ømme, stive led spiser bla. produktet aktiv fra Sundhedsshoppen, men hvad de ikke ved er, at de måske selv er leverandør af råmaterialet, idet proteinstoffet kollagen, som er i produktet aktiv, kommer fra tyske og danske køers væv.

Landbrugsforeninger sender skarp kritik af minister

Tolv landbrugsforeninger, der har berørte medlemmer af gasledningen Baltic Pipe, er utilfredse over manglende hjælp fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Toppolitiker indviede nyt østjysk minivådområde

Partiet SF´s formand Pia Olsen Dyhr svingede spaden, da et nyanlagt minivådområde syd for Vejle forleden officielt blev indviet

Travlhed i nyt jysk skadedyrsfirma

HK Skadedyrsservice er kommet godt fra start. Firmaet beskæftiger sig blandt andet med rottebekæmpelse, der kan være en plage i kornlagre og andre steder, hvor der opbevares foderafgrøder

Udstilling på Landsskuet fyldt op

Nye udstillere er klar til at vise maskiner og produkter på det store dyrskue i Herning den 4.- 6. juli

Mælkeanlæg i farestalden har været en dyr fornøjelse

I anden halvdel af 2018 kostede mælkeanlæg i svinestalden soholderne godt 300 kroner i snit pr. so. Det viser den nyeste opgørelse af DB-tjek.

Dyrskue afprøver teltstald

Arrangørerne af Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa vil i år tilbyde dyrene læ og ly på en helt ny måde i form af teltstald
Side 1 af 37 (723 artikler)Prev1234567353637Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer