bannerPos

Covid-19 – nye muligheder

Af: Michael Guldbæk Karlsen, direktør og skattespecialist, Cand.merc.jur, nf plus
27-05-2020 07:01

Selvom den almindelig landmand ikke er i spil til diverse hjælpepakker, giver corona-situationen lånemuligheder, forrentningsmuligheder samt mulighed for udskudte betalingsfrister.

Af: Michael Guldbæk Karlsen, direktør og skattespecialist, Cand.merc.jur, nf plus

De fleste har vist opdaget covid-19 pandemien. Der er vedtaget en hel række hjælpepakker. De fleste landmænd kan ikke få andel i disse hjælpepakker, da der er påkrævet en vis omsætningsnedgang for at pakkerne er tilgængelige. Heldigvis er landbruget ikke særlig hårdt ramt af omsætningsnedgang som følge af pandemien. Nærmere tvært imod. Nu kan man ligefrem som noget ganske nyt læse om bankdirektører, der luner sig over deres gode og stabile landbrugskunder.

Kun minkbranchen kan umiddelbart være i spil til hjælpepakkerne. Men det er en anden sag, som jeg ikke vil komme nærmere ind på her.

Til gengæld er der kommet andre håndsrækninger til erhvervslivet som den enkelte landmand med fordel kan drage nytte af.

Momsbetalingen som rentefrit lån indtil 1. april 2021

Folketinget har vedtaget et lovforslag, som giver små og mellemstore virksomheder mulighed for at få et rentefrit momslån og lønsumsafgiftslån til visse erhverv. Virksomheder kan ansøge om lån fra 5. maj 2020 til 15. juni 2020.

Man kan ansøge om et rentefrit momslån på et beløb, der svarer til den moms, virksomheden har indberettet for 4. kvartal 2019 (mellemstore virksomheder) eller 2. halvår 2019 (små virksomheder) til fristen den 2. marts 2020.

Det er meget nemt at ansøge om lånet. Man går ind på www.virk.dk og trykker på linket på forsiden om rentefri moms og lønsumsafgiftslån. Herefter følger man vejledningen. Det hele er gennemført på under 5 minutter.

Det er selvfølgelig kun relevant at ansøge om momslån, hvis man betalte moms for 4. kvartal 2019/2. halvår 2019. En del landmænd er i den situation, at de får moms retur. For dem er momslånsordningen således ikke relevant.

Momspengene vil blive indsat på skattekontoen. Hvis man ønsker, at de skal blive stående dér (til 0% i rente) skal man hæve udbetalingsgrænsen manuelt på skattekontoen (hvis ikke den er hævet i forvejen). Det gør man ved at logge ind på www.skat.dk på erhvervs tast-selv. Det er også nemt og tager få minutter

Ønsker man pengene udbetalt fra skattekontoen, sænker man blot igen udbetalingsgrænsen manuelt. Herefter bliver beløb over udbetalingsgrænsen automatisk udbetalt til nem-konton i banken.

Vær opmærksom på, at gæld sendt til inddrivelse i Gældsstyrelsen vil blive modregnet i lånet.

Vær opmærksom på, at man ikke er berettiget til moms retur som rentefri lån, hvis man er blevet foreløbig fastsat med skat og moms indenfor de sidste 3 år og ikke har erstattet fastsættelsen med en angivelse.

Penge på skattekontoen til 0 procent i rente

Har man penge stående i banken til minus-rente er det muligt at overføre dem til skattekontoen til 0 procent i rente. Også denne mulighed gælder frem til 1. april 2021. Der kan overføres op til 100 milliarder kroner til skattekontoen, så mon ikke de fleste landmænd kan være med. Umiddelbart er der ingen betingelser knyttet op til indbetalingerne til skattekontoen, for eksempel at de skal modsvare en skatte/momsbetaling, der er sket udskydelse af. Der har være politiske udmeldinger om, at skattekontoen ikke må anvendes af virksomheder som en bank, men hvad der ligger i dette, er uvist.

Udskudte frister

En række indberetnings- og betalingsfrister er blevet udskudt. F.eks. halvårsmoms:

Afregningsperiode      Oprindelig indberetnings- og betalingsfrist     Udskudt frist

1. juli – 31. december 2019           2. marts 2020              Ingen ændring

1. januar – 30 juni 2020                1. september 2020       1. marts 2021

1. juli – 31. december 2020           1. marts 2021              Ingen ændring

Momsfristen for hele 2020 udskydes dermed til 1. marts 2021. Både indberetningsfristen men også betalingsfristen.

Også selvangivelsesfristen er udskudt til 1. september 2020, hvilket medfører eventuel betaling af restskat hen over efteråret er blevet udskudt med to måneder. Restskat over 21.320 kroner opkræves således i tre rater i oktober, november og december måned.

Konklusion

Covid-19 giver lånemuligheder, forrentningsmuligheder samt mulighed for udskudte betalingsfrister. Alt sammen noget, den almindelige landmand kan anvende, selvom han ikke er omfattet af de øvrige hjælpepakker, som en stor del af det øvrige erhvervsliv kan få andel i.

0

Ansatte i karantæne, hvis de trodser rejseanbefalinger

Som arbejdsgiver har man pligt til at sikre et sundt arbejdsmiljø for de ansatte. Derfor skal medarbejdere sættes i karantæne ved hjemkomst, hvis de har rejst til områder, Udenrigsministeriet fraråder, lyder meldingen fra HR-rådgiver i Velas

Kragmann og Maskinpartner bliver Gehl-forhandler

Kragmann A/S i Middelfart og Maskinpartner A/S i Vejle har indgået aftale med Gehl-importøren, Stenderup A/S, om at de i fremtiden sælger og servicerer det amerikanske Gehl-læssemaskiner i deres respektive områder.

Mangelfuld poltestyring kan gøre indhug på bundlinjen

Det korrekte antal sopolte i hjemmeavlen er altafgørende for økonomien i svineproduktionen – skyder man forkert med enten for få eller for mange, kan det blive dyrt, lyder det fra Niels Hegelund, svinekonsulent hos Velas.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Husk opdateringen – eller udfærdigelse af en APV

Er det tid til at opdatere din APV – eller har du slet ingen? Velas minder om, at en APV er lovpligtigt, hvis der er ansatte på bedriften.

Danske hegnsklippere til ethvert formål og behov

GreenTec i Kolding producerer en bred vifte af hegnsklippere, hvoraf en betydelig del finder vej til landbrug og maskinstationer – både herhjemme og i udlandet. Fælles for alle hegnsklippere er, at funktionalitet og kvalitet er i højsædet
Side 1 af 62 (1233 artikler)Prev1234567606162Next