bannerPos

Synliggørelse af afgifter får landmænd til at reagere

Siden sommeren 2019 har Daka SecAnim, med hovedsæde i Hedensted, sat ekstra fokus på, at danske husdyrproducenter får bestilt afhentning af døde dyr så hurtigt som muligt.
26-10-2020 13:05

DAKA SecAnim sender en meddelelse for hver ekstra fordærvelsesafgift, man bliver pålagt. Denne nye gennemsigtighed i antallet af afgifter den enkelte får, har fået flere landmænd til at optimere denne del af produktionen.

DYRE-AFGIFT Siden sommeren 2019 har Daka SecAnim, med hovedsæde i Hedensted, sat ekstra fokus på, at danske husdyrproducenter får bestilt afhentning af døde dyr så hurtigt som muligt.

Som en del af denne kampagne begyndte Daka SecAnim i august i separate meddelelser at udspecificere, hver enkelt afgift husdyrproducenter bliver pålagt i fordærvelsesgebyr. Denne gennemsigtighed betyder, at flere nu reagerer ude på bedriften.  

En af de landmænd, der har forbedret sin håndtering på baggrund af de udspecificerede afgifter, er Ulrik Bremholm, der driver Rubenlund Agro på Langeland, er medlem af bestyrelsen i Danish Crown samt medlem af dialoggruppen ”Forum for bæredygtig innovation” i Daka SecAnim.

Ulrik Bremholm har blandt andet optimeret på arbejdsgangene på bedriften, antallet af afhentningspladser og har installeret PIGUP&KO tilmeldingsappen på alle staldtelefoner i sine bestræbelser på at minimere antallet af gebyrer.

-  Før havde vi flere medarbejdere inde over flytningen af dyr, fra stalden til afhentningspladsen, og den arbejdsgang har vi forsimplet ved at sørge for, at det er samme medarbejder, som opdager dyret, der flytter det. Når flere medarbejdere kommer ind over, kan der hurtigt opstå et kommunikationsbrist, hvilket i enkelte tilfælde medfører, at der går unødvendigt lang tid inden tilmelding, fortæller Ulrik Bremholm og fortsætter:

- Vi har derfor installeret PIGUP&KO på alle staldtelefoner på mine gårde, så alle i staldene har mulighed for at tilmelde til afhentning, så snart de har flyttet dyret ud på afhentningspladsen. Det kræver selvfølgelige lidt oplæring af den enkelte medarbejder, men det begrænser mængden af afgifter jeg får, at det er den samme medarbejder, der konstaterer at dyret er dødt, som også fragter og registrerer dyret i appen.

Selvom der er flere ting, som påvirker udgifterne i produktionen af slagtesvin, viser Ulrik Bremholms første beregninger, at udgifterne til Daka pr. so er nedbragt i år i forhold til 2019.

Samtidig er der på bedriften kommet fokus på en hurtigere håndtering af de døde dyr, som er med til at reducere lugt og samtidig giver en bedre kvalitet til Daka.

Afhentningspladserne er også blevet mere diskrete, dyrene opbevares i kortere tid på bedriften og ligger klar, så Daka kan få alle de tilmeldte med. 

 

 

Markant flere henvendelser

Kampagnen blev påbegyndt for at sætte fokus på at hurtig tilmelding giver mindre lugt og bedre kvalitet, men også for at minde om 24 timers reglen. Reglen er en del af den lov, der dikterer, at alle dyr skal tilmeldes afhentning umiddelbart efter, at dyret er konstateret dødt og senest 24 timer efter. Daka SecAnim afhenter hurtigst muligt dyret efter tilmelding, og derfor skal dyrene lægges ud til afhentningspladsen rettidigt. 

- Vi har oplevet, at mange ikke har været bevidste om mængden af unødvendige gebyrer, de får, fordi det hidtil kun har fremgået på fakturaen,” fortæller Lars Jørgen Nielsen, landmandskonsulent i Daka SecAnim og fortsætter:

-  Min telefon begyndte at blive varm, efter vi fik gjort den enkelte landmand direkte opmærksom på tildeling af gebyr, via en orienteringsmail. Landmændene vil virkelig gerne forbedre sig, og spørger aktivt ind til, hvilke tiltag de kan tage for at undgå fordærvelsesgebyrer.”

 

Mange knapper at skrue på

Daka SecAnim ønsker at minimere graden af fordærvelse hos dyrene, da det er en kilde til lugt og samtidig forringer råvarens kvalitet. Derfor glæder det Landmandskonsulent Lars Jørgen Nielsen, at det er lykkes at sætte fokus på udfordringerne, og at landmændene i stigende grad rækker ud til Daka SecAnim for at få vejledning.

- Vi ser, at mange minimerer antallet af fordærvelsesgebyrer, når de ændrer simple ting i deres produktion. En konkret knap mange kan dreje på, er at få flyttet afhentningspladsen om i skyggen, hvilket hurtigt mindsker risikoen for fordærvelse og dermed kan minimere antallet af gebyrer. Men også ledelsesmæssige tiltag, som at tilegne sig daglige rutiner til håndtering af døde dyr, hjælper.

- I sidste ende er det selvfølgelig den enkelte landmand, der skal vurdere, hvorvidt det er nødvendigt at justere arbejdsgangene på bedriften, så de veterinære krav overholdes, og de døde dyr håndteres samt tilmeldes korrekt, så man undgår unødvendige gebyrer. Vi rådgiver og vejleder gerne, hvis der er behov for det,” siger Lars Jørgen Nielsen.

Daka tilbyder forskellige løsninger til afhentningspladser, der opfylder de veterinære krav, og som er lette at håndtere for både bedriftens egne medarbejdere og Daka SecAnims chauffører. Der arbejdes desuden fokuseret på at forbedre servicen overfor landmændene. Senest med en opdatering af PIGUP&KO appen, der nu også er tilgængelig på ukrainsk, rumænsk og engelsk.

 

Løbende tilmelding

Daka SecAnims ruteplanlægning er dynamisk, så lastbilernes ruter bliver derfor løbende opdateret, hvilket betyder at man i nogle tilfælde kan få afhentet helt ned til 5 minutter efter tilmelding.

- Det er vigtigt at huske, at man betaler pr. dyr, vi afhenter og ikke pr. gang vi kommer og henter. Det nytter derfor ikke noget at samle sammen på pladsen, da det kan øge risikoen for unødvendige gebyrer, forklarer Lars Jørgen Nielsen og fortsætter:

-  Man skal også huske at melde til løbende hen over weekenden, selvom vi først kører igen mandag. Melder du først dyrene ind mandag, vil vi som regel først afhente tirsdag. Men bliver det meldt ind lørdag eller søndag, afhentes der mandag.

jba

0

EU-politikere så på grisetransport

To EU-politikere på grisetransport til Padborg forleden: Kan dyr transporteres over otte timer? – Det var det spørgsmål de to søgte svaret på forleden, hvor de var med på grisetransport fra Fyn til DTL A/S i Padborg – grise der skulle videre til Tyskland.

Nyt malkeanlæg skulle være arbejdsmiljøvenligt og enkelt

Stor sydvestjysk mælkeproducent gik fra en malkekarrusel til et 2x24 side by side malkeanlæg. Teknikken er monteret i en lun og tør kælder - afskærmet fra malkestaldens fugtige miljø.

Undgå lungebetændelse hos kalvene

Efteråret er over os, og inden længe kommer vinteren. Med den kommer også de kolde træk-vinde i stalden, som kan resultere i forkølelse og lungebetændelse hos kalvene.

Hurtig udrykning reddede brunsten hos køerne

Med 45 ansatte har Jysk IT styrken til at hjælpe, når systemerne svigter. Som eksempelvis i kvægstalde ved overvågning af brunst hos køerne

Ny fodergrab til automatisk fodersystem

Lely introducerer en ny fodergrab til det automatiske fodersystem Lely Vector.

Kom og spark (h)jul-dæk hos MI

Maskinhandler Indkøbsringen (MI) åbner dørene til deres 1200 kvadratmeter store udstilling for landmænd som trænger til at sparke dæk fra nu og frem mod jul – blandt andet på det brede program inden for Kuhn, der som bekendt omfatter fuldfoderblandere til kvæg.

Husdyrauktion – nu med afstand og mundbind

Corona-restriktioner på Husdyrauktionen i Brørup. I lighed med krav om brug af mundbind i butikker og butikscentre, er der indført krav om brug af mundbind ved ophold i alle indendørs haller tilknyttet Brørup Husdyrauktion.

Venstre: - Den grønneste landbrugsreform nogensinde

Nye økoordninger kan fremme nye udviklingsmuligheder for dansk landbrug, siger V-parlamentsmedlem Asger Christensen.

Økologisk Landsforening: - Bedre end den gamle landbrugsstøtteordning

Nye regler om økoordninger for landbrugsstøtten belønner indsatser for fælles samfundsgoder for alle EU’s borgere, siger politisk chef i ØL, Sybille Kyed.

Støjberg tvivler på demonstrationerne gør indtryk på Mette Frederiksen

- Den magtarrogance, vi ser i øjeblikket, den bliver vi simpelthen nødt til at sætte ind over for, pointerede Inger Støjberg fra Venstre kort før hun talte i Aarhus lørdag eftermiddag.
Side 1 af 74 (1480 artikler)Prev1234567727374Next