bannerPos

Antidumping told på gødning forhindrer konkurrence

Antidumping-told sørger for at holde billig kunstgødning ude af de danske og andre europæiske marker. Arkivfoto

John Ankersen

Journalist
17-04-2019 06:47
EU bør se på antidumping tolden på billig østeuropæisk gødning, da toldsatserne ikke bidrager til konkurrence på gødningsmarkedet, mener Søren Laustsen, SLF

Antidumping told hindrer fair konkurrence på gødningsmarkedet. Når man taler med sælgerne på foderstoffirmaet, og spørger til gødningspriserne, får man det svar, at det er den største udbyder af kunstgødning, der bestemmer pris og kvalitet på gødningsmarkedet, fordi der ingen konkurrence er på markedet. Årsagen er, at antidumping told nærmest holder konkurrenter ude af det europæiske marked.
Sådan lyder meldingen fra europæiske landborådgivningsvirksomheder – inklusive SLF i Sønderjylland:
-  Der er nok noget om snakken. I hvert fald har vores søsterorganisation Irish Farmers Association sammen med andre landes landboorganisationer kæmpet for at få nedsat antidumping tolden på østeuropæisk gødning. Og det er faktisk lykkedes, siger Søren Laustsen, SLF, som også sidder i Sektorbestyrelsen for Planteavl i Landbrug og Fødevarer.

Ved hjælp af DG-Trade organisationen i EU er det lykkedes at få nedsat -antidumping tolden fra 47 til 32 Euro /ton svarende til ca. 110 kr./ton gødning.
Der henstår fortsat en anti-dumping told på ca. 239 kr./ ton samt en generel told på 6.5% (på ammonium-nitrat) svarende til yderligere ca. 120 kr. Så de markedsledende gødningsproducenter har fortsat en betydelig beskyttelse.

-Jeg har forståelse for, at EU med mellemrum kan have behov for at indføre anti-dumping told, for at beskytte virksomheder inden for EU, og for at sikre, at vi har en stærk selvforsyning med gødning. Men når beskyttelsen har kørt i nogle år (siden 2007) og har medført, at Yara har opnået monopollignende status og alene kan bestemme kvalitet og pris, - så er det tid at tænke anderledes, siger Søren Laustsen.
I dansk planteavl kan vi ikke leve med at give overpris for gødning. En besparelse svarende til tolden ville betyde en besparelse på ca. 30.000 kr. i gødningsregningen for en SLF-planteavler med ca. 150 ha ren planteavl. 

Søren Laustsen rejste allerede spørgsmålet om antidumping toldens effekt for EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som gæstede SLF ved forrige nytårskur. Ved den lejlighed lovede hun at se nærmere på forholdene, hvis vi kom med en konkret sagsfremstilling.
-Timingen helt aktuel nu, for antidumping tolden skal evalueres her i 2019. Fra SLF vil vi foreslå, at den fjernes helt, så en sund konkurrence på gødningsmarkedet kan give os konkurrencedygtige gødningspriser i fremtiden. Afgørelsen ventes i oktober, slutter Søren Laustsen.

To lokale tv-stjerner

Hygum Hjemstavnsgård ved Rødding har dannet ramme om optagelser til tv-serien »Grænseland« i anledning af 100-året for genforeningen.

Dumper sætter nye standarder for sikkerhed

Maskinvirksomheden Hydrema er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue.

Dalum sender plantespecialister til Kina

Kinesiske forbrugere kan fremover sende en venlig tanke til underviserne på Dalum Landbrugsskole, når de sætter tænderne i frisk frugt og grøntsager.

Forårshilsen fra en tredobbelt glad landmand

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

- Nye MRSA-regler rammer helt skævt

En ny bekendtgørelse lægger op til, at de stramninger, som svineproducenterne skal leve op til for at minimere risiko for spredning af MRSA-bakterier, rammer de økologiske besætninger, som stort set ingen MRSA-har, hårdt.

Renseri bygges op igen

Danish Agro vil bevare et renseri i den brandhærgede afdeling i Sdr. Hygum ved Rødding

Avler for at få vinderdyr

Familien Olesen og Birkelygaard Jersey er naturligvis klar til at deltage på skuet i Aabenraa

Pensionister risikerer at blive snydt for tilbagebetaling af skat

Sagro har opdaget, at at SKAT ikke havde tilbagebetalt skat af 400.000 kroner til 30 pensionister.

SLF holdt klimamøde med Venstre-politikere

Klima var på dagsordenen, da SLF mandag havde valgmøde med tre Venstrepolitikere i Billund. Tiden er ikke til at sende dansk landbrug nye store regninger, lød det blandt andet fra klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Statsministeren åbner årets Ferguson dage

Lars Løkke Rasmussen besøger Danmarks Ferguson Museum 25. maj.
Side 1 af 39 (767 artikler)Prev1234567373839Next