bannerPos

Antidumping told på gødning forhindrer konkurrence

Antidumping-told sørger for at holde billig kunstgødning ude af de danske og andre europæiske marker. Arkivfoto

John Ankersen

Journalist
17-04-2019 06:47
EU bør se på antidumping tolden på billig østeuropæisk gødning, da toldsatserne ikke bidrager til konkurrence på gødningsmarkedet, mener Søren Laustsen, SLF

Antidumping told hindrer fair konkurrence på gødningsmarkedet. Når man taler med sælgerne på foderstoffirmaet, og spørger til gødningspriserne, får man det svar, at det er den største udbyder af kunstgødning, der bestemmer pris og kvalitet på gødningsmarkedet, fordi der ingen konkurrence er på markedet. Årsagen er, at antidumping told nærmest holder konkurrenter ude af det europæiske marked.
Sådan lyder meldingen fra europæiske landborådgivningsvirksomheder – inklusive SLF i Sønderjylland:
-  Der er nok noget om snakken. I hvert fald har vores søsterorganisation Irish Farmers Association sammen med andre landes landboorganisationer kæmpet for at få nedsat antidumping tolden på østeuropæisk gødning. Og det er faktisk lykkedes, siger Søren Laustsen, SLF, som også sidder i Sektorbestyrelsen for Planteavl i Landbrug og Fødevarer.

Ved hjælp af DG-Trade organisationen i EU er det lykkedes at få nedsat -antidumping tolden fra 47 til 32 Euro /ton svarende til ca. 110 kr./ton gødning.
Der henstår fortsat en anti-dumping told på ca. 239 kr./ ton samt en generel told på 6.5% (på ammonium-nitrat) svarende til yderligere ca. 120 kr. Så de markedsledende gødningsproducenter har fortsat en betydelig beskyttelse.

-Jeg har forståelse for, at EU med mellemrum kan have behov for at indføre anti-dumping told, for at beskytte virksomheder inden for EU, og for at sikre, at vi har en stærk selvforsyning med gødning. Men når beskyttelsen har kørt i nogle år (siden 2007) og har medført, at Yara har opnået monopollignende status og alene kan bestemme kvalitet og pris, - så er det tid at tænke anderledes, siger Søren Laustsen.
I dansk planteavl kan vi ikke leve med at give overpris for gødning. En besparelse svarende til tolden ville betyde en besparelse på ca. 30.000 kr. i gødningsregningen for en SLF-planteavler med ca. 150 ha ren planteavl. 

Søren Laustsen rejste allerede spørgsmålet om antidumping toldens effekt for EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som gæstede SLF ved forrige nytårskur. Ved den lejlighed lovede hun at se nærmere på forholdene, hvis vi kom med en konkret sagsfremstilling.
-Timingen helt aktuel nu, for antidumping tolden skal evalueres her i 2019. Fra SLF vil vi foreslå, at den fjernes helt, så en sund konkurrence på gødningsmarkedet kan give os konkurrencedygtige gødningspriser i fremtiden. Afgørelsen ventes i oktober, slutter Søren Laustsen.

47 jyske fåreavlere besøgte Skotland

Foreningen Sydvestjyske Fåreavlere havde forleden arrangeret en tur til Skotland for deres medlemmer.

Flaget hejst for DLG´s nye domicil i Fredericia

Næste år flytter DLG ind i sit nyopførte domicil ved Fredericia. Forleden var der rejsegilde på det nye 7.500 kvadratmeter store hovedsæde

Nyt biogasanlæg rykker tættere på

De nødvendige tilladelser til et nyt biogasanlæg i Sønderjylland er nu kommet i hus, og hvis landmændene bakker op, kan der indbydes til rejsegilde i efteråret.

TBS udvider sin Fendt-forhandling

TBS Maskinpower overtager aktiemajoriteten i østjyske Askildrup Agro

Interesserede leverandører inviteres til møde om biogasanlæg

Nature Energy og BioenergiSyd har fået tilladelse til at opføre to nye biogasanlæg i Sønderborg – et i Glansager på Als og et nær Kværs. Derfor inviterer BioenergiSyd og Landbrugsrådgivning Syd til et møde for interesserede leverandører den 12. juli kl. 10.

Gang i sønderjysk høst af vinterbyg

Vinterbyggen står flot hos svineproducent Svend Gammelgård ved Haderslev, der onsdag var ude at høste de første hektar

Danish Crown sakker agterud på slagtesvin

Antallet af danske svineslagtninger bare falder og falder – samtidig med at eksporten af levende smågrise sætter ny rekord.

Hjælp de vilde bier med vandhuller og højt græs

Vilde bier mangler føde, levesteder og trues af sprøjtegifte. Alle kan lige nu hjælpe bierne ved at stille vand frem, lade græsset gro og købe økologiske varer. Sådan lyder det fra et projekt i Økologisk Landsforening, der vil have flere vilde vinger og mere natur i agerlandet.

Debat: Regulering på baggrund af virkeligheden

Af Alfred Tværsig Olesen, Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug Tværsiggaard, Nørregade 53, Hornsyld,

Pas på likviditeten selvom prisen stiger

Gevinsten fra den stigende notering skal i høj grad lægges til side og bruges på et finansielt beredskab, lyder meldingen fra driftsøkonom i LMO.
Side 1 af 44 (880 artikler)Prev1234567424344Next