bannerPos

Antidumping told på gødning forhindrer konkurrence

Antidumping-told sørger for at holde billig kunstgødning ude af de danske og andre europæiske marker. Arkivfoto

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
17-04-2019 06:47
EU bør se på antidumping tolden på billig østeuropæisk gødning, da toldsatserne ikke bidrager til konkurrence på gødningsmarkedet, mener Søren Laustsen, SLF

Antidumping told hindrer fair konkurrence på gødningsmarkedet. Når man taler med sælgerne på foderstoffirmaet, og spørger til gødningspriserne, får man det svar, at det er den største udbyder af kunstgødning, der bestemmer pris og kvalitet på gødningsmarkedet, fordi der ingen konkurrence er på markedet. Årsagen er, at antidumping told nærmest holder konkurrenter ude af det europæiske marked.
Sådan lyder meldingen fra europæiske landborådgivningsvirksomheder – inklusive SLF i Sønderjylland:
-  Der er nok noget om snakken. I hvert fald har vores søsterorganisation Irish Farmers Association sammen med andre landes landboorganisationer kæmpet for at få nedsat antidumping tolden på østeuropæisk gødning. Og det er faktisk lykkedes, siger Søren Laustsen, SLF, som også sidder i Sektorbestyrelsen for Planteavl i Landbrug og Fødevarer.

Ved hjælp af DG-Trade organisationen i EU er det lykkedes at få nedsat -antidumping tolden fra 47 til 32 Euro /ton svarende til ca. 110 kr./ton gødning.
Der henstår fortsat en anti-dumping told på ca. 239 kr./ ton samt en generel told på 6.5% (på ammonium-nitrat) svarende til yderligere ca. 120 kr. Så de markedsledende gødningsproducenter har fortsat en betydelig beskyttelse.

-Jeg har forståelse for, at EU med mellemrum kan have behov for at indføre anti-dumping told, for at beskytte virksomheder inden for EU, og for at sikre, at vi har en stærk selvforsyning med gødning. Men når beskyttelsen har kørt i nogle år (siden 2007) og har medført, at Yara har opnået monopollignende status og alene kan bestemme kvalitet og pris, - så er det tid at tænke anderledes, siger Søren Laustsen.
I dansk planteavl kan vi ikke leve med at give overpris for gødning. En besparelse svarende til tolden ville betyde en besparelse på ca. 30.000 kr. i gødningsregningen for en SLF-planteavler med ca. 150 ha ren planteavl. 

Søren Laustsen rejste allerede spørgsmålet om antidumping toldens effekt for EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som gæstede SLF ved forrige nytårskur. Ved den lejlighed lovede hun at se nærmere på forholdene, hvis vi kom med en konkret sagsfremstilling.
-Timingen helt aktuel nu, for antidumping tolden skal evalueres her i 2019. Fra SLF vil vi foreslå, at den fjernes helt, så en sund konkurrence på gødningsmarkedet kan give os konkurrencedygtige gødningspriser i fremtiden. Afgørelsen ventes i oktober, slutter Søren Laustsen.

0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next