bannerPos

Få vintersæden ren for græs inden nytår

Mads Munkegaard, planteavlskonsulent, Patriotisk Selskab
27-10-2020 14:40

Stadig flere planteavlere har stigende problemer med græsukrudt, især med arterne væselhale, italiensk rajgræs og ager-rævehale – og ifølge planteavlskonsulent Mads Munkegaard, Patriotisk Selskab, gør et øget areal med tidlig såning bestemt ikke udfordringen mindre.

AFGRØDER - Løsningen er rettidig sprøjtning med jordmidler og sprøjtning med det mest effektive bladmiddel, når græsukrudtet er spiret helt frem, selvom det kan betyde flere kørsler med ukrudtsmidler i efteråret. Herved kan markerne blive helt rene til nytår - og det græs, der måtte spire hen over vinteren og foråret, er til at håndtere, lyder det fra planteavlskonsulent Mads Munkegaard, Patriotisk Selskab og han uddyber:

- Med andre ord skal vi til at vænne os til, at ’oprydningssprøjtninger’ i hvede i foråret ikke er vejen frem længere.

 

Vælg den rette bekæmpelsesstrategi

-  Valg af ukrudtsmidler og timing er ekstremt vigtigt for at opnå succes på grund af begyndende resistens, og der samtidig er et meget begrænset udvalg af effektive midler. De midler, der reelt har effekt mod rajgræs og rævehale i efteråret, er Boxer, Topik og Atlantis OD/Othello, fortæller Mads Munkegaard, der fortsætter:

- På mange ejendomme ses der nu også for dårlig virkning af 0,2 liter Topik, som er den maksimale dosering i efteråret. Disse ejendomme skal være hurtige til at sadle om og skifte til en Atlantis-strategi, der hvor trykket af rajgræs/rævehale er moderat til stort.

 

Gem ikke Atlantis til foråret i problemmarker

På grund af den langt bedre effekt af Atlantis OD ønsker mange at ”gemme” det til foråret – og det skal der laves om på, understreger Mads Munkegaard:

- Især ved tidlig/middeltidlig såning, hvor græstrykket er stort. Her er de jævne Boxer-Topik-løsninger for slappe, og der bliver for meget græs tilbage, som bliver til store ’græstotter’ inden foråret. Selv for de bedste midler er det en umulig opgave at bekæmpe store græsplanter om foråret, især hvis der også er begyndende resistens. Desuden er sprøjteforholdene i det tidlige forår ofte ringere pga. vand, risikoen for frost og afgrødeskade, hvilket er med til at underbygge, at en effektiv strategi i efteråret, der blæser græsukrudtet ned, imens det er småt, er den rigtige løsning, siger han og fortsætter:

-  Hvor der er behandlet rettidigt med Boxer og DFF suppleres derfor nu med imellem 0,45 og 0,75 liter Atlantis OD pr. ha plus et skadedyrsmiddel. Max 0,45 liter Atlantis OD i rug. Atlantis OD har effekt på rajgræs og rævehale og er ligeledes det stærkeste middel mod væselhale.

Man får mest ud af Boxer ved at bruge det, lige når sprøjtesporene er synlige. Brug 1,5 til 2,5 liter Boxer pr. ha. Forsøgene har her vist, at tilsætning af 0,1 liter DFF pr. ha supplerer effekten med ca. 10 procent.  Det bør derfor tilsættes, hvis det ikke allerede er kørt ud på sort jord.

Ved meget svære tilfælde af rajgræs/rævehale iblandes 0,2 liter Topik pr. ha i den tidlige kørsel, da det absolut kun har effekt på meget små ukrudtsplanter. Har temperaturerne været for høje til at udbringe Boxer rettidigt, så køres Boxer ud nu sammen med Atlantis OD og DFF. Hvis kornet - og dermed også græsset - har flere blade nu, er det vigtigt, at blandingen tilpasses ved at øge andelen af bladmiddel (Atlantis OD) og reducere Boxer-dosis til ca. en liter pr ha. Vi anbefaler 1 liter Boxer + 0,75 liter Atlantis OD og 0,1 liter DFF pr. ha.

jba

 

0

Husdyrauktion – nu med afstand og mundbind

Corona-restriktioner på Husdyrauktionen i Brørup. I lighed med krav om brug af mundbind i butikker og butikscentre, er der indført krav om brug af mundbind ved ophold i alle indendørs haller tilknyttet Brørup Husdyrauktion.

Venstre: - Den grønneste landbrugsreform nogensinde

Nye økoordninger kan fremme nye udviklingsmuligheder for dansk landbrug, siger V-parlamentsmedlem Asger Christensen.

Økologisk Landsforening: - Bedre end den gamle landbrugsstøtteordning

Nye regler om økoordninger for landbrugsstøtten belønner indsatser for fælles samfundsgoder for alle EU’s borgere, siger politisk chef i ØL, Sybille Kyed.

Støjberg tvivler på demonstrationerne gør indtryk på Mette Frederiksen

- Den magtarrogance, vi ser i øjeblikket, den bliver vi simpelthen nødt til at sætte ind over for, pointerede Inger Støjberg fra Venstre kort før hun talte i Aarhus lørdag eftermiddag.

Stor opbakning til Aarhus-demonstration

Både landbrug, borgere og politikere bakkede massivt op om lørdagens store traktordemonstration i Aarhus, der var et forsvar for grundloven og en klar protest mod regeringen og statsminister Mette Frederiksen omkring minkhåndteringen

Fokus på kvægbedriftens miljøindsats

Hvordan ser dit landbrugs miljøindsats ud i forhold til andre landbrug der ligner dig? Landbruget er under forandring - og de centrale aktører efterspørger andre og flere informationer end dem, som du typiske har været målt på som landmand, og hvor ikke mindst kvægproducenterne bør være ekstra opmærksomme

Mindre ammoniakudledning fra malkekøer og slagtesvin

Miljø- og Fødevareministeriet og Landbrug & Fødevarer har indgået frivillige aftaler med mål om at nedbringe ammoniakudledningen fra landbruget – herunder kvægbruget

Hønsehold i vinterkulden

Ifølge Velas, er der ingen grund til at bekymre sig om kolde hønsefødder i de kolde vintermåneder.

Brødre-trio er både familie og kolleger inden for grovvarer

Jens, Kjeld og Hans Lund har hver især gjort karriere inden for grovvarebranchen. I dag er alle tre brødre ansat i Vestjyllands Andel.

Kyllingerne indtager skoven

Skovkyllinger er et koncept, der lige så stille vinder frem i Danmark. Og produktionsformen har flere fordele for både kyllingerne og klimaet
Side 1 af 74 (1474 artikler)Prev1234567727374Next