bannerPos

Kommende landmænd lærer at passe på jorden

Kirstine Damgaard Petersen har hæftet sig ved, at de unge som regel bliver overraskede over, hvor meget dæktryk og størrelse har af betydning for trykskader, brændstof og trækkraft.
25-02-2019 08:00

Rådgivningsvirksomheden Sagro underviser i skadelig jordpakning på landbrugsskoler.

- Vi oplever en stor interesse fra de unge, siger planterådgiver Kasper Kjær Jensen, Sagro, der sammen med kollegaen Kirstine Damgaard Petersen her i vinter har besøgt fem landbrugsskoler i det jyske.

- Det lader til, at vi fanger dem på, at vi kan være konkrete. Vi taler om dæk og dæktyper og tager dem med ud, graver et hul i jorden og lugter til den, siger han. Eleverne kan åbenbart godt lide, at de får nogle bud på, hvad de kan gøre og værktøjerne til det, siger Kasper Kjær Jensen.

- Det er en del af projektet, at vi skal besøge landmændene, og på denne måde får vi fat i en række kommende landmænd, som tilmed er meget motiverede for at passe på jorden og ikke har en masse vaner.  Grundlaget for god avl begynder lang tid før, man starter såmaskinen, siger Kasper Kjær Jensen.

 

Simulerer forskellige situationer

Som en del af undervisningsforløbet indgår også simuleringsprogrammet Terranimo, som kan simulere forskellige situationer og vise effekten af forskellige typer maskiner og jordbund.

Kirstine Damgaard Petersen har hæftet sig ved, at de unge som regel bliver overraskede over, hvor meget dæktryk og størrelse har af betydning for trykskader, brændstof og trækkraft.

- Vi er meget opmærksomme på, at det skal være brugbart og jordnært, her og nu, og derefter på længere sigt ved hjælp af blandt andet maskin- og kørselsstrategi.  Man skal lade være med at ændre alting på en gang. Evaluer og følg op, siger hun.

 

Teori og praksis

Lasse Steensen er en af de elever, der har oplevet besøget fra Sagro.

- Jeg synes, det var fint, at undervisning blev kombineret med at se på tingene helt praktisk, siger Lasse Steensen, der også syntes, det var godt at få belyst, hvilken skade det kan gøre, hvis man ikke tænker sig om, når man kører i marken.

Tankesættet var ikke så langt væk for ham, da de allerede har indført at køre i faste sprøjtespor på gården i Lemvig, som han arbejder på, ligesom al tung trafik foregår i såkaldte ”plejespor”.

Gården har desuden købt en mejetærsker med bælter for at reducere den skadelige jordpakning.

Morten Primdahl var også begejstret for at møde rådgivere med mere praktisk erfaring og stor viden.

- Det var tydeligt at mærke, at det var nogen, der arbejder med det hver dag, siger Morten Primdahl, der fik åbnet øjnene for at være mere opmærksom på, at kørsel med korn- og halmvogne og andre redskaber også er en belastning for jorden.  Vi skal bare også lige huske på det, når høsten kører på højeste klinge.

Hen over vinteren skal Sagro´s rådgiver besøge yderligere en række landbrugsskoler, ligesom flere maskinstationer har vist interesse for at få besøg.

 

Til kamp mod trykskader

Sagro er med i stort projekt – projekt COMMIT, der skal nedsætte risikoen for skadelig jordpakning

I projektet undersøges det, hvordan landbruget kan nedsætte pakningsrisikoen med de nuværende maskiner.  Men vi ser også på, hvad man skal have med i sine overvejelser, når man skal foretage en nyinvestering i maskinparken.

Målet er ikke, at vi skal tilbage til at køre med grå Ferguson igen, men vi skal være bevidst om den påvirkning, maskinerne har, og hvilke tiltag vi kan gøre for at nedsætte pakningsgraden.

 

0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next