bannerPos

Kommende landmænd lærer at passe på jorden

Kirstine Damgaard Petersen har hæftet sig ved, at de unge som regel bliver overraskede over, hvor meget dæktryk og størrelse har af betydning for trykskader, brændstof og trækkraft.

Redaktionen

25-02-2019 08:00
Rådgivningsvirksomheden Sagro underviser i skadelig jordpakning på landbrugsskoler.

- Vi oplever en stor interesse fra de unge, siger planterådgiver Kasper Kjær Jensen, Sagro, der sammen med kollegaen Kirstine Damgaard Petersen her i vinter har besøgt fem landbrugsskoler i det jyske.

- Det lader til, at vi fanger dem på, at vi kan være konkrete. Vi taler om dæk og dæktyper og tager dem med ud, graver et hul i jorden og lugter til den, siger han. Eleverne kan åbenbart godt lide, at de får nogle bud på, hvad de kan gøre og værktøjerne til det, siger Kasper Kjær Jensen.

- Det er en del af projektet, at vi skal besøge landmændene, og på denne måde får vi fat i en række kommende landmænd, som tilmed er meget motiverede for at passe på jorden og ikke har en masse vaner.  Grundlaget for god avl begynder lang tid før, man starter såmaskinen, siger Kasper Kjær Jensen.

 

Simulerer forskellige situationer

Som en del af undervisningsforløbet indgår også simuleringsprogrammet Terranimo, som kan simulere forskellige situationer og vise effekten af forskellige typer maskiner og jordbund.

Kirstine Damgaard Petersen har hæftet sig ved, at de unge som regel bliver overraskede over, hvor meget dæktryk og størrelse har af betydning for trykskader, brændstof og trækkraft.

- Vi er meget opmærksomme på, at det skal være brugbart og jordnært, her og nu, og derefter på længere sigt ved hjælp af blandt andet maskin- og kørselsstrategi.  Man skal lade være med at ændre alting på en gang. Evaluer og følg op, siger hun.

 

Teori og praksis

Lasse Steensen er en af de elever, der har oplevet besøget fra Sagro.

- Jeg synes, det var fint, at undervisning blev kombineret med at se på tingene helt praktisk, siger Lasse Steensen, der også syntes, det var godt at få belyst, hvilken skade det kan gøre, hvis man ikke tænker sig om, når man kører i marken.

Tankesættet var ikke så langt væk for ham, da de allerede har indført at køre i faste sprøjtespor på gården i Lemvig, som han arbejder på, ligesom al tung trafik foregår i såkaldte ”plejespor”.

Gården har desuden købt en mejetærsker med bælter for at reducere den skadelige jordpakning.

Morten Primdahl var også begejstret for at møde rådgivere med mere praktisk erfaring og stor viden.

- Det var tydeligt at mærke, at det var nogen, der arbejder med det hver dag, siger Morten Primdahl, der fik åbnet øjnene for at være mere opmærksom på, at kørsel med korn- og halmvogne og andre redskaber også er en belastning for jorden.  Vi skal bare også lige huske på det, når høsten kører på højeste klinge.

Hen over vinteren skal Sagro´s rådgiver besøge yderligere en række landbrugsskoler, ligesom flere maskinstationer har vist interesse for at få besøg.

 

Til kamp mod trykskader

Sagro er med i stort projekt – projekt COMMIT, der skal nedsætte risikoen for skadelig jordpakning

I projektet undersøges det, hvordan landbruget kan nedsætte pakningsrisikoen med de nuværende maskiner.  Men vi ser også på, hvad man skal have med i sine overvejelser, når man skal foretage en nyinvestering i maskinparken.

Målet er ikke, at vi skal tilbage til at køre med grå Ferguson igen, men vi skal være bevidst om den påvirkning, maskinerne har, og hvilke tiltag vi kan gøre for at nedsætte pakningsgraden.

 

To lokale tv-stjerner

Hygum Hjemstavnsgård ved Rødding har dannet ramme om optagelser til tv-serien »Grænseland« i anledning af 100-året for genforeningen.

Dumper sætter nye standarder for sikkerhed

Maskinvirksomheden Hydrema er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue.

Dalum sender plantespecialister til Kina

Kinesiske forbrugere kan fremover sende en venlig tanke til underviserne på Dalum Landbrugsskole, når de sætter tænderne i frisk frugt og grøntsager.

Forårshilsen fra en tredobbelt glad landmand

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

- Nye MRSA-regler rammer helt skævt

En ny bekendtgørelse lægger op til, at de stramninger, som svineproducenterne skal leve op til for at minimere risiko for spredning af MRSA-bakterier, rammer de økologiske besætninger, som stort set ingen MRSA-har, hårdt.

Renseri bygges op igen

Danish Agro vil bevare et renseri i den brandhærgede afdeling i Sdr. Hygum ved Rødding

Avler for at få vinderdyr

Familien Olesen og Birkelygaard Jersey er naturligvis klar til at deltage på skuet i Aabenraa

Pensionister risikerer at blive snydt for tilbagebetaling af skat

Sagro har opdaget, at at SKAT ikke havde tilbagebetalt skat af 400.000 kroner til 30 pensionister.

SLF holdt klimamøde med Venstre-politikere

Klima var på dagsordenen, da SLF mandag havde valgmøde med tre Venstrepolitikere i Billund. Tiden er ikke til at sende dansk landbrug nye store regninger, lød det blandt andet fra klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Statsministeren åbner årets Ferguson dage

Lars Løkke Rasmussen besøger Danmarks Ferguson Museum 25. maj.
Side 1 af 39 (767 artikler)Prev1234567373839Next