bannerPos

Mathias havde brug for jord under neglene

Det var ønsket om at få jord under neglene, der fik Mathias Weber til satse på karrieren som planteavlskonsulent hos SLF.

John Ankersen

Journalist
23-04-2019 06:52
Mathias Weber ville være ingeniør, men han kunne hurtigt mærke, at studievalget var forkert, når der var forår i luften. I dag arbejder han som planteavlskonsulent, hvor han nyder det faglige kollegiale fællesskab og arbejdet i det fri med markrådgivning til kunderne i SLF.

Når det bliver forår, og alt udenfor spirer og bliver grønt, begynder det at krible i Mathias Webers fingre, og så må han bare ud i den friske luft. Mathias er nemlig født på landet, og er opflasket med landluft og jordbrug.
I dag arbejder han som planteavlskonsulent hos SLF – Sønderjysk Landboforening – i Vojens. Her har han fokus på salgsafgrøder og kemi, og har samtidig ansvaret for afdelingens styringsprogram Mark-Online.
Mathias Weber er født og opvokset på en gård i Styding tæt på Vojens. Da Mathias var færdig med gymnasiet, flyttede han til Århus for at læse til ingeniør, men han fandt ret hurtigt ud af, at han ikke skulle have alt for stillesiddende arbejde. Når det blev forår, begyndte Mathias at kigge ud af vinduet, og havde mere lyst til at komme ud og rode i marken.
Han begyndte derfor at læse til landmand og fik så meget smag på studielivet, at han læste videre til jordbrugsteknolog i Århus. Inden Mathias var færdig med studiet, blev han ringet op af landboforeningen i Vojens, som havde brug for hans hjælp:
- En planteavlskonsulent i SLF ringede, og sagde, at de havde brug for en medarbejder, der kunne træde til med det samme. Jeg havde været i praktik hos SLF året før, og kendte i øvrigt godt til organisationen, da min mor arbejder her og Finn (chef i planteavl) har været min fars planteavlskonsulent igennem mange år, fortæller Mathias Weber.
 
Mathias tog imod tilbuddet, og han og kæresten flyttede ret hurtigt til Gram for at være tættere på arbejdet. Hans kæreste er også uddannet indenfor landbrug, og arbejder i dag hos Agrosoft i Tørring.
Da en medarbejder i planteavl stoppede, fik Mathias ret hurtigt mere ansvar:
-  Det udviklede sig ret hurtigt til bare at være mere end et studiejob, og spørger du min kæreste, vil hun nok sige, at jeg ikke læste ret meget i den periode. Jeg kørte til Århus, når der var interessante timer, men min læringskurve steg betragteligt, efter jeg var kommet til SLF. Det gav meget mere end at sidde på skolebænken, fortæller Mathias Weber.
Efter få måneder var Mathias Weber fastansat i planteavl, hvor han hurtig blev en vellidt kollega og planteavlskonsulent.
 
Opgaverne voksede ret hurtigt, og til Plantekongressen sidste år holdt Mathias oplæg for flere hundrede landmænd på en af de store scener. Det gav lidt nervøsitet, men Mathias var som altid frisk på at prøve noget nyt:
-Jeg kaster mig ud i det og vokser med opgaven, og når du kender din egen begrænsning og ikke er bange for at spørge kollegerne om hjælp, så skaber det også tillid. Jeg er ikke bange for at sige til en kunde, at det ved jeg ikke, men jeg undersøger det lige og vender tilbage. Vi kan ikke være specialist i alt, men vi kan hjælpe og lære af hinanden, siger Mathias Weber.
Mathias Weber værdsætter sammenholdet i afdelingen og det at man kan spørge en kollega til råds.
-Nogle af mine kunder producerer majs til biogas, og det vidste jeg ikke så meget om i starten. Det var der heldigvis nogle af mine kolleger, der gjorde. Det er godt at få flere øjne på en sag, og vi bliver også mindre sårbare som afdeling, når kunden får et tilhørsforhold til mere end en konsulent. Vi skal ikke være bange for at afgive noget til andre, pointerer Mathias Weber.
 
Mathias er opvokset med planteavl, og han ved, at det er her, hans kompetencer er, og det er den form for landbrug, han brænder for.
-Jeg har passet grise, og det var jeg ret hurtigt sikker på, at jeg ikke skulle resten af mit liv. Det er alt for ensformigt, hvor man kører ugedrift og møder ind til det samme hver dag. Her hos SLF får jeg forskellige udfordringer hver dag – der er hele tiden nye ting, der dukker op. Og nu, hvor det er blevet forår, så sidder jeg ikke herinde. Så skal jeg ud i marken, hvor mine kunder er. Jo, jeg har kastreret de grise, jeg skal. 
 

47 jyske fåreavlere besøgte Skotland

Foreningen Sydvestjyske Fåreavlere havde forleden arrangeret en tur til Skotland for deres medlemmer.

Flaget hejst for DLG´s nye domicil i Fredericia

Næste år flytter DLG ind i sit nyopførte domicil ved Fredericia. Forleden var der rejsegilde på det nye 7.500 kvadratmeter store hovedsæde

Nyt biogasanlæg rykker tættere på

De nødvendige tilladelser til et nyt biogasanlæg i Sønderjylland er nu kommet i hus, og hvis landmændene bakker op, kan der indbydes til rejsegilde i efteråret.

TBS udvider sin Fendt-forhandling

TBS Maskinpower overtager aktiemajoriteten i østjyske Askildrup Agro

Interesserede leverandører inviteres til møde om biogasanlæg

Nature Energy og BioenergiSyd har fået tilladelse til at opføre to nye biogasanlæg i Sønderborg – et i Glansager på Als og et nær Kværs. Derfor inviterer BioenergiSyd og Landbrugsrådgivning Syd til et møde for interesserede leverandører den 12. juli kl. 10.

Gang i sønderjysk høst af vinterbyg

Vinterbyggen står flot hos svineproducent Svend Gammelgård ved Haderslev, der onsdag var ude at høste de første hektar

Danish Crown sakker agterud på slagtesvin

Antallet af danske svineslagtninger bare falder og falder – samtidig med at eksporten af levende smågrise sætter ny rekord.

Hjælp de vilde bier med vandhuller og højt græs

Vilde bier mangler føde, levesteder og trues af sprøjtegifte. Alle kan lige nu hjælpe bierne ved at stille vand frem, lade græsset gro og købe økologiske varer. Sådan lyder det fra et projekt i Økologisk Landsforening, der vil have flere vilde vinger og mere natur i agerlandet.

Debat: Regulering på baggrund af virkeligheden

Af Alfred Tværsig Olesen, Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug Tværsiggaard, Nørregade 53, Hornsyld,

Pas på likviditeten selvom prisen stiger

Gevinsten fra den stigende notering skal i høj grad lægges til side og bruges på et finansielt beredskab, lyder meldingen fra driftsøkonom i LMO.
Side 1 af 44 (880 artikler)Prev1234567424344Next