bannerPos

Farfars traktor i felten

Lars Jørgensen fra Frøbjerg var blandt de 62 pløjere, som deltog i hyggepløjningen på Brobygaard. Traktoren er en Güldner med 17 hk, som hans farfar købte som ny til at trække træer ud af Langesøskovene. Ploven er en en-furet Langeskov-model.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
18-09-2020 08:30
Lars Jørgensen fra Frøbjerg var blandt de over 80 deltagere ved pløjedagen på Brobygaard, hvor han kørte med en 17 hestes traktor, som han fik som 9-årig af sin farfar.

De var der i alle størrelser, denne dejlige sensommerlørdag, hvor Motor og Veterantraktor Klubben Fyn og Fyns LandboUngdom for niende år i træk afviklede pløjemesterskaber og hyggepløjning på Brobygård. 

Der var lige fra en-furede til syv-furede plove, og veterantraktorer i alle afskygninger på de ikke mindre end 30 hektar, som Muckadell Gods, hvor Brobygård sammen med Gelskov og Arreskov hører under, igen i år havde stillet til rådighed for det store arrangement.

Mens der i baggrunden kørte en knækstyret 8-cylindret John Deere med en 7-furet vendeplov, gik det anderledes adstadigt for 37-årige Lars Jørgensen fra Frøbjerg. Efter nogle års pause på grund af familieforøgelser og byggeri derhjemme var han tilbage i pløjefeltet med sin 2-cylindrede 17 hestes Güldner traktor med en en-furet Langeskov-plov, som løftes med håndlift.

Farfar købte den som ny

 - Da jeg blev ni år, fik den af min farfar. Han købte den i midten af 50’erne som ny, til hans arbejde i Langesøskoven, hvor han brugte den til at trække træstammer ud, fortæller Lars Jørgensen, mens han giver Güldner-traktoren en velfortjent pause i det bakkede terræn, hvor der pløjes på tværs af sprøjtesporene.

Til daglig arbejder han som tømrer, men har lejlighed til at få en tur med sin lille traktor i ny og næ på forældrenes nærliggende gård.

Formanden for veterantraktorklubben, Bo Fonager Lindholm, er yderst tilfreds med fremmødet både af pløjere og publikum. Således er 62 pløjere mødt frem med deres traktorer og plove til hyggedagen, heriblandt enkelte også fra Sjælland og Jylland. Desuden kunne følges fem spand heste i deres pløjearbejde, ligesom håndfuld lastbiler og andre veterankøretøjer er udstillet på pladsen.

På den anden side af diget på det store areal blev afviklet det officielle fynske mesterskab for veteranpløjere med 14 deltagere. Til gengæld var der kun to deltagere ved landboungdommens mesterskab, der giver videre deltagelse ved DM, som foregår ved Odder i oktober.

Som det fremgår af resultatlisten, blev Michael Balle fra Skt. Klemens igen i år fynsk pløjemester, denne gang foran Anders Larsen, Gamborg.
 

De vandt på Brobygaard

Vinderne af Fynspløjning 2020 for landboungdom og veteraner lørdag den 13. september:

Landboungdom:

Michael Balle, Skt. Klemens (78,50 point – Fynsmester)

Veteranpløjning:

1-furet plove: Axel Østerlund, Skellerup (54,50 point)
2-furet veteranplove: Alf Banke, Haderslev (61,38 point)
2-furet classic: Morten Ravn Kjærsgaard, Havndal (72,25 point)
2-furet bugseret: Claus Bech, Vierne (68,88 point)

0

Energinet vil udbetale højere erstatning til lodsejere

Energinet hæver taksterne for udbetaling af strukturskadeerstatning på Baltic Pipe, efter landbrugsrapport viser, at skaderne bliver større end først forventet.

Reservedelsforhandler med dansk fokus

Det svenske firma Olssons i Ellös, der har specialiseret sig i at sælge reservedele til traktorer og entreprenørmaskiner, har med succes ansat deres første danske mand. Henrik Eskesen har mere end 30 års erfaring fra branchen og nyder at komme rundt til forskellige maskinforretninger- og værksteder for at yde support.

Ny svensk transportvogn med stor kapacitet

Svenske Metsjö lancerer ny transport-markvogn med 46 kubikmeter i kapacitet

Mange fordele ved fodring med frisk græs

MaksiGrass on Tour 2020 giver mulighed for indblik i de mange muligheder og fordele, der er i kvægfodring med frisk græs hos både økologiske som konventionelle bedrifter – i denne og næste uge kan MaksiGrass ses og opleves ved demonstrationer i Højer, Nr. Snede og Skjern.

Landmænd svigter læplantnings-sagen

Lokalt laug i Esbjerg udbetaler en del af formuen, så landmænd kvit og frit kan få deres læhegn udtyndet. Men bag det glade budskab lurer bekymring for fremtiden.

Ny mellemklasse af skovkraner fra Kronos

Den finske maskinproducentproducent Kronos er klar med nyeste versioner af sine skovkraner, der byder på flere optimeringer og forbedringer

Nyt stort biogasanlæg indviet

Forleden blev Nature Energys nye store biogasanlæg i sønderjyske Glansager officielt indviet. Det skal sende grøn CO2-neutral biogas ud på gasnettet og bidrage til Sønderborg Kommunes grønne omstilling.

Landmænd går glip af store gevinster uden gårdråd

Landmændene misser både vækstrater, udviklingsmuligheder og besparelser ved ikke at tage de svære beslutninger med en professionel kreds, lyder det fra chefkonsulent i Velas.

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program
Side 1 af 72 (1421 artikler)Prev1234567707172Next