bannerPos

Minister: Grønt dansk landbrug skal være endnu grønnere

Fødevareminister Mogens Jensen, (S), fastslog, at landbruget skal være endnu grønnere end nu.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
08-02-2020 07:25
De miljømæssige tiltag, der er sket i landbruget er ikke nok – der skal mere til, slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast på et møde forleden i Agerskov

STORMØDE -  Vi står overfor en svær opgave – at gøre et grønt dansk landbrug endnu grønnere – for det er det, der skal til, slog fødevareminister Mogens Jensen fast, da han forleden talte for omkring 220 landmænd på Agerskov Kro.

For lige så stor beundring og anerkendelse Mogens Jensen udtrykte omkring landbruget, lige så meget fastslog ministeren, at det klima- og miljøkrav er noget landbruget ikke kan undgå.

-  En ting skal stå helt klart – Danmark har fået en rød regering, men også en grøn regering, fastslog Mogens Jensen, med henvisning til at klimaet var det, der interesserede vælgerne op til valget, samtidig med at både den røde som blå side af folketinget, alle nu har klima højt på dagsordenen.

Kvælstof og efterafgrøder

Det er var ikke mindst kvælstofudledning og efterafgrøder, som de fremmødte især påtalte overfor ministeren.  

Blandt dem, Jens Peter Aggesen fra Agerskovgruppen, der ganske enkelt pointerede at kravet om at nå ned på 44.000 tons kvælstof, ganske enkelt er uopnåeligt.

Mogens Jensen pointerede, at kravet står fast, og der stadig er lang vej fra de nuværende 58.000 tons – senest ”korrigeret” af Aarhus Universitet – til 55.000 tons.

Kritik af Aarhus Universitet

I øvrigt et andet af aftenens helt store emner og kritikpunkter – den stærkt omtalte regnefejl hos forskerne hos Aarhus universitet, der havde konkluderet kvælstofudledningen fra landbruget 3000 tons for højt.

-  Aarhus Universitets fejl er træls, da det ikke er første gang. Det er vigtigt, at vi som politikere kan stole på de tal vi får eksperter og forskere. Sagen er, at man på Aarhus Universitet har samlet en stor ekspertise på området. Derfor kan man ikke bare bruge andre, lød svaret på kritikken fra flere af de fremmødte omkring Aarhus Universitet.

Og det var samtidig også ministerens svar på kritikken af de ekstra efterafgrøder - et andet af aftenens omdrejningspunkter, der blev spurgt ind til, og som fik mange kritiske bemærkninger med på vejen.

-  Vi har i hvert fald fuldstændig mistet tilliden til Aarhus Universitet, lød det fra salen – blandt andet fra LandboSyd´s formand Mogens Dall.

Styr på spildevand

Omkring udledningen af kvælstof fra landbruget til vandmiljøet lød kritikken fra flere i salen, at kommunernes rensningsanlæg også er ansvarlige for en del af udledningen.

En problemstilling Mogens Jensen ikke afviste, men dog ikke ville anerkende udgjorde nær så stor en del, som mange landmænd mener.

-  Spildevand er også vigtigt for vores vandmiljø. Vi skal bare også i mål med kvælstof i landbruget, for der er et problem, fastslog Mogens Jensen

Færre køer - mere mælk - og en bedre bundlinje

Mælkeproducent Jørgen Bertelsen har vendt skidt til godt ved justeringer af foder og fokus på reproduktion. I 2019 steg mælkeydelsen med 800 kg mælk, endda med lidt færre køer.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Nem online temperaturmåling med målespyd i afgrøder

Virksomheden care4farm i Kolding har udviklet og sælger et enkelt målespyd til temperaturmåling i afgrøder både ude og inde – fra kornlagre til kartoffelkuler

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.

Nye lokaler har løftet arbejdsmiljøet

Der er sket noget af en omvæltning for de ansatte i Stadil Smede- & Maskinforretning, hvor de efter flytningen fra Stadil til Ulfborg er gået fra 3.000 kvadratmeter til mere end 5.000 kvadrateter. Det kan særligt mærkes i værkstedet, hvor det ifølge en montør har gjort en stor forskel for arbejdsmiljøet.

Grønt dansk landbrug skal være endnu grønnere

De miljømæssige tiltag, der er sket i landbruget er ikke nok – der skal mere til, slog fødevareminister Mogens Jensen (S) fast på et møde forleden i Agerskov

Fokus på salg af gården

Skal min gård sælges – eller skal jeg selv blive på den? Og hvad siger potentielle købere? KHL sætter fokus på salg af gårde ved et arrangement den 21. februar

70 millioner kroner i puljen til skovrejsning

Landskabskonsulent Søren Paludan oplever stigende interesse for skovrejsning, og der er i år også flere penge i puljen med tilskud.
Side 1 af 55 (1100 artikler)Prev1234567535455Next