bannerPos

Nyvalgte røde og blå MF´ere så på grøn biodiesel

Fra venstre: Anders Jeppesen, Erik Fabricius Mansig, Katrine Storgaard, Malte Larsen, Anne Arhnung og Mona Juul.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
15-11-2019 07:32
De to nyvalgte folketingsmedlemmer, Mona Juul, (C), og Malte Larsen, (S), fik ny, grøn og bæredygtig inspiration med hjem, da de sammen med adm. L&F-direktør Anne Arhnung, lagde vejen forbi Daka´s biodieselsfabrik EcoMotion i Løsning nær Hedensted.
Der blev diskuteret både landbrug, fødevarer, grøn energi og bæredygtighed, da de to nyvalgte folketingspolitikere fra henholdsvis ”blå og rød stue” i Folketinget, Mona Juul, Det Konservative Folkeparti, (C), og Malte Larsen fra Socialdemokratiet, (S), besøgte Daka´s biodieselfabrik EcoMotion nær Hedensted.
Besøget, der foruden Daka i Hedensted, også omfattede et besøg hos Nordic Seeds ved Odder, var kommet i stand via Landbrug & Fødevarer, hvorfra adm. direktør Anne Arhnung også deltog.
Direktør i Daka, Anders Jeppesen, gennemgik virksomheden og dens aktiviteter, herunder især ecoMotion-fabrikken, hvor man i Hedensted producerer 2. generations biodiesel på baggrund af restprodukter fra slagterier og fødevareproduktion. Han blev under besøget og gennemgangen bistået af Erik Fabricius Mansig, forretningsområdechef der står i spidsen for Public Affairs og katrine Storgaard, der er ansvarlig for området ”bæredygtighed” hos Daka.
Og mens mange gennem tiden ofte har set Daka mest som en professionel virksomhed indenfor håndtering og forarbejdning af døde dyr og slagteriaffald, er virksomheden i dag langt mere vidtforgrenet og specialiseret – et budskab Anders Jeppesen, gerne ser udbredt:
-  Vi har ligget under radaren, men vi vil gerne tales om. Vores mission er at bidrage til den globale bæredygtighed.
Daka beskæftiger i alt 260 medarbejdere i hele koncernen, der fordelt på flere fabrikker. Der forarbejdes årligt 500.000 tone råvarer, der leveres af 30.000 kunder. Foruden biodiesel producerer Daka fedt, proteiner og biogas. Der produceres 55 mio. liter biodiesel svarende til omkring 30 procent af iblandingskravet på 5,75 procent i den samlede mængde af brugt diesel i Danmark. En del af produktionen eksporteres dog.
 
0

Forgiftninger kan stamme fra blanderen

Hvis du oplever køer med forgiftninger på trods af godt foder, generelt sunde køer og høj produktion kan problemet måske stamme fra foderblanderen. Særligt Seko-blandere har voldt problemer ved store mængde foder, oplyser Seges i deres nyhedsbrev.

Dyrlæger med speciale i kvæg

Sønderjysk Kvægpraksis i Løgumkloster var tidligere kendt under navnet Dyrlægecentralen Sydvest. Med det nye navn markeres, at man nu er gået ”all-in” på kvæg.

Kvægets fysik kan måles på bundlinjen

Med aAa-metoden tilføjes info om kvægets fysik som et vigtigt parameter til avlen. For hænger kvægbesætningens dyr fysisk godt sammen, påvirker det både sundhed og ydelse – og dermed bundlinjen - i positiv retning. Det mener Joost van der Horst, der er er specialist og rådgiver indenfor aAa-metoden, der oprindeligt er udviklet i USA, og som bygger på det visuelle match mellem ko og tyr.

Maskinstation og landmænd oplevede ny rotorklipper

Hos Brørup Traktor- & Maskincenter noterer man en stor interesse for en ny model af de irske Major Cyclone rotorklippere, der især er populære til afpudsning af frøgræsmarker. Forleden havde den sydjyske maskinforretning inviteret til demo af rotorklipperen ved Augustenborg på Als, hvor den lokale Midtals Maskinstation fik den afprøvet for landmænd.

Stor interesse for fleksible kalvehytter

Hos Arnes Smedie i Gadbjerg ved Vejle, har man udviklet og producerer sine helt egne typer kalvehytter, udebokse og læskure, hvor kvalitet, fleksibilitet og brugervenlighed er i højsædet. Og både interessen og efterspørgslen er stor – både blandt professionelle som hobby- og deltidslandbrug.

Græsprotein kan blive en grøn revolution for landbruget

Forleden klippede fødevareminister Mogens Jensen den i anledningen grønne snor til Danmarks første gårdanlæg til bioraffinering af græs. Dernæst blev han og de øvrige knap 100 gæster vist rundt på anlægget, som han mener kan blive en grøn revolution for landbruget.

Nye vogne sørger for foder til 600 malkekøer

Harehedegaard Mælkeproduktion mellem Hovborg og Starup valgte Krampe-vogne, der spiller en stor rolle, når høsten af foder-afgrøder til bedriftens 600 malkekøer og opdræt skal håndteres

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Landbrugsskole startede nyt skoleår med nye traktorer

Et nyt skoleår er startet på Kjærgård Landbrugsskole ved Bramming, hvor 40 unge landbrugsinteresserede netop er startet på grundforløbet. Derfor var der også elevopløb, da A.P. Jørgensen leverede to nye Claas-traktorer til skolen.
Side 1 af 68 (1343 artikler)Prev1234567666768Next