bannerPos

Overlevelsesguide på tørreriet

Under hele tørringsprocessen skal tørreriet overvåges for at sikre, at nedtørringen skrider planmæssigt frem.

John Ankersen

Journalist
16-04-2019 06:29
Efterbehandling af frø, korn og raps er det sidste led i en lang række af arbejdsdage omkring dyrkningen og er for mange en besværlig fase, hvis ikke man har en gylden fremgangsmåde. En forkert behandling kan i værste fald ødelægge avlen, hvilket gør efterbehandlingen til en af de vigtigste faser i processen.

Niels Bjerre fra Care4Farm deler derfor sin gyldne overlevelsesguide, som du kan bruge til din egen avl. Niels Bjerre har i mange år som landmand draget sin erfaring og deraf startet sin egen virksomhed for netop at udvikle og skabe produkter inden for området lagerovervågning.
Det er vigtigt at du følger processen med et termometer. Under hele tørringsprocessen skal tørreriet overvåges for at sikre, at nedtørringen skrider planmæssigt frem. Afgrøden skal de to første faser tjekkes 2 gange om dagen, for at sikre at luften passerer igennem i hele lageret. Herudover er det vigtigt at temperaturen kontrolleres dels for se den aktuelle temperatur, dels for at følge om udviklingen i temperaturen er på rette vej.

1.Beluft afgrøden i de første tre døgn efter høst
I de tre døgn du lufter afgrøden, skal temperaturen falde gradvist til 15 – 20 grader. Åndingen i afgrøden er selvforstærkende på grund af dannelse af vand og CO2, og i løbet meget kort tid vil temperaturen være så høj, at spireevnen beskadiges. Den kritiske temperatur på 40°C kan nemt nås i denne periode, derfor er den konstante køling vigtig.

2.Tørring til under lidt under standard for afgrøden
I dette step er det vigtigt at tørringsprocessen forgår ved temperatur, der ikke skader afgrødens spireevne.  Hvis varmetilsætning er nødvendigt så opvarm udeluften 4-6 grader. For høj varmetilsætning kan gå ud over spireevnen. Hvor langt under standard man skal tørre afgrøden afhænger af arten. Fx kan frø under den efterfølgende lagring optage fugt op til 1 – 1½ procent.

3.Køl afgrøden ned til 3 - 5 grader hver gang udetemperaturen er mere end 4 grader under temperaturen i afgrøden.
Ved det tredje step skal det tørrede frø køles ned til 3 grader. Det er vigtigt, at man har en kontrol på, at luften ikke opvarmes til mere end 4-5 grader, idet spirevenen kan beskadiges og der dannes kondens i toppen af afgrødelageret.

4.Luk indsugningen i blæseren af
Luk indsugningen eller kanaler af, så lageret ikke fugtes ved høj luftfugtighed og stigende temperaturer.

47 jyske fåreavlere besøgte Skotland

Foreningen Sydvestjyske Fåreavlere havde forleden arrangeret en tur til Skotland for deres medlemmer.

Flaget hejst for DLG´s nye domicil i Fredericia

Næste år flytter DLG ind i sit nyopførte domicil ved Fredericia. Forleden var der rejsegilde på det nye 7.500 kvadratmeter store hovedsæde

Nyt biogasanlæg rykker tættere på

De nødvendige tilladelser til et nyt biogasanlæg i Sønderjylland er nu kommet i hus, og hvis landmændene bakker op, kan der indbydes til rejsegilde i efteråret.

TBS udvider sin Fendt-forhandling

TBS Maskinpower overtager aktiemajoriteten i østjyske Askildrup Agro

Interesserede leverandører inviteres til møde om biogasanlæg

Nature Energy og BioenergiSyd har fået tilladelse til at opføre to nye biogasanlæg i Sønderborg – et i Glansager på Als og et nær Kværs. Derfor inviterer BioenergiSyd og Landbrugsrådgivning Syd til et møde for interesserede leverandører den 12. juli kl. 10.

Gang i sønderjysk høst af vinterbyg

Vinterbyggen står flot hos svineproducent Svend Gammelgård ved Haderslev, der onsdag var ude at høste de første hektar

Danish Crown sakker agterud på slagtesvin

Antallet af danske svineslagtninger bare falder og falder – samtidig med at eksporten af levende smågrise sætter ny rekord.

Hjælp de vilde bier med vandhuller og højt græs

Vilde bier mangler føde, levesteder og trues af sprøjtegifte. Alle kan lige nu hjælpe bierne ved at stille vand frem, lade græsset gro og købe økologiske varer. Sådan lyder det fra et projekt i Økologisk Landsforening, der vil have flere vilde vinger og mere natur i agerlandet.

Debat: Regulering på baggrund af virkeligheden

Af Alfred Tværsig Olesen, Bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug Tværsiggaard, Nørregade 53, Hornsyld,

Pas på likviditeten selvom prisen stiger

Gevinsten fra den stigende notering skal i høj grad lægges til side og bruges på et finansielt beredskab, lyder meldingen fra driftsøkonom i LMO.
Side 1 af 44 (880 artikler)Prev1234567424344Next