bannerPos

Overlevelsesguide på tørreriet

Under hele tørringsprocessen skal tørreriet overvåges for at sikre, at nedtørringen skrider planmæssigt frem.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
16-04-2019 06:29
Efterbehandling af frø, korn og raps er det sidste led i en lang række af arbejdsdage omkring dyrkningen og er for mange en besværlig fase, hvis ikke man har en gylden fremgangsmåde. En forkert behandling kan i værste fald ødelægge avlen, hvilket gør efterbehandlingen til en af de vigtigste faser i processen.

Niels Bjerre fra Care4Farm deler derfor sin gyldne overlevelsesguide, som du kan bruge til din egen avl. Niels Bjerre har i mange år som landmand draget sin erfaring og deraf startet sin egen virksomhed for netop at udvikle og skabe produkter inden for området lagerovervågning.
Det er vigtigt at du følger processen med et termometer. Under hele tørringsprocessen skal tørreriet overvåges for at sikre, at nedtørringen skrider planmæssigt frem. Afgrøden skal de to første faser tjekkes 2 gange om dagen, for at sikre at luften passerer igennem i hele lageret. Herudover er det vigtigt at temperaturen kontrolleres dels for se den aktuelle temperatur, dels for at følge om udviklingen i temperaturen er på rette vej.

1.Beluft afgrøden i de første tre døgn efter høst
I de tre døgn du lufter afgrøden, skal temperaturen falde gradvist til 15 – 20 grader. Åndingen i afgrøden er selvforstærkende på grund af dannelse af vand og CO2, og i løbet meget kort tid vil temperaturen være så høj, at spireevnen beskadiges. Den kritiske temperatur på 40°C kan nemt nås i denne periode, derfor er den konstante køling vigtig.

2.Tørring til under lidt under standard for afgrøden
I dette step er det vigtigt at tørringsprocessen forgår ved temperatur, der ikke skader afgrødens spireevne.  Hvis varmetilsætning er nødvendigt så opvarm udeluften 4-6 grader. For høj varmetilsætning kan gå ud over spireevnen. Hvor langt under standard man skal tørre afgrøden afhænger af arten. Fx kan frø under den efterfølgende lagring optage fugt op til 1 – 1½ procent.

3.Køl afgrøden ned til 3 - 5 grader hver gang udetemperaturen er mere end 4 grader under temperaturen i afgrøden.
Ved det tredje step skal det tørrede frø køles ned til 3 grader. Det er vigtigt, at man har en kontrol på, at luften ikke opvarmes til mere end 4-5 grader, idet spirevenen kan beskadiges og der dannes kondens i toppen af afgrødelageret.

4.Luk indsugningen i blæseren af
Luk indsugningen eller kanaler af, så lageret ikke fugtes ved høj luftfugtighed og stigende temperaturer.

0

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Økologisk Landsforening laver 200 omlægningstjek om året

Hos Økologisk Landsforening laver man omkring 200 omlægningstjek om året. Henvendelserne kommer fra hele landet, ung som ældre og tæller alle typer produktioner.

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

Gourmet i gårdbutikken

Mellem 200 og 300 kunder gæster hver uge gårdbutikken på Gundestrup Mejeri og Bryggeri.

Hoff brygger øl på ostevalle

Gundestrup Mejeri og Bryghus har sit eget bryggerikoncept, hvor der brygges øl på valle fra osteproduktionen.

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Landmænd bør være rustede til corona-udfordringer

Landbrugsrådgivning Syd opfordrer alle landmænd til at have en plan klar, så de kan håndtere 2020 udfordringerne uden, at hele læsset vælter.

Velfungerende dræn starter med en god projektering

En overordnet og langsigtet drænplan er mange penge værd, men der er mange faktorer, der skal overvejes og undersøges, inden entreprenørmaskinerne for alvor skal i jorden.
Side 1 af 60 (1199 artikler)Prev1234567585960Next