Partiformænd skeptiske omkring mere udenlandsk arbejdskraft i landbruget

Lasse Ege Pedersen 02-12-2018 07:56:47
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl storroste begge dansk landbrug under mødet forleden hos Sagro i Billund. Når det kommer til ønsket om mere udenlandsk arbejdskraft, så må landbruget dog kigge en anden vej.
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl deltog forleden i et landmandsmøde i Billund. En del af diskussionen kom til at handle om udenlandsk arbejdskraft.

Når det kommer til ønsket om at importere mere udenlandsk arbejdskraft til landbruget, så der én ting som Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet   er enige om: - begge partiers formænd, Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen fastslår, at det ønske kommer de ikke til at indfri.

Det slog de to, der tilsammen repræsenterer 83 mandater i Folketinget, fuldstændigt fast, da de forleden hos Sagro i Billund sammen deltog i et landmandsmøde.

- Det her er en af de ting, som åbenbart ligger og gnaver lidt, kan jeg forstå. Men det kan jeg ikke forstå. Sidst jeg så en opgørelse over udenlandsk arbejdskraft, så viste den, at vi aldrig har haft så meget udenlandsk arbejdskraft, som vi har i øjeblikket, sagde Kristian Thulesen Dahl på mødet.

Ifølge DF-formanden så skal man politisk passe på at åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft i en tid, hvor efterspørgslen ellers er stor.

- Vi må jo også regne med, at en del af dem bliver hængende, fordi de finder også ud af, at Danmark er et dejligt land. Det kan jeg også godt lide. Men det betyder også, at den dag, hvor det vender, og vi får lavkonjunktur, der skal vi også kunne få det til at fungere. Derfor bliver vi nødt til at insistere på, at vi løser det (problemet med mangel på arbejdskraft, red.) med dem, som er her. Dem skal vi have i sving, og så skal vi gøre erhvervet mere attraktivt for danskere, sagde Kristian Thulesen Dahl, der påpegede, at det er et problem, at der ikke er nok unge, der søger ind på landbrugsuddannelserne.

Begriber ikke nedskæringer

Fra Mette Frederiksen blev problemstillingen om landbrugsuddannelserne også adresseret, når det kommer til manglen på arbejdskraft, som har fået dele af fødevareerhvervet til at kræve mere udenlandsk arbejdskraft til landet.

- Der er en ting i det her, som jeg overhovedet ikke forstår. Når man ved, at dansk landbrug savner arbejdskraft, hvorfor i alverden har man så skåret på landbrugsuddannelserne i de seneste tre år? Jeg kan ikke begribe, at vi i et land, hvor vi skal leve af, at vores unge mennesker bliver dygtigere, og vi mangler arbejdskraft, hvorfor i alverden skærer man så ned på erhvervsuddannelserne? Det er da tudetosset, sagde Mette Frederiksen. 

Hun henviser til det såkaldte omprioriteringsbidrag, som regeringen indførte i 2015, som betyder, at erhvervsuddannelserne, herunder også landbrugsuddannelserne, hvert år skal spare to procent.

Ifølge Mette Frederiksen burde man i stedet for at hente ny udenlandsk arbejdskraft i forsøget på at få dem, der allerede er her i landet til at uddanne sig, så de eksempelvis også kan tage arbejde i landbruget eller på slagterierne. 

- Det er ikke fordi, at jeg siger, at de alle sammen skal ud at arbejde i dansk landbrug eller på slagterierne, men det er da en mærkelig situation, at vi har folk, der går rundt og ikke laver noget, og så har vi en mangel på arbejdskraft mange steder, som så skal løses ved at importere arbejdskraft udefra, sagde Mette Frederiksen.

- Jeg vil hellere bruge mine kræfter på at få nogle af dem i gang end bare importere udefra, sagde Mette Frederiksen.

Mødet i Billund var arrangereret af Jysk Landbrug. Cirka 150 deltog.
 

Landbrugskammerater finder hinanden igen efter 50 år

11-12-2018 07:00:31

Som unge var sydvestjyske Henning Nielsen og indiske Apjit Singh Bindra elever på samme landbrugsskole og blev samtidig gode kammerater – nu har de to fået kontakt med hinanden igen – efter 50 år


Miljødebattør ønsker videnskabelig anerkendelse

10-12-2018 13:22:20

Bogen »30 års miljøpolitik – en katastrofe!« skal bedømmes videnskabeligt af Aarhus Universitet.


Foderstofvirksomhed tilbyder finansiering af svinefoder

10-12-2018 07:00:53

Hornsyld Købmandsgaard introducerer nyt koncept til danske svineproducenter


En løsning på fosforfølsomhed: Hent store gevinster på type 2-korrektioner

08-12-2018 07:00:20

Særligt i fosforfølsomme områder kan en korrektion give massive besparelser for landmænd, som ellers kunne være nødsaget til at erhverve ekstra jord, mindske produktionen eller afsætte gylle til tredjemand.


Agrocura udpeger direktør

07-12-2018 14:28:02

Hans Vigen direktør i Agrocura Finans og Råvarer A/S.


Køkkenaffald bliver til ny mad

07-12-2018 07:00:50

Hos Teknologisk Institut i Aarhus er forskere langt med metode, der kan omdanne affald til ny næring ved hjælpe af fluelarver


Priser uddelt ved årsmøde hos LandboUngdom

06-12-2018 09:05:57

Forleden blev der hos LandboUngdom i Vojens afholdt Årsmøde for Region Ribe, Vejle og Sønderjylland – det blev samtidig en aften med uddeling af en række priser og kåringer


Grønne gaver til grønne fingre

04-12-2018 08:09:59

Glæd de vinterplagede haveejere med grønne julegaver, mens de venter på foråret.


Aarhus får 550 hektar ny skov

03-12-2018 13:44:46

Miljø- og Fødevareministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Vand indgår et nyt, visionært samarbejde, som med cirka 550 nye hektar ny skov beskytter grundvandet og giver Aarhus det største sammenhængende naturområde i byens historie.


Partiformænd skeptiske omkring mere udenlandsk arbejdskraft i landbruget

02-12-2018 07:56:47

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl deltog forleden i et landmandsmøde i Billund. En del af diskussionen kom til at handle om udenlandsk arbejdskraft.


Stor interesse for at høre om ny maskinteknologi

30-11-2018 08:16:38

150 landmandskunder deltog, da Yding Smedie & Maskiner havde inviteret til temaaften om ny maskinteknologi


LandboUngdom skiftede lidt ud i bestyrelsen

28-11-2018 09:45:12

Et enkelt nyt ansigt kom i bestyrelsen hos LandboUngdom i Syd- og Sønderjylland i fredags.


Temadag sætter fokus på klovsundheden

28-11-2018 07:00:22

Dyrlægecentralen Sydvest A/S og LandboSyd inviterer den 13. december til en temadag om klovsundhed i Aabenraa


Frostsikker drikkeautomat uden brug af strøm

27-11-2018 07:00:44

Jordvarme sørger for frostsikker drikkemulighed for kvæget i vinterkulden med drikkeautomat fra virksomheden Frostline A/S i Horsens, der selv har udviklet og producerer drikkesystemet med garanteret frostfri drikkekop hele året rundt


SLF har fået solceller på matriklen

26-11-2018 13:39:19

SLF – Sønderjysk Landboforening – rider med på den grønne bølge og har netop etableret et solcelleanlæg på græsplænen i Vojens.


Nye muskler til stærk maskinforretning

26-11-2018 07:00:20

Sidste år overtog Danish Agro maskinforretningen A.P. Jørgensen i Ribe. Et nyt salgsteam er siden blevet etableret og klar til at sikre fortsat vækst i virksomheden fremadrettet


Styrelse ser på nye ulveangreb i Sønderjylland

25-11-2018 07:30:02

Efter forårets mange ulveangreb har husdyravlerne kunnet have deres dyr i fred for rovdyret de seneste måneder. Men noget tyder på, at freden kan være forbi.


Motorvejsmøde uden svar

25-11-2018 07:00:38

Det forberedende arbejde til anlægget af en motorvej tager årevis, og lodsejerne går lige så længe i uvished


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 27 (527 artikler)Prev1234567252627Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer