bannerPos

Partiformænd skeptiske omkring mere udenlandsk arbejdskraft i landbruget

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl storroste begge dansk landbrug under mødet forleden hos Sagro i Billund. Når det kommer til ønsket om mere udenlandsk arbejdskraft, så må landbruget dog kigge en anden vej.

Lasse Ege Pedersen

02-12-2018 07:56
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl deltog forleden i et landmandsmøde i Billund. En del af diskussionen kom til at handle om udenlandsk arbejdskraft.

Når det kommer til ønsket om at importere mere udenlandsk arbejdskraft til landbruget, så der én ting som Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet   er enige om: - begge partiers formænd, Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen fastslår, at det ønske kommer de ikke til at indfri.

Det slog de to, der tilsammen repræsenterer 83 mandater i Folketinget, fuldstændigt fast, da de forleden hos Sagro i Billund sammen deltog i et landmandsmøde.

- Det her er en af de ting, som åbenbart ligger og gnaver lidt, kan jeg forstå. Men det kan jeg ikke forstå. Sidst jeg så en opgørelse over udenlandsk arbejdskraft, så viste den, at vi aldrig har haft så meget udenlandsk arbejdskraft, som vi har i øjeblikket, sagde Kristian Thulesen Dahl på mødet.

Ifølge DF-formanden så skal man politisk passe på at åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft i en tid, hvor efterspørgslen ellers er stor.

- Vi må jo også regne med, at en del af dem bliver hængende, fordi de finder også ud af, at Danmark er et dejligt land. Det kan jeg også godt lide. Men det betyder også, at den dag, hvor det vender, og vi får lavkonjunktur, der skal vi også kunne få det til at fungere. Derfor bliver vi nødt til at insistere på, at vi løser det (problemet med mangel på arbejdskraft, red.) med dem, som er her. Dem skal vi have i sving, og så skal vi gøre erhvervet mere attraktivt for danskere, sagde Kristian Thulesen Dahl, der påpegede, at det er et problem, at der ikke er nok unge, der søger ind på landbrugsuddannelserne.

Begriber ikke nedskæringer

Fra Mette Frederiksen blev problemstillingen om landbrugsuddannelserne også adresseret, når det kommer til manglen på arbejdskraft, som har fået dele af fødevareerhvervet til at kræve mere udenlandsk arbejdskraft til landet.

- Der er en ting i det her, som jeg overhovedet ikke forstår. Når man ved, at dansk landbrug savner arbejdskraft, hvorfor i alverden har man så skåret på landbrugsuddannelserne i de seneste tre år? Jeg kan ikke begribe, at vi i et land, hvor vi skal leve af, at vores unge mennesker bliver dygtigere, og vi mangler arbejdskraft, hvorfor i alverden skærer man så ned på erhvervsuddannelserne? Det er da tudetosset, sagde Mette Frederiksen. 

Hun henviser til det såkaldte omprioriteringsbidrag, som regeringen indførte i 2015, som betyder, at erhvervsuddannelserne, herunder også landbrugsuddannelserne, hvert år skal spare to procent.

Ifølge Mette Frederiksen burde man i stedet for at hente ny udenlandsk arbejdskraft i forsøget på at få dem, der allerede er her i landet til at uddanne sig, så de eksempelvis også kan tage arbejde i landbruget eller på slagterierne. 

- Det er ikke fordi, at jeg siger, at de alle sammen skal ud at arbejde i dansk landbrug eller på slagterierne, men det er da en mærkelig situation, at vi har folk, der går rundt og ikke laver noget, og så har vi en mangel på arbejdskraft mange steder, som så skal løses ved at importere arbejdskraft udefra, sagde Mette Frederiksen.

- Jeg vil hellere bruge mine kræfter på at få nogle af dem i gang end bare importere udefra, sagde Mette Frederiksen.

Mødet i Billund var arrangereret af Jysk Landbrug. Cirka 150 deltog.
 

To lokale tv-stjerner

Hygum Hjemstavnsgård ved Rødding har dannet ramme om optagelser til tv-serien »Grænseland« i anledning af 100-året for genforeningen.

Dumper sætter nye standarder for sikkerhed

Maskinvirksomheden Hydrema er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue.

Dalum sender plantespecialister til Kina

Kinesiske forbrugere kan fremover sende en venlig tanke til underviserne på Dalum Landbrugsskole, når de sætter tænderne i frisk frugt og grøntsager.

Forårshilsen fra en tredobbelt glad landmand

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

- Nye MRSA-regler rammer helt skævt

En ny bekendtgørelse lægger op til, at de stramninger, som svineproducenterne skal leve op til for at minimere risiko for spredning af MRSA-bakterier, rammer de økologiske besætninger, som stort set ingen MRSA-har, hårdt.

Renseri bygges op igen

Danish Agro vil bevare et renseri i den brandhærgede afdeling i Sdr. Hygum ved Rødding

Avler for at få vinderdyr

Familien Olesen og Birkelygaard Jersey er naturligvis klar til at deltage på skuet i Aabenraa

Pensionister risikerer at blive snydt for tilbagebetaling af skat

Sagro har opdaget, at at SKAT ikke havde tilbagebetalt skat af 400.000 kroner til 30 pensionister.

SLF holdt klimamøde med Venstre-politikere

Klima var på dagsordenen, da SLF mandag havde valgmøde med tre Venstrepolitikere i Billund. Tiden er ikke til at sende dansk landbrug nye store regninger, lød det blandt andet fra klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Statsministeren åbner årets Ferguson dage

Lars Løkke Rasmussen besøger Danmarks Ferguson Museum 25. maj.
Side 1 af 39 (767 artikler)Prev1234567373839Next