Partiformænd skeptiske omkring mere udenlandsk arbejdskraft i landbruget

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl storroste begge dansk landbrug under mødet forleden hos Sagro i Billund. Når det kommer til ønsket om mere udenlandsk arbejdskraft, så må landbruget dog kigge en anden vej.

Lasse Ege Pedersen

02-12-2018 07:56
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl deltog forleden i et landmandsmøde i Billund. En del af diskussionen kom til at handle om udenlandsk arbejdskraft.

Når det kommer til ønsket om at importere mere udenlandsk arbejdskraft til landbruget, så der én ting som Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet   er enige om: - begge partiers formænd, Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen fastslår, at det ønske kommer de ikke til at indfri.

Det slog de to, der tilsammen repræsenterer 83 mandater i Folketinget, fuldstændigt fast, da de forleden hos Sagro i Billund sammen deltog i et landmandsmøde.

- Det her er en af de ting, som åbenbart ligger og gnaver lidt, kan jeg forstå. Men det kan jeg ikke forstå. Sidst jeg så en opgørelse over udenlandsk arbejdskraft, så viste den, at vi aldrig har haft så meget udenlandsk arbejdskraft, som vi har i øjeblikket, sagde Kristian Thulesen Dahl på mødet.

Ifølge DF-formanden så skal man politisk passe på at åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft i en tid, hvor efterspørgslen ellers er stor.

- Vi må jo også regne med, at en del af dem bliver hængende, fordi de finder også ud af, at Danmark er et dejligt land. Det kan jeg også godt lide. Men det betyder også, at den dag, hvor det vender, og vi får lavkonjunktur, der skal vi også kunne få det til at fungere. Derfor bliver vi nødt til at insistere på, at vi løser det (problemet med mangel på arbejdskraft, red.) med dem, som er her. Dem skal vi have i sving, og så skal vi gøre erhvervet mere attraktivt for danskere, sagde Kristian Thulesen Dahl, der påpegede, at det er et problem, at der ikke er nok unge, der søger ind på landbrugsuddannelserne.

Begriber ikke nedskæringer

Fra Mette Frederiksen blev problemstillingen om landbrugsuddannelserne også adresseret, når det kommer til manglen på arbejdskraft, som har fået dele af fødevareerhvervet til at kræve mere udenlandsk arbejdskraft til landet.

- Der er en ting i det her, som jeg overhovedet ikke forstår. Når man ved, at dansk landbrug savner arbejdskraft, hvorfor i alverden har man så skåret på landbrugsuddannelserne i de seneste tre år? Jeg kan ikke begribe, at vi i et land, hvor vi skal leve af, at vores unge mennesker bliver dygtigere, og vi mangler arbejdskraft, hvorfor i alverden skærer man så ned på erhvervsuddannelserne? Det er da tudetosset, sagde Mette Frederiksen. 

Hun henviser til det såkaldte omprioriteringsbidrag, som regeringen indførte i 2015, som betyder, at erhvervsuddannelserne, herunder også landbrugsuddannelserne, hvert år skal spare to procent.

Ifølge Mette Frederiksen burde man i stedet for at hente ny udenlandsk arbejdskraft i forsøget på at få dem, der allerede er her i landet til at uddanne sig, så de eksempelvis også kan tage arbejde i landbruget eller på slagterierne. 

- Det er ikke fordi, at jeg siger, at de alle sammen skal ud at arbejde i dansk landbrug eller på slagterierne, men det er da en mærkelig situation, at vi har folk, der går rundt og ikke laver noget, og så har vi en mangel på arbejdskraft mange steder, som så skal løses ved at importere arbejdskraft udefra, sagde Mette Frederiksen.

- Jeg vil hellere bruge mine kræfter på at få nogle af dem i gang end bare importere udefra, sagde Mette Frederiksen.

Mødet i Billund var arrangereret af Jysk Landbrug. Cirka 150 deltog.
 

Sender to milliarder kroner tilbage til ejerne

20-02-2019 09:02:22

Hele nettoresultatet for 2018 bliver som ventet sendt tilbage til Arlas andelshavere. Det betyder efterbetaling på 2,3 eurocent pr. kilo mælk i gennemsnit til andelshaverne.


Stabil pris på gødningen

19-02-2019 07:32:05

Lantmännen Agro vurderer, at op mod en trediedel af landmændene endnu ikke har købt al gødning til den forestående sæson.


Solidt år for DLG på Fyn

18-02-2019 10:00:08

DLG Fyn leverede en omsætning på knap 2 milliarder kroner i 2018 og fik et solidt år med et resultat på 30,2 millioner kroner Det skal ses i lyset af en historisk lille høst, som på Fyn var 30% mindre end året før.


Amazone til Nørre Højrup

18-02-2019 09:14:13

Den nye redskabsforhandling vises sammen med Deutz-Fahr traktorerne for første gang frem hos O. Søndergaard & Sønner ved åbent hus-dagen lørdag den 1. marts.


Fynsk montagefirma solgt

16-02-2019 09:32:03

Aco Funki er fra nytår ejer af Fynsk Montage, som oprindeligt startede i Langeskov, men som nu har udgangspunkt fra Ringsted.


Der er udsigt til et fantastisk 2019

16-02-2019 08:00:49

Rekordstort antal landmænd fik aktuel viden til den årlige plantekonference hos Patriotisk Selskab, hvor forventningerne til et godt planteavlsår var store.


Vent med første tildeling og brug mindre i hveden

15-02-2019 09:46:32

I år er hvedemarkerne meget kraftige og har anlæg til mange sideskud.


Flot afsked med formanden gennem 30 år

15-02-2019 09:26:27

Jørgen Jørgensen takkede af ved maskinstationernes generalforsamling. To medlemmer fra Tåsinge og Langeland er nye i DM&E Fyns bestyrelse.


Nok at tage fat på

14-02-2019 08:07:16

Der er mange opgaver og udfordringer for medlemmerne i DM&E Fyn


Vigtigt vintervirke

13-02-2019 09:51:41

- Både maskinerne, landmændene og vi har glæde af, at grejet sendes til eftersyn her i vintermånederne, påpeger Martin Krogh-Nielsen, der driver Egehøj Landbrugs- og Entreprenørmaskiner fra fødegården i Vejle-Allested.


Goldningen glider på Lundsgaard

12-02-2019 09:00:11

Forsurende salte har på kun tre måneder gjort goldningen en del lettere på Lundsgaard i Thorup. Driftsleder Anders Sørensen var eller først lidt skeptisk, men nu er især de højtydende køer roligere end før.


Holstein holder årsmøde

11-02-2019 09:16:04

Tirsdag den 19. februar er der besætningsbesøg hos Per Villebro og efterfølgende generalforsamling på Ørbæk Midtpunkt.


Skovlen i jorden til det første fynske anlæg

09-02-2019 09:46:18

Gravemaskinerne er i gang med etableringen af et 0,8 hektar minivådområde på Anhofs jorde langs Kongshøj Å.


Krav til antal efterafgrøder stiger

08-02-2019 09:59:22

Emnerne var mange og alsidige ved Planteforum hos Centrovice. Blandt de aktuelle emner var det stigende krav til målrettede efterafgrøder.


Stort rykind i Ringe

07-02-2019 09:15:05

1.600 gæstede åbent hus-lørdagen i Ringe Maskinforretning.


Dimission på Dalum Landbrugsskole

06-02-2019 09:04:05

30 unge fra hele landet færdiguddannede som landmænd.


Økologer foreslår skærpelse af gødningsregler

04-02-2019 11:57:11

Landbrug & Fødevares Økologisektion og Økologisk Landsforening er kommet med et forslag om en skærpelse af reglerne for økologernes brug af konventionel gødning, som forventes at træde i kraft fra 2021.


Kursus i jordpleje

04-02-2019 07:00:59

Planteavl med jordens trivsel for øje skal have øget fokus, hvis merudbytterne skal hentes hjem. Det vurderer planteavlskonsulent hos Centrovice, Lars Bønløkke, der inviterer til et kursus i at pleje landbrugsjorden, som den reelt har behov for.


Trækker stopknappen efter 30 år som formand

02-02-2019 08:00:01

De fynske maskinstationer skal have ny formand. Jørgen Jørgensen fra Hjadstrup, som blot har været den fjerde formand gennem foreningens 72-årige historie, takker af ved årsmødet på torsdag.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 22 (432 artikler)Prev1234567202122Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer