bannerPos

Minister begejstret over præcisionslandbrug

Planterådgiver Niels Holmgaard præsenterede fødevareministeren for et forsøg, hvor Sagro har udfordret DSV-frø, Seges, FRDK, og Økologirådgivning Danmark til at komme med forslag til blandinger, der kan binde kvælstof bedre end de afgrøder, der er tilladelse til at bruge. Efterafgrødekampen illustrerede, at der er en lang række afgrøder, der vil være langt mere effektive til at binde kvælstoffet.
11-07-2020 09:57

Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen besøgte forleden Anders Rahbek ved Hammerum nær Herning, for at se på præcisionslandbrug

MINISTERBESØG Fødevareminister Mogens Jensen var begejstret efter forleden at have besøgt præcisionslandbruget hos Anders Rahbek ved Hammerum.

- Det her er vejen, sagde ministeren efter at have været på en guidet rundtur i maskinhuset og på marken, med landmand Anders Rahbek og hans markmand Søren Vestergaard.

Med var også to rådgivere fra Sagro, Jens Peder Pedersen og Niels Holmgaard, der redegjorde for de erfaringer, der til nu er høstet af pilotprojekt omkring præcisions-landbrug. Ministeren blev også gjort klogere på den viden, som et Sagro-forsøg til nu har vist omkring efterafgrøder.

Anders Rahbek overtog sammen med sin hustru, Birgit gården i 1988. Her var 46 hektar og en konventionel svineproduktion. For to år siden besluttede han at ændre produktionen af svin, så den kom med i en hjerte-mærkning med fokus på plads, aktivitet og grise med krølle på halen – de såkaldte Antonius-grise. Samtidig drives nu 480 hektar planteavl med hovedvægt på korn.

Inden for de sidste år, har Frølund Agro arbejdet på at skabe vækst ved at optimere driften. Det er ikke mindst de teknologiske muligheder for at gøde og sprøjte optimalt og præcist, som Frølund Agro kastede sig over.

- Vi havde grejet, men vi manglede værktøjerne til at bruge dem, siger Anders Rahbek.  For to år siden opfordrede planterådgiver Jens Pedersen, SAGRO Frølund Agro til at gå med i et pilotprojekt omkring præcisionsjordbrug, hvor det netop handlede om at udnytte de teknologiske muligheder bedre.

Men selv om det handler meget om GPS, satellitter og computere i traktorerne, så er det i høj grad stadig den gode faglighed i at tolke de mange informationer, der er afgørende for at få succes.

- Som landmand er det sjovere, hvis vi har fagligheden med, sagde Anders Rahbek.

Bedre for manden, marken og miljøet

Mogens Jensen glæder sig til at se resultaterne fra pilotprojektet, og han glædede sig allerede over at se, hvordan Frølund Agro kunne dokumentere udbyttet på mejetærskeren. Her kan man på udbyttemåleren tydeligt se, hvor på marken, der er behov for gødning eller planteværn. Ved at tilpasse forbruget herefter opnås bedre resultater i marken, bedre økonomi for landmanden og mindre belastning af miljøet.

Mogens Jensen noterede sig, at jo mere målrettet man kan anvende gødning og planteværn, jo mindre behøver landbruget at blive reguleret ud fra ensartede beregninger.

Han kunne også se, at rådgivningen var vigtig.

- Der er brug for hjælp og vejledning, for det kræver en ændring af kulturen i landbruget, sagde Mogens Jensen, der var interesseret i at høre, at det ikke kræver væsentligt større investeringer at gøre som hos Frølund Agro. Langt de fleste nye traktorer og mejetærskere har den nødvendige teknologi. Det er mere lysten til at bruge den og en viden om hvordan, der mangler.

- Og skal der investeres, er tilbagebetalingstiden kort, sagde Jens Peder Pedersen.

jba

 

0

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen

Intelligent bufferzone beskytter vandmiljøet

Ny kortfilm viser, hvordan Go-Gris I/S beskytter vandmiljøet ved Horsens. Det er sket med en såkaldt ”intelligent bufferzone” mellem mark og å.

Svensk maskin- og byggeproducent fordobler kapaciteten

Den svenske producent af krogløftere og trailere - Ivarssons i Metsjö – fordobler nu sin produktionskapacitet på samlefabrikken nær Linköping, der udvides markant.

Mejetærsker på demo-tur til høsten er i hus

Heden Maskinforretning A/S og Massey Ferguson DK sender IDEAL 7 mejetærsker på demo-tur
Side 1 af 64 (1267 artikler)Prev1234567626364Next