bannerPos

Østjyske lodsejere i dialog om multifunktionel jordfordeling

En gruppe lodsejere har netop holdt det første møde for at se, om der er interesse for projektet og komme med idéer til, hvordan de kan arbejde med multifunktionel jordfordeling.
22-07-2020 13:22

Juelsminde-halvøen under lup. Dialog med lodsejere skal udvikle As Vig, og det skal blandt andet ske med multifunktionel jordfordeling, der også involverer landbruget.

JORDFORDELING Køb, salg og bytte af jord. Et nyt projekt ved As Vig i det østjyske nær Juelsminde, skal forhindre oversvømmelser i sommerhusområdet, øge biodiversiteten og samle landmændenes marker.

En gruppe lodsejere har netop holdt det første møde for at se, om der er interesse for projektet og komme med idéer til, hvordan de kan arbejde med multifunktionel jordfordeling. Ordningen kombinerer landbrugsproduktion med blandt andet biodiversitet, klimatilpasning og friluftsliv.

 

En fælles opgave

Bag projektet står Østjysk Landboforening, Hedensted Kommune og rådgivningsselskabet Velas. Projektet er støttet af Promilleafgiftsfonden, og formålet er, at lodsejerne bliver involveret og får ejerskab over processen.

- Det var et rigtig godt første møde. Juelsminde-halvøen har en række udfordringer, og vi har mødt interesse fra lodsejere, der ser muligheder i, at vi bliver bedre til at planlægge og udvikle området sammen. Det er vigtigt, at lodsejerne bakker op om projektet og er med fra start, så vi får deres input og gode idéer til, hvordan jordfordelingen kan lykkes, forklarer formand for Østjysk Landboforening, Henrik Nielsen og fortsætter:

-Idéen med projektet er at skabe rammerne for, at lodsejerne i området kan samle deres marker og opnå en bedre drift. Samtidig kan vi etablere en række rekreative områder, øge biodiversiteten og sikre, at vi undgår de massive oversvømmelser, vi tidligere har set, i sommerhusområdet. Når vi står sammen, kan vi komme langt, understreger Henrik Nielsen.

 

Lokal interesse

Mødet foregik hos lodsejer Ole Jespersen. På køkkenbordet lå kort over området, som blev studeret, vendt og drejet, mens lodsejerne drøftede muligheder og udvikling af området.

- Projektet er meget interessant for mig. Jeg synes, det er spændende at drøfte, hvad man kan bruge vores arealer til, der er påvirket af høj vandstand. Vi har desuden udvidet vores bedrift inden for de seneste år, som har gjort, at en del af vores arealer ligger spredt.  Hvis vi kan få samling på dem, vil det bestemt være en fordel, slutter lodsejer Ole Jespersen.

Efter sommerferien inviterer Østjysk Landboforening, Hedensted Kommune og Velas til flere møder med områdets lodsejere.

jba

0

Såmaskine med nye features

Kuhn fortsætter udviklingen af universalsåmaskinen Espro – senest med det nye system VistaFlow, der gør det lettere at styre og omstille såmaskinen til forskellige opgavetyper

To gange Axial Flow tog sig af vinterbyggen

Forleden blev to Case IH mejetærskere og en nyindkøbt sneglevogn startet op på markerne hos Pedersminde, hvor det i første omgang var vinterbyggen, der skulle i hus.

Vinterbyggen kom i hus ved Kolding

Hos Poul Christensen Maskinstation & Entreprenør kom den sidste af i alt 40 hektar vinterbyg i hus forleden, da der blev høstet i først Nr. Bjert ved Kolding og senere på dagen ved Troldkær nær Rødding

Dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 pct. i årene 2015-19.

Automatisk hurtigskift letter maskinførernes hverdag

EC-Oil, Engcons automatiske hurtigskiftsystem, gør i kombination med en tiltrotator og hydraulisk redskaber en stor forskel i maskinførerens hverdag, men også for gravebranchen generelt i form af øget effektivitet og sikkerhed. Fordele der har betydet, at Engcon har valgt at gøre EC-Oil tilgængeligt for så mange som muligt ved at gøre det til standard i forbindelse med køb af tiltrotator med DC2 styresystem og O-Safe hurtigskift medfølger EC-Oil.

Hvad vi lærte af Covid 19

Livestream, videomøder, rundvisning og selvstudie var nogle af de metoder, rådgivningsvirksomheden Sagro tyede til, da landet lukkede ned i forbindelse med corona-krisen

Intelligent bufferzone beskytter vandmiljøet

Ny kortfilm viser, hvordan Go-Gris I/S beskytter vandmiljøet ved Horsens. Det er sket med en såkaldt ”intelligent bufferzone” mellem mark og å.

Svensk maskin- og byggeproducent fordobler kapaciteten

Den svenske producent af krogløftere og trailere - Ivarssons i Metsjö – fordobler nu sin produktionskapacitet på samlefabrikken nær Linköping, der udvides markant.

Mejetærsker på demo-tur til høsten er i hus

Heden Maskinforretning A/S og Massey Ferguson DK sender IDEAL 7 mejetærsker på demo-tur
Side 1 af 64 (1267 artikler)Prev1234567626364Next